Modificări la Codul de executare. ”Cineva fură un miliard și nimic, iar alții împrumută bani puțini și pierd casa”

23 Sept. 2021, 17:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 17:03 // Actual //  Lupu Eduard

Deputații au votat în prima lectură modificarea Codului de executare, care se referă la lista bunurilor ce nu pot fi urmărite în cazul unei persoane, care a intrat în incapacitate de plată.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba a declarat în cadrul ședinței că majoritatea populației este prinsă în mrejele sărăciei. Declinul economic îi face pe oameni să se avânte în jocuri de noroc și microcreditare. Își pun speranța într-un câștig improbabil peste noapte.

Totodată, ”împrumuturile pradă afectează populația pe o perioadă lungă de timp. Oameni încearcă să-și finanțeze rapid unele cheltuieli casnice și ajung pradă unor cămătari care sunt gata să ia și acoperișul de deasupra capului. Or, statul trebuie să facă ordine. Piața de microcreditare constituie 4 miliarde de lei, iar jumătate din credite au întârzieri. O parte din împrumuturi sunt toxice – 400 mil. de lei. Oameni care au falimentat foarte curând recuperatorii le vor vâna averile. Uite așa și trăim cineva fură un miliard și nimic nu se întâmplă, dar cineva se împrumută cu bani foarte puți și pierde casa”, a punctat Alaiba.

Astfel, potrivit modificărilor operate Evacuarea silită din bunul imobil cu destinație locativă în care debitorul își are unicul domiciliu nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie și până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada    că el și membrii familiei sale nu au la dispoziție o locuință corespunzătoare ori că debitorul și membrii familiei sale au o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată.

Interdicția prevăzută se aplică și în cazul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, precum și în cazul declarării stării de urgență în sănătate publică de organele abilitate în acest sens.

Pentru lectura a doua a fost propus majorarea termenului la jumătate de an față de trei luni cât a fost inclus în prezent.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău