VIDEO Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150. Comenzi înainte de lansare

04 Dec. 2022, 04:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 04:44 // Actual //  Lupu Eduard

Prezentat în vara acestui an, modelul Lightyear 0, a cărui autonomie poate fi majorată grație panourilor fotovoltaice de pe plafon, are deja 150 de clienți dispuși să plătească 250.000 de euro.

Considerat primul vehicul 100% electric de serie din lume care poate fi alimentat de la propriile panouri solare, Lightyear 0 a strâns deja 150 de precomenzi, însă ritmul asamblării este extrem de redus.

Așa cum scria LifeNews.ro în luna iunie, start-up-ul olandez Atlas Technologies, dezvoltatorul modelului Lightyear 0, a început asamblarea autoturismului cu un preț de 250.000 de euro într-un ritm redus. Abia la jumătatea anului viitor este estimată atingerea unei cadențe de cinci unități pe săptămână, ceea ce înseamnă că majoritatea celor 150 de clienți își vor primi mașinile până la finalul lui 2023.

Lex Hoefsloot, CEO și cofondator al proiectului Lightyear, a declarat pentru Bloomberg că asamblarea mașinilor este realizată la uzina Valmet din Finlanda, între dezvoltator și producător existând un contract pentru doar 1.000 de unități. În funcție de cerere, acest volum ar putea fi majorat.

Deocamdată, Atlas Technologies se concentrează pe asamblarea modelelor Lightyear 0, însă, în paralel, a dezvoltat și modelul Lightyear 2, mult mai accesibil. Acest al doilea vehicul are în prezent un preț estimat la 30.000 de euro însă producția lui nu va demara mai devreme de 2025. Spre deosebire de Lightyear 0, al doilea model are deja clienți inclusiv printre companiile de leasing și car-sharing. Conform lui Lex Hoefsloot, există deja precontracte cu companiile LeasePlan și MyWheels.

Oficialul a explicat că modelul Lightyear 0, aflat deja în producție, poate fi condus, fără reîncărcare de la priză, circa două luni de vară în Amsterdam și până la șapte luni în Portugalia. Asta pentru că, pe lângă un sistem de alimentare clasic pentru mașinile electrice, acest vehicul își poate asigura prin panourile curbate amplasate pe plafon și capota motorului o autonomie zilnică de aproximativ 70 km.

În cazul necesității parcurgerii unor distanțe mai lungi, Lightyear 0 se poate deplasa peste 700 km cu o singură încărcare. Asta pentru că la autonomia de 625 km (WLTP) asigurată de baterie după o încărcare completă se adaugă cei 70 km generați de panourile solare.

Scepticilor care consideră că o baterie de doar 60 kWh nu poate susține deplasarea unui automobil electric pe o distanță atât de mare, cei de la Atlas Technologies le aduce ca argumente coeficientul aerodinamic de doar 0,19, greutatea de 1.575 kg, foarte mică pentru o mașină electrică având o lungime de cinci metri, dar și consumul de numai 10,5 kWh / 100 km înregistrat la o viteză de 110 km/h.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mart. 2024, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2024, 16:35 // Actual //  bani.md

Așteptarea a luat sfârșit! Cel mai anticipat film al anului – blockbusterul „Dune Partea II” a fost lansat, în avanpremieră, la Cineplex! Pe data de 28 februarie, primii spectatori au trăit experiența unică, pe care doar „Dune: Partea II”, o poate oferi.

Ecranizarea continuă firul narativ al primei părți, „Dune”, lansată în anul 2021 și deținătoare a 6 premii Oscar Academy Awards.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău