Trebuie să le cunoști! 6 semne neașteptate care arată un nivel înalt de inteligență

16 Apr. 2021, 06:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Apr. 2021, 06:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Mai multe caracteristici, la care uneori nu ești foarte atent pot indica faptul că ești mai deștept decât alții.

1. Boală mintală

Oamenii de știință din Regatul Unit și Statele Unite au descoperit că inteligența ridicată poate fi asociată cu riscul de a dezvolta tulburare bipolară.

Desigur, inteligența ridicată este doar unul dintre factorii de risc. După cum remarcă autorii, tulburarea bipolară poate fi cauzată de ereditate, copilărie dificilă, stres sau abuz de droguri.

2. Liberalism și ateism

Psihologul Satoshi Kanazawa a concluzionat că persoanele care au opinii liberale și ateiste au un nivel de inteligență mai ridicat.

Teoria lui Kanazawa se bazează pe liberali și atei mai inteligenți? Oamenii inteligenți au valori noi în istoria evoluției umane, studiul constată că religia și conservatorismul sunt produse ale evoluției seculare. Dar pentru a rezolva noi probleme evolutive, trebuie să fii deschis către alte idei și puncte de vedere. Și, bineînțeles, este bine să poți gândi.

3. Stil de viață nocturn

Prin analogie cu punctul anterior, Kanazawa a sugerat că oamenii mai inteligenți vor avea o rutină zilnică diferită de cea evolutivă. Adică, dacă strămoșii noștri au încercat să profite din plin de zi și s-au culcat la căderea nopții, acum cei cu un IQ ridicat tind să neglijeze acest obicei.

4. Iubirea de singurătate

Oamenii deștepți se simt mai fericiți dacă se întâlnesc cu prietenii mai rar. Interesant este că pentru majoritatea oamenilor este adevărat opusul: cu cât comunică mai des cu prietenii, cu atât se simt mai bine.

O persoană cu inteligență ridicată este mai concentrată pe sarcini și proiecte complexe, iar adunările prietenoase doar distrag atenția de la ele.

Există o altă explicație pentru Oamenii deștepți își fac prieteni buni? Faptul este că, în mod istoric, oamenii tind să coopereze (de dragul supraviețuirii și prosperității). Dar cei mai inteligenți se adaptează mai repede la condițiile culturale și tehnologice moderne, așa că preferă să-și facă propriul drum.

5. Înclinarea spre încredere

Un studiu publicat în 2014 de Generalized Trust and Intelligence în Statele Unite a constatat că inteligența înaltă este asociată cu capacitatea de a avea încredere în oameni. Mai mult, vorbim nu numai despre rude și prieteni, ci și despre alți reprezentanți ai societății.

Concluzia este că oamenii inteligenți sunt pur și simplu mai buni în recunoașterea celor pe care nu se poate avea încredere. Prin urmare, sunt mai deschiși restului.

6. Activitate fizică redusă

Oamenii de știință americani au descoperit că oamenii cărora le place să gândească sunt mai puțin mobili. Într-un experiment ei au descoperit că cei cu o „nevoie de cunoaștere” redusă erau mai activi fizic în timpul săptămânii de lucru.

De asemenea, „non-gânditorii” se plictisesc rapid de activitatea intelectuală și se grăbesc să facă altceva. Dar, pe de altă parte, este, mai degrabă, un semnal alarmant pentru cei care nu practică activitatea fizică.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 15:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 15:15 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Transferurile instant zilnice ale moldovenilor se ridică la 2,6 milioane de lei, constată guvernatoarea BNM, Anca Dragu, care a participat astăzi la lansarea Campaniei Naționale Fără Cash.

„Împreună lucrăm la acest concept de acces mai ușor la plăți și la servicii bancare și, în general, la dezvoltarea țării și crearea unor perspective mai simple de facilitare a businessului și a tranzacțiilor pentru toți cetățenii Moldovei”, a subliniat Anca Dragu.

Guvernatoarea BNM a făcut referire la cele mai recente proiecte ale Băncii Naționale, care deja se bucură de succes. În context, a fost menționată înaintarea cererii de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA), care este în proces de examinare, dar și lansarea, în luna martie, a Sistemului de Plăți Instant MIA.

„Până ieri, avem înregistrate 124 118 de plăți și 115 milioane de lei transferați – câte 2900 de plăți și 2,65 mil de lei transferați pe zi. Sunt cifre care arată că MIA este un succes pentru sistemul nostru bancar. Aducem cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea plăților sigure, rapide și cu costuri din ce în ce mai reduse. Avem comisioane de zero lei pentru plățile instant de până la cinci mii de lei. Plățile au devenit foarte accesibile” a spus Anca Dragu.

Anul trecut, numărul cardurilor în circulație a depășit numărul populației din Republica Moldova, constituind cifra de 3 292 564. Totodată, pe parcursul anilor 2019-2023 numărul și valoarea plaților fără numerar au crescut în fiecare an în medie cu 40,4% și respectiv 37,9%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău