Explicația Primăriei: Stăuceni rămâne primul fără apă! Furnizorul intră în blocaj și nu poate elibera facturi

26 Ian. 2023, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Ian. 2023, 14:32 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Compania „ÎCS „Premier Energy” SRL a început să deconecteze de la energia electrică obiective din dotarea S.A. „Apă-Canal Chișinău” din cauza datoriilor acumulate. În prezent a fost deconectat Sectorul rețele apă Rîșcani și Sectorul rețele de apă Botanica. Contactată de Bani.md, viceprimarul și fostul șef a „Apă-Canal Chișinău” a oferit explicații despre consecințele pentru consumatorii casnici.

Deconectările vizează și locuri de consum din sediul administrativ al furnizorului, ceea ce înseamnă că, odată fiind deconectat de la energia electrică și nu va putea elibera facturi sau înregistra situațiile de avarie. De asemenea, Stăuceni este prima suburbie care va rămâne fără apă în urma deconectărilor.

„Din acele adrese (n.r. – lista locurilor de consum care vor fi deconectate pe 26 ianuarie) au fost deja deconectate trei locații cu mai multe puncte,. Este vorba de sectorul nr. 1 și sectorul nr. 4 – Botanica și Rîșcani, gestiunea rețelelor. Ce înseamnă gestiunea rețelelor ?Deci, este sectorul care asigură intervenția la rețele în cazul de deranjamente, scurgeri sau diferite avarieri. Dacă este deconectată energia electrică, respectiv, noi nu putem înregistra apelurile sau să intervenim în astfel de situații. Acum, „Premier Energy” se află în blocul administrativ, Albișoara 38, dacă se deconectează aici energia electrică, întreaga activitate a operatorului este blocată. Este vorba despre dispecerat, sisteme informaționale SCADA care asigură conexiunea informării cu obiectele strategice. Este vorba, nu în ultimul rând de facturare, dacă nu facturăm, respectiv la sfârșit de lună nu vom avea mijloace financiare cu care am putea să achităm și să închidem o parte din datorii. În listă se regăsesc și obiecte strategice care vizează direct distribuția apei. Este vorba despre stația de pompare din Stăuceni, dacă va fi deconectată energia electrică acolo, Stăuceniul rămâne primul fără apă”, a declarat Irina Gutnic pentru Bani.md.

Datoria totală a S.A. „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Lista locurilor de consum care vor fi deconectate astăzi, 26 ianuarie:

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Metanul livrat e Gazprom va costa 568,15 de dolari, cu 14% mai puțin în luna iunie față de luna mai, potrivit datelor publicate de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Analiștii susțin că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în Republica Moldova or, acest lucru ar pune presiune pe Chișinău pe fondul situației geopolitice tensionate actuale. În cazul în care Gazprom își va întrerupe livrările de gaze naturale către moldoveni, aceasta va submina imediat relațiile comerciale dintre centrala de la Cuciurgan și Energocom. Cuciurgan ar putea începe să cumpere gaze naturale de la Energocom în schimbul energiei electrice pe care o produce, care va fi la prețuri mult mai mari în comparație cu status quo-ul. De asemenea, Energocom ar putea crește achizițiile sale de energie electrică din alte surse (de exemplu, OPCOM) la prețuri mult mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău