Un renumit ONG din țară, implicat în scandal! Ar fi accesat ilegal datele unui candidat la șefia PCCOCS

26 Ian. 2023, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Ian. 2023, 14:06 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Angajații Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac.

Într-o plângere depusă pe numele Procurorului General Interimar, Ion Munteanu, Rurac anunță că l-a data de 25 iunie 2022, un angajat al IPRE ”a accesat ilegal datele despre viața mea personală și anume informațiile cu privire domiciliul și proprietatea imobiliară în care locuiesc cu familia”.

”ASP m-a informat că la data de 25.06.2022, Institutul pentru Politici și Reforme Europene mi-a accesat datele mele cu caracter personal și anume informațiile cu privire la imobilul (apartamentul) în care am domiciliu. Atrag atenția, că la momentul accesării de către funcționarul IPRE a datelor mele personale, eu eram angajat al Serviciului de Informații și Securitate, iar datele mele erau protejate prin Legea nr. 170 din 19.07.2007 privind statutul de ofițerului de informații și securitate”, mai spune Rurac.

Eugeniu Rurac cere identificarea și atragerea la răspundere penală a angajatului IPRE care ar fi comis ilegalitatea. Institutul pentru Politici și Reforme Europene nu a comentat, deocamdată, acuzațiile.

Director IPRE, membru al Comisiei e selectare a candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS

Eugeniu Rurac este și unul dintre candidații la șefia Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). La 24 ianuarie, Rurac a solicitat anularea Hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor privind constituirea comisiei de selectare a candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS și excluderea din Comisie lui Iulian Groza, director executiv al IPRE ”din motiv că acesta nu întrunește condițiile prevăzute de Lege cu privire la procuratură”.

În această dimineață, Iulian Groza a scris pe Facebook că acest concurs trebuie anulat imediat.

„Astăzi, dimineața am sesizat Consiliul Superior al Procurorilor privind încercări din partea unor persoane interstate de a exercita intimidări și presiuni asupra mea în calitate de membru al Comisiei Speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror – sef al PCCOCS. Consider că acest concurs este lovit de vicii, iar integritatea și credibilitatea procesului de selecție si a rezultatelor concursului sunt afectate grav. Consider ca acest concurs trebuie anulat”, scrie Groza.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:31 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Mediului din Australia, Tanya Plibersek, a tras un semnal de alarmă privind cantitatea de gunoi care intră în oceane, și care se va tripla până în 2040, scrie Daily Star.
Rezultatul unei astfel de predicții ar putea fi creștere a Great Pacific Garbage Patch (Marea pată de gunoaie din Pacific), care este deja de trei ori mai mare decât Franța.
Ministrul Mediului din Australia, Tanya Plibersek, a emis un avertisment în parlamentul țării săptămâna aceasta, spunând că lumea a atins un punct critic.
„Cantitatea de plastic care intră în ocean se va tripla până în 2040, iar până în 2050 va fi mai mult plastic decât pește”, a spus ea.
Ea a vorbit despre daunele asupra mediului cauzate de Great Pacific Garbage Patch. O grămadă masivă de gunoi ocupă 1,5 milioane de kilometri pătrați din Oceanul Pacific și este o amenințare profundă la adresa ecosistemului oceanic.
„Păsările înghit capace de sticle, agrafe și pixuri. Oamenii de știință au găsit pui morți cu 200 de bucăți de plastic în sistemul lor digestiv”, a spus ministrul.
”Insula” este atât de mare încât este aproape imposibil să se calculeze corect cantitatea de gunoi dăunătoare din ocean.

Ea a adăugat că „plasticul” împinge treptat deșeurile dăunătoare către Australia, provocând îngrijorare profundă cu privire la impactul acestora asupra mediului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău