Viața în puf a proprietarului Aeroportului Chișinău. Are patru imobile de lux la Londra

16 Dec. 2021, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Dec. 2021, 17:35 // Actual //  bani.md

Afaceristul rus Andrey Goncharenko, unul dintre beneficiarii finali ai companiei din Cipru care deține 95% din capitalul Avia Invest SRL – firma din Republica Moldova care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a cumpărat, în anii 2012-2014, patru imobile de lux în Londra, în valoare totală de peste 240 milioane lire sterline, scrie rise.md, care citează studiul „The UK’s kleptocracy problem: How servicing post-Soviet elites weakens the rule of law”.

Potrivit studiului, realizat de centrul de studii de politică externe Chatham House, Goncharenko face parte dintr-un grup de cleptocrați din spațiul postsovietic care au achiziționat proprietăți imobiliare de lux în cele mai prestigioase cartiere din Londra.

Chatham House a alcătuit o listă cu 99 de astfel de proprietăți, a cărora valoare este estimată la 2 miliarde de lire sterline, iar printre proprietari sunt în special oligarhi sau membrii familiilor unor șefi de state din Rusia, Ucraina, Kazahstan și Azerbaidjan. Majoritatea tranzacțiilor au avut loc prin intermediul companiilor offshore.

În listă nu apare nicio persoană din Republica Moldova, dar în studiu este menționat cazul lui Luca Filat, feciorul ex-premierului Vlad Filat, care a închiriat un imobil de lux din Londra și care nu a putut demonstra proveniența legală a banilor folosiți în acest scop.

În schimb Andrey Goncharenko deține sau a deținut, prin intermediul unor firme din Gibraltar, patru imobile de lux în valoare totală de circa 246 de milioane de lire sterline (aproape 5,8 miliarde de lei, la cursul zilei).  Unul dintre ele este estimat la 120 de milioane de lire sterline, fiind al doilea cel mai scump imobil din lista alcătuită de Chatham House, după cel deținut de Ashraf Kamilov, un apropiat al familiei președintelui azer Ilham Aliyev, potrivit OCCRP.

Potrivit studiului, principalul motiv al succesului cleptocraților în achizițiile de imobile din Marea Britanie este faptul că majoritatea intermediarilor – 81% din 22 de asociații profesionale – avocați, agenți imobiliari, auditori, alții – nu au implementat încă practici de evaluare/verificare a originii fondurilor clienților lor.

Dacă Marea Britanie dorește să creeze un „mediu ostil pentru cleptocrații din lume”, este necesară o revizuire a legislației împotriva spălării banilor (AML) – inclusiv țintirea agenților profesioniști, precum avocații, susțin autorii studiului.

Goncharenko a devenit unul dintre beneficiarii finali ai Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru, după ce, în decembrie 2019, s-a retras offshore-ului NR Investments LTD din Insula Guernsey, companie deținută de baronul Nathaniel Rothschild.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 17:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 17:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Casa italiană de modă Prada a ajuns la un acord pentru achiziționarea brandului rival Versace de la holdingul american Capri Holdings, într-o tranzacție evaluată la 1,375 miliarde de dolari, sumă care include și datoriile Versace, potrivit agenției Reuters.

Tranzacția unește două dintre cele mai mari nume din moda italiană, consolidând astfel poziția Italiei pe piața globală a luxului. Acordul vine într-un moment de reconfigurare a industriei, unde marii jucători își consolidează portofoliile pentru a face față competiției internaționale intense.

„Ne propunem să ducem mai departe moștenirea Versace, să celebrăm și să reinterpretăm estetica sa îndrăzneață și atemporală”, a declarat Patrizio Bertelli, președintele Consiliului de Administrație al Prada.

Achiziția va permite formarea unui conglomerat italian cu o cifră de afaceri estimată la aproximativ 6 miliarde de euro, ceea ce îl va poziționa ca un jucător competitiv față de giganții francezi LVMH și Kering, relatează agenția AFP.

Versace a fost fondat în 1978 de către Gianni Versace, devenind rapid un simbol al opulenței și nonconformismului. După asasinarea creatorului în 1997, conducerea artistică a fost preluată de sora sa, Donatella Versace. În martie 2025, aceasta a anunțat că părăsește funcția de director creativ al casei de modă.

Prada, la rândul său, a fost fondată în 1913 și este condusă în prezent de Miuccia Prada. Aproximativ 80% din companie se află încă în proprietatea familiei Prada.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!