Trebuie să le cunoști! 6 semne neașteptate care arată un nivel înalt de inteligență

16 Apr. 2021, 06:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Apr. 2021, 06:00 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Mai multe caracteristici, la care uneori nu ești foarte atent pot indica faptul că ești mai deștept decât alții.

1. Boală mintală

Oamenii de știință din Regatul Unit și Statele Unite au descoperit că inteligența ridicată poate fi asociată cu riscul de a dezvolta tulburare bipolară.

Desigur, inteligența ridicată este doar unul dintre factorii de risc. După cum remarcă autorii, tulburarea bipolară poate fi cauzată de ereditate, copilărie dificilă, stres sau abuz de droguri.

2. Liberalism și ateism

Psihologul Satoshi Kanazawa a concluzionat că persoanele care au opinii liberale și ateiste au un nivel de inteligență mai ridicat.

Teoria lui Kanazawa se bazează pe liberali și atei mai inteligenți? Oamenii inteligenți au valori noi în istoria evoluției umane, studiul constată că religia și conservatorismul sunt produse ale evoluției seculare. Dar pentru a rezolva noi probleme evolutive, trebuie să fii deschis către alte idei și puncte de vedere. Și, bineînțeles, este bine să poți gândi.

3. Stil de viață nocturn

Prin analogie cu punctul anterior, Kanazawa a sugerat că oamenii mai inteligenți vor avea o rutină zilnică diferită de cea evolutivă. Adică, dacă strămoșii noștri au încercat să profite din plin de zi și s-au culcat la căderea nopții, acum cei cu un IQ ridicat tind să neglijeze acest obicei.

4. Iubirea de singurătate

Oamenii deștepți se simt mai fericiți dacă se întâlnesc cu prietenii mai rar. Interesant este că pentru majoritatea oamenilor este adevărat opusul: cu cât comunică mai des cu prietenii, cu atât se simt mai bine.

O persoană cu inteligență ridicată este mai concentrată pe sarcini și proiecte complexe, iar adunările prietenoase doar distrag atenția de la ele.

Există o altă explicație pentru Oamenii deștepți își fac prieteni buni? Faptul este că, în mod istoric, oamenii tind să coopereze (de dragul supraviețuirii și prosperității). Dar cei mai inteligenți se adaptează mai repede la condițiile culturale și tehnologice moderne, așa că preferă să-și facă propriul drum.

5. Înclinarea spre încredere

Un studiu publicat în 2014 de Generalized Trust and Intelligence în Statele Unite a constatat că inteligența înaltă este asociată cu capacitatea de a avea încredere în oameni. Mai mult, vorbim nu numai despre rude și prieteni, ci și despre alți reprezentanți ai societății.

Concluzia este că oamenii inteligenți sunt pur și simplu mai buni în recunoașterea celor pe care nu se poate avea încredere. Prin urmare, sunt mai deschiși restului.

6. Activitate fizică redusă

Oamenii de știință americani au descoperit că oamenii cărora le place să gândească sunt mai puțin mobili. Într-un experiment ei au descoperit că cei cu o „nevoie de cunoaștere” redusă erau mai activi fizic în timpul săptămânii de lucru.

De asemenea, „non-gânditorii” se plictisesc rapid de activitatea intelectuală și se grăbesc să facă altceva. Dar, pe de altă parte, este, mai degrabă, un semnal alarmant pentru cei care nu practică activitatea fizică.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
04 Aug. 2021, 13:38 // Actual //  Otilia Cotruța

Primarul General, Ion Ceban, face apel către instituțiile statului să intervină și să întreprindă acțiuni de stopare a deposedării ilegale a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei. 

În cadrul unui comunicat emise de Direcţia Relaţii Publice și Buget Civil, Primăria mun. Chişinău se spune că Primarul General, Ion Ceban, solicită instituțiilor statului, inclusiv Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, să stopeze procesul de deposedare a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei, prin scheme dubioase, pe ultima sută de metri a activității Guvernului în exercițiu.

Este vorba despre proiectul SA „Locuințe pentru toți”, cu implicarea mai multor persoane fizice și juridice, inclusiv ale instanțelor de judecată, precum și ale persoanelor cu funcții de răspundere, care prin acțiunile/inacțiunile lor au admis favorizarea procesului de deposedare a bugetului municipal de suma enunțată.

Ion Ceban a calificat situația creată drept crimă împotriva locuitorilor capitalei.

Totodată, edilul face apel către conducerea de vârf a statului: Președintele Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, să întreprindă acțiuni pentru stoparea ilegalităților sesizate, iar cazul enunțat să fie examinat de noua componență a Executivului.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală