USM, 75 de ani de la fondare. Cum va fi celebrată aniversarea în perioada 24 septembrie – 11 noiembrie

23 Sept. 2021, 20:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 20:46 // Actual //  MD Bani

Universitatea de Stat din Moldova (USM) continuă să-și scrie istoria! La 1 octombrie 2021, USM aniversează 75 de ani de la fondare. Evenimentul va fi celebrat prin organizarea mai multor activități educaționale, științifice și culturale, în perioada 24 septembrie – 11 noiembrie.

Suita activităților va fi inaugurată de lansarea unui site aniversar consacrat celor 75 de ani de la fondarea celei mai mari instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Site-ul va conține informații despre istoria, rectorii, Doctorii Honoris Causa, absolvenții de succes ai USM. O rubrică va fi dedicată mesajelor de felicitare.

În perioada 24-25 septembrie, Facultatea de Litere a USM, în colaborare cu Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi, Ucraina, și cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava, România, cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova organizează Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” (CISL). Membrii Comitetului științific și de organizare au planificat cinci ateliere, care cuprind o vastă tematică de cercetare, abordate într-o măsură mai mare sau mai mică de ilustrul savant E. Coșeriu.

De asemenea, studenții Facultății de Litere vor discuta despre tendințele actuale în învățământul superior din Republica Moldova cu absolvenții Facultății de Litere, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Președintele comisiei parlamentare cultură, educație, tineret, sport și mass-media și Marcela Adam, secretarul aceleiași comisii.

Vineri, 1 octombrie, va avea loc ședința solemnă dedicată aniversării a 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova. Evenimentul va fi transmis în direct de către Realitatea.Live și Privesc.eu. În cadrul ceremoniei va fi lansat de către Î.S. „Poșta Moldovei” plicul poștal cu marcă fixă „Universitatea de Stat din Moldova – 75 de ani de la fondare”, care va fi pus în circulație începând cu 1 octombrie 2021.

În perioada 24 septembrie – 11 noiembrie,  vor fi organizate mai multe activități științifice naționale și internaționale precum: Conferința științifică internațională „Mass-media în postcomunism: moștenire,evoluție, tendințe”, (Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării); Conferință științifică națională cu participare internațională „Intelectualitatea română între ideologie, libertatea academică şi naționalism”, (Facultatea de Istorie și Filosofie); Conferinţa ştiinţifico-practică naţională ,,Reabilitarea victimelor infracțiunii”, (Facultatea de Drept); Conferință ştiinţifică națională cu participare internațională „Integrare prin Cercetare şi Inovare”, (Institutul de Cercetare și Inovare); Seminarul internațional „Psihologia aplicată în contextul schimbărilor societale”, (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Sociologe și Asistență Socială); Simpozionul Științifico-Practic Internațional „Achiziții Publice Durabile: Provocări și Oportunități” (Facultatea de Științe Economice); Lecție publică: Istoria Facultății de Fizică și Inginerie, (Facultatea de Fizică și Inginerie); Conferința științifică internațională „Paradigme moderne în dezvoltarea economiei naționale și mondiale”, ( Facultatea de Științe Economice) etc.

În legătură cu evoluția situației epidemiologice în Republica Moldova și în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19, toate evenimentele organizate de Universitatea de Stat din Moldova se vor organiza cu respectarea strictă a tuturor măsurilor epidemiologice de prevenire a infectării cu virusul COVID-19.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi