Modificări la Codul de executare. ”Cineva fură un miliard și nimic, iar alții împrumută bani puțini și pierd casa”

23 Sept. 2021, 17:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 17:03 // Actual //  Lupu Eduard

Deputații au votat în prima lectură modificarea Codului de executare, care se referă la lista bunurilor ce nu pot fi urmărite în cazul unei persoane, care a intrat în incapacitate de plată.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba a declarat în cadrul ședinței că majoritatea populației este prinsă în mrejele sărăciei. Declinul economic îi face pe oameni să se avânte în jocuri de noroc și microcreditare. Își pun speranța într-un câștig improbabil peste noapte.

Totodată, ”împrumuturile pradă afectează populația pe o perioadă lungă de timp. Oameni încearcă să-și finanțeze rapid unele cheltuieli casnice și ajung pradă unor cămătari care sunt gata să ia și acoperișul de deasupra capului. Or, statul trebuie să facă ordine. Piața de microcreditare constituie 4 miliarde de lei, iar jumătate din credite au întârzieri. O parte din împrumuturi sunt toxice – 400 mil. de lei. Oameni care au falimentat foarte curând recuperatorii le vor vâna averile. Uite așa și trăim cineva fură un miliard și nimic nu se întâmplă, dar cineva se împrumută cu bani foarte puți și pierde casa”, a punctat Alaiba.

Astfel, potrivit modificărilor operate Evacuarea silită din bunul imobil cu destinație locativă în care debitorul își are unicul domiciliu nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie și până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada    că el și membrii familiei sale nu au la dispoziție o locuință corespunzătoare ori că debitorul și membrii familiei sale au o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată.

Interdicția prevăzută se aplică și în cazul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, precum și în cazul declarării stării de urgență în sănătate publică de organele abilitate în acest sens.

Pentru lectura a doua a fost propus majorarea termenului la jumătate de an față de trei luni cât a fost inclus în prezent.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie