UE poate falimenta Rusia la începutul anului 2023. Embargoul petrolului rusesc va afecta finanțele Moscovei

04 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană va introduce un embargo asupra petrolului din Rusia începând cu data de 5 decembrie. UE mai vrea să impună și restricții privind prețul maxim cu care va putea fi achiziționat petrolul.

Cu toate că Uniunea Europeană vrea să susțină Ucraina în fața Rusiei, nu poate face acest lucru până la capăt din cauza unor țări care nu vor să renunțe la petrolul sau gazele Moscovei. Unul dintre aceste state este Ungaria care prin vocea prim-ministrului Viktor Orban a susținut că toate probleme din Europa au fost cauzate de sancțiunile impuse împotriva Rusiei. De asemenea, șeful executivului ungar a mai adăugat că dacă politica lui externă nu ar fi existat, situația resurselor energetice ar fi fost mai grea.

Alte țări care pot fi trecute pe această listă sunt Grecia și Cipru. Cele două state au poziții diferite față de conducerea UE privind limitarea prețurilor petrolului pentru că au de câștigat din transportul resurselor energetice din Rusia. Așadar, nu este profitabil pentru cele două țări să oprească complet comerțul cu resurse rusești. În ciuda acestui fapt, UE a reușit să ajungă la un acord. Restricțiile prețului petrolului vor fi în continuare aplicate.

Ce restricții vor fi impuse împotriva petrolului rusesc

Prețul barilului de petrol rusesc s-a situat în jurul a 70 de dolari în ultimele săptămâni. UE are de gând să limiteze prețul la 60 de dolari. Restricția UE va funcționa în felul următor: pentru a obține asigurare pentru transportul petrolului de la companiile europene, este necesar ca prețul acestuia să nu depășească maximul stabilit. Majoritatea companiilor de asigurări sunt din UE, iar această restricție poate afecta cea mai mare parte a pieței.

Grupul McFaul-Yermak a precizat că o scădere a prețului petrolului pe lângă sancțiunile care au fost deja impuse va duce la pierderea veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei. Pierderile pe care Moscova le-ar putea suferi ajung la valoarea de 125 de milioane de dolari în cazul în care va fi impus prețul limită de 60 de dolari. În același timp, este probabil că Rusia va putea în continuare să câștige aproximativ 225 de miliarde de dolari din aceste resurse.

Mai mult decât atât, dacă prețul barilului de petrol va fi limitat la valoarea de 35 de dolari, Rusia se va confrunta cu un deficit în balanța de plăți încă din primul trimestru al anului 2023. Totuși, UE asigură că acest lucru nu va afecta și economia mondială, informează Obozrevatel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Acțiunile și obligațiunile rusești continuă să se ieftinească într-un context de tensiuni geopolitice și de război comercial cu Statele Unite. La ora 13:30 (ora Moscovei), indicele principal al Bursei de la Moscova (MOEX) a scăzut cu 3,9%, ajungând la 2.675 puncte – un nivel nevăzut din decembrie 2024.

Potrivit lui Kirill Komarov, șeful analizei la „T-Investiții”, citat de Moskowtimes piața financiară rusă se confruntă cu o combinație toxică. Este vorba de tensiunile geopolitice în contextul războiului comercial cu SUA, politica monetară dură a Băncii Centrale a Rusiei, rubla puternică, care reduce profiturile companiilor exportatoare, prețul petrolului în scădere, cu varianta rusească Urals coborând până la 50 de dolari pe baril și investitorii și-au pierdut încrederea în scăderea ratei cheie, în revenirea capitalului străin și în profitabilitatea companiilor rusești.

Topul companiilor lovite de criză: Norilsk Nickel: -4%, Novatek: -4,5%, Gazprom și Gazprom Neft: -3,3% și -3,8%, Surgutneftegaz: -4,6%, VTB Bank: -4,9%, Lukoil: -2%, Indicele obligațiunilor de stat (RGBI): -1,7%, 14 zile consecutive de scăderi
Indicele MOEX a înregistrat cea mai lungă serie de scăderi din istoria recentă (deși nu cea mai abruptă), pierzând 17% de la mijlocul lunii martie. Mulți investitori care au cumpărat acțiuni cu efect de levier sunt acum forțați să-și închidă pozițiile, uneori prin margin calls.

Kirill Komarov consideră că situația nu poate continua la infinit: dacă rubla rămâne puternică, Banca Centrală ar putea reduce rata cheie, dacă petrolul continuă să scadă, deprecierea rublei ar putea stimula exporturile. Între timp, Alexei Klimiuk de la Alfa Capital atribuie scăderile panicii și emoțiilor, în timp ce Alexei Antonov de la Alor Broker nu exclude ca indicele MOEX să scadă sub 2.500 de puncte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!