USM, 75 de ani de la fondare. Cum va fi celebrată aniversarea în perioada 24 septembrie – 11 noiembrie

23 Sept. 2021, 20:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 20:46 // Actual //  MD Bani

Universitatea de Stat din Moldova (USM) continuă să-și scrie istoria! La 1 octombrie 2021, USM aniversează 75 de ani de la fondare. Evenimentul va fi celebrat prin organizarea mai multor activități educaționale, științifice și culturale, în perioada 24 septembrie – 11 noiembrie.

Suita activităților va fi inaugurată de lansarea unui site aniversar consacrat celor 75 de ani de la fondarea celei mai mari instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Site-ul va conține informații despre istoria, rectorii, Doctorii Honoris Causa, absolvenții de succes ai USM. O rubrică va fi dedicată mesajelor de felicitare.

În perioada 24-25 septembrie, Facultatea de Litere a USM, în colaborare cu Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi, Ucraina, și cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava, România, cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova organizează Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” (CISL). Membrii Comitetului științific și de organizare au planificat cinci ateliere, care cuprind o vastă tematică de cercetare, abordate într-o măsură mai mare sau mai mică de ilustrul savant E. Coșeriu.

De asemenea, studenții Facultății de Litere vor discuta despre tendințele actuale în învățământul superior din Republica Moldova cu absolvenții Facultății de Litere, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Președintele comisiei parlamentare cultură, educație, tineret, sport și mass-media și Marcela Adam, secretarul aceleiași comisii.

Vineri, 1 octombrie, va avea loc ședința solemnă dedicată aniversării a 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova. Evenimentul va fi transmis în direct de către Realitatea.Live și Privesc.eu. În cadrul ceremoniei va fi lansat de către Î.S. „Poșta Moldovei” plicul poștal cu marcă fixă „Universitatea de Stat din Moldova – 75 de ani de la fondare”, care va fi pus în circulație începând cu 1 octombrie 2021.

În perioada 24 septembrie – 11 noiembrie,  vor fi organizate mai multe activități științifice naționale și internaționale precum: Conferința științifică internațională „Mass-media în postcomunism: moștenire,evoluție, tendințe”, (Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării); Conferință științifică națională cu participare internațională „Intelectualitatea română între ideologie, libertatea academică şi naționalism”, (Facultatea de Istorie și Filosofie); Conferinţa ştiinţifico-practică naţională ,,Reabilitarea victimelor infracțiunii”, (Facultatea de Drept); Conferință ştiinţifică națională cu participare internațională „Integrare prin Cercetare şi Inovare”, (Institutul de Cercetare și Inovare); Seminarul internațional „Psihologia aplicată în contextul schimbărilor societale”, (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Sociologe și Asistență Socială); Simpozionul Științifico-Practic Internațional „Achiziții Publice Durabile: Provocări și Oportunități” (Facultatea de Științe Economice); Lecție publică: Istoria Facultății de Fizică și Inginerie, (Facultatea de Fizică și Inginerie); Conferința științifică internațională „Paradigme moderne în dezvoltarea economiei naționale și mondiale”, ( Facultatea de Științe Economice) etc.

În legătură cu evoluția situației epidemiologice în Republica Moldova și în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19, toate evenimentele organizate de Universitatea de Stat din Moldova se vor organiza cu respectarea strictă a tuturor măsurilor epidemiologice de prevenire a infectării cu virusul COVID-19.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 11:33 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Boeing a raportat miercuri prima scădere a veniturilor trimestriale în şapte trimestre, dar producătorul de avioane american a depăşit aşteptările de pe Wall Street, care au fost reduse după ce o explozie a unui panou de uşă al unui avion 737 MAX 9, în timpul zborului, din ianuarie, a determinat producătorul de avioane să încetinească producţia celor mai vândute avioane ale sale, transmite agenția Reuters.

După publicarea raportului, directorul general al Boeing, Dave Calhoun, a declarat pentru CNBC că o înţelegere pentru achiziţionarea furnizorului său cheie Spirit AeroSystems este mai mult decât probabilă în al doilea trimestru.

Cei doi producători au confirmat discuţiile, deşi preţurile rămân o provocare în afacerea complexă.

Boeing a spus că cheltuielile de numerar din primul trimestru, o măsură atent urmărită de investitori, au fost de 3,93 miliarde de dolari, mai bune decât aşteptările medii ale analiştilor cu privire la un consum de numerar de 4,49 miliarde de dolari.

În martie, Boeing a indicat că va folosi între 4 şi 4,5 miliarde de dolari din cauza unei crize produse ca urmare a accidentului din 5 ianuarie, care a implicat un avion cu reacţie 737 MAX 9 aproape nou.

“Ei bine, ar fi putut fi mai rău. În timp ce pierderea şi ieşirea de numerar nu sunt atât de grave pe cât se temea, compania se confruntă în mod clar cu unele provocări serioase în divizia de avioane comerciale, care vor necesita ceva reparaţii”, a spus analistul Vertical Research Partners, Robert Stallard, într-o notă.

De la accidentul din 5 ianuarie, pe un avion operat de Alaska Airlines, Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) a impus un plafon pentru producţia avioanelor Boeing 737 MAX, care se vând puternic.

FAA a mai spus Boeing să dezvolte un plan cuprinzător pentru a aborda ”problemele sistemice de control al calităţii”.

Înainte de raport, Calhoun, care va demisiona la sfârşitul anului, a spus într-o scrisoare către angajaţi că Boeing se află ”într-un moment dificil”, încetinind sistemul pentru a îmbunătăţi calitatea şi siguranţa.

“Livrările mai mici pot fi dificile pentru clienţii noştri şi pentru finanţele noastre. Dar siguranţa şi calitatea trebuie şi vor fi mai presus de orice altceva”, a adăugat el.

Veniturile trimestriale au fost de 16,57 miliarde dolari, în scădere faţă de 17,92 miliarde dolari cu un an mai devreme, dar depăşind aşteptările de 16,23 miliarde dolari.

Deşi Boeing nu a numit un succesor, Calhoun a declarat pentru CNBC că crede că şefa diviziei de avioane comerciale, Stephanie Pope, are potenţialul de a conduce compania.

Reuters a relatat în această lună că producţia de avioane 737 MAX a Boeing a scăzut puternic, deoarece autorităţile de reglementare din SUA au intensificat verificările din fabrică.

Analiştii au avertizat că ritmul lent al livrărilor ar putea întârzia obiectivele financiare şi de producţie ale Boeing.

Directorul financiar al Boeing a declarat luna trecută că compania are nevoie de mai mult timp pentru a atinge obiectivul stabilit în 2022 pentru un flux de numerar anual de aproximativ 10 miliarde de dolari până în 2025 sau 2026. Acest obiectiv este considerat cheie, deoarece Boeing lucrează pentru a-şi accelera recuperarea dintr-o criză anterioară, după ce două avioane MAX s-au prăbuşit în 2018 şi 2019.

Compania se aşteaptă, de asemenea, la o creştere mai lentă a ratei de producţie şi a livrărilor de avioane cu fuselaj larg 787, din cauza lipsei furnizorilor ”pentru câteva piese cheie”, a arătat luni un memoriu.

Cu toate acestea, cu producţia limitată la Boeing şi la rivalul său Airbus, cererea rămâne puternică, deşi producătorul european de avioane şi-a crescut avantajul pe piaţa avioanelor cu fuselaj îngust, în primul trimestru.

Calhoun a spus că Boeing şi-ar fi ”livrat în mare măsură” inventarul de avioane 737 şi 787 până la sfârşitul anului, aducând banii atât de necesari. El a adăugat că afacerea sa de apărare, care a pierdut bani în ultimele trimestre, ”va progresa către niveluri istorice de performanţă”.

Marjele operaţionale ale afacerii de apărare a Boeing au revenit la 2,2% în trimestrul analizat, de la o valoare negativă de 3,2% în urmă cu un an, deşi a pierdut în continuare 222 de milioane de dolari pe anumite programe de dezvoltare cu preţ fix.

Boeing a livrat 67 de avioane 737 în trimestrul încheiat în martie, în scădere cu 41% faţă de anul trecut.

Constructorii de avioane primesc cea mai mare parte a numerarului la livrarea aeronavei.

În combinaţie cu compensaţiile pe care Boeing a trebuit să plătească companiilor aeriene pentru blocarea temporară la sol a aeronavelor MAX 9, marjele afacerii sale cu avioane comerciale s-au deteriorat la minus 24,6% de la minus 9,2%.

Pierderea totală ajustată pe acţiune s-a redus la 1,13 USD, depăşind aşteptările, privind o pierdere pe acţiune de 1,76 USD, conform datelor LSEG.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău