UE: Peste un milion de persoane au primit deja pașapoartele COVID

08 Iun. 2021, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iun. 2021, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Potivit comisarului european pentru justiţie Didier Reynders peste un milion de persoane au primit deja certificate digitale UE privind COVID-19. Măsura ar trebui să faciliteze călătoriile în această vară în cadrul Uniunii Europene.

Pașapoartele COVID confirmă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că testul împotriva bolii este negativ sau că persoana este imună după o infecţie. Potrivit executivului european Didier Reynders, pașapoartele  au început să fie emise în nouă ţări: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania, scrie Digi24.

Aceste documente urmează să fie recunoscute de către toate ţările UE începând de la 1 iulie, în temeiul unei reglementări ce mai trebuie aprobată de Parlamentul European în cadrul unui vot al cărui rezultat va fi anunţat miercuri. Votul ar trebui să fie doar o formalitate, existând deja de acord în această privinţă între europarlamentari, informează Agerpres.

Înainte de intrarea în vigoare a acestei reglementări, UE şi-a lansat platforma tehnică care permite interoperabilitatea certificatelor, iar statele membre au început să emită aceste documente.

De asemenea, Comisia Europeană poartă discuții cu Marea Britanie şi SUA, în încercarea de a ajunge la recunoaşterea reciprocă a certificatelor privind COVID.

Realitatea Live21 Iun. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 16:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O replică a picturii de renume mondial „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci s-a vândut vineri unui colecționar european pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari la Casa de licitații Christie’s.

Copia, cunoscută sub numele de „Hekking Mona Lisa”, se aștepta să se vândă cu o sumă de 200.000 până la 300.000 de euro într-o licitație online. S-a vândut de aproximativ 10 ori mai mult.

„Aceasta este o nebunie, acesta este un record absolut pentru o replică „Mona Lisa”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Christie pentru Reuters.

Numită după proprietarul său anterior, Raymond Hekking, se credea că replica a fost pictată la începutul secolului al XVII-lea de un pictor italian.

Hekking a spus că deține adevărata „Mona Lisa”, potrivit casei de licitații. El a spus că un aspect similar a fost returnat la Muzeul Luvru după ce tabloul adevărat a fost furat în 1914.

„Arta provoacă, fascinează, uneori obsedează”, a spus Pierre Etienne, director internațional de picturi Old Master la casa de licitații.

„Această lucrare și istoria sa ilustrează fascinația pe care Mona Lisa și aura lui Leonardo da Vinci le-au păstrat întotdeauna”, a spus casa de licitații.