ODIMM promovează antreprenoriatul social: este un sector relativ nou pentru comunitatea de afaceri din Moldova

23 Sept. 2021, 21:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 21:31 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Veste bună pentru afacerile sociale din Republica Moldova și pentru antreprenorii care își doresc o astfel de afacere. Țara noastră va fi prima din regiunea Dunării care va avea un Program de suport și mentorat pentru întreprinderi sociale. Noua inițiativă de suport antreprenorial a fost prezentată, astăzi, experților din Ungaria, care sunt parteneri lideri în cadrul proiectului european transnațional  Finance4SocialChange, din care face parte și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Noul proiect are ca scop promovarea inițiativelor în domeniul antreprenoriatului social.

În acest sens, reprezentanții din Ungaria au fost familiarizați cu acțiunile întreprinse de ODIMM pentru promovarea conceptului de antreprenoriat social în Republica Moldova și istorii de success ale companiilor care practică activități sociale.

„Antreprenoriatul social este un sector relativ nou pentru comunitatea de afaceri din Moldova, dar cu un potențial neexplorat. Sprijinul oferit la ora actuală de către stat persoanelor cu dizabilități și altor grupuri vulnerabile se concentrează, în principal, pe acordarea de asistență socială și medicală și , mai puțin, pe dezvoltarea abilităților de viață îndependentă. ODIMM și-a asumat angajamentul de promotor al antreprenoriatului social și va oferi tot suportul necesar pentru lansarea și consolidarea acestuia”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM.

Noul instrument de suport   a fost elaborat de ODIMM în comun cu Ministerul Economiei și partenerii de dezvoltare, având  ca obiectiv susținerea dezvoltării a peste 100 de întreprinderi sociale, în special din mediul rural și crearea a cel puțin 300 noi locuri de muncă. Inițiativa are un scop social bine determinat, o misiune asumată prin care se urmărește generarea de impact benefic asupra oamenilor, mediului și comunității. Prin intermediul acestui Program se dorește crearea unei societăți mai incluzive, utilizând instrumentele de business în soluționarea problemelor sociale.

Totodată,  cu suportul proiectului european Finance4SocialChange, ODIMM va lansa în perioada octombrie-decembrie o Campanie națională de promovare a Inițiativei de antreprenoriat social prin intermediul căreia vor fi difuzate spoturi publicitare și istorii de succes ale compaiilor care practică antreprenoriatul social. În același timp, vor fi organizate webinare și sesiuni de informare pentru a promova conceptul de antreprenoriat social în Republica Moldova.

Până în prezent, 4 companii din Republica Moldova și-au adjudecat titlul de  „întreprinderi sociale de inserție” la Comisia națională de antreprenoriat social.  Alte 46 de companii sunt cunoscute/atestate că practică periodic activități sociale.

Conform datelor statistice, economia socială în Europa acoperă peste 14.5 milioane de angajați remunerați, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 6,5% din populația aptă de muncă, iar aproximativ una din patru afaceri create are  statut de întreprindere socială.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău