(VIDEO) Condiții mai bune la maternitatea din Ceadîr-Lunga! Instituția a fost dotată cu echipament de ultimă generație

02 Dec. 2022, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Dec. 2022, 13:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Maternitatea din Ceadîr-Lunga a fost dotată cu echipament de ultimă generație. Donația în valoare de 230 de mii de dolari a fost oferită de UNFPA-Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al SUA. Instituția medicală a fost echipată cu utilaje în domeniul ginecologiei și obstetricii, care au fost instalate în secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți și mame, sălile de operație, sălile de naștere, sălile post-operatorii și saloanele pentru mamă și copil.

La ceremonia de inaugurare au participat reprezentanții Autorităților Centrale și cele din UTA Gagauzia, reprezentanții UNFPA Moldova și ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

„Misiunea noastră este să creăm condiții bune pentru femei, nou-născuți, dar și pentru toți medicii care muncesc în acest domeniu în întreaga lume. Spitalul din raionul Ceadîr-Lunga este o instituie cu un potențial foarte mare pentru că deservește peste 75 mii de cetățeni. Anual în incinta spitalului au loc peste 700 de nașteri. Este foarte important ca tot echipamentul pe care l-am adus la spitalul de la Ceadîr-Lunga răspunde tuturor necesităților. Am atras o atenție sporită nou-născuților și secției de reanimare pentru aceștia”, a menționat Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova, Dr. Nigina Abaszada.

Această donație va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă din Republica Moldova și va spori accesul femeilor din Republica Moldova și celor refugiate din Ucraina la servicii de sănătate reproductivă de calitate.

„Acest echipament ne va permite să acordăm servicii performante pentru femei. Vreau să mulțumesc celor care au ajutat la realizarea acestui proiect. Din an în an scade natalitatea în toată țara, dar sunt sigură că la noi această scădere era motivată pentru că nu am avut condiții. Acum avem toate condițiile, iar la anul o sa avem un adevărat baby boom”, spune directoarea Spitalului raional din Ceadîr-Lunga, Natalia Popazoglo.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Recunoaștem că posibilitățile țării noastre sunt limitate și resursele noastre uneori nu sunt îndeajuns pentru a moderniza infrastructura socială. Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru ajutorul nerambursabil, pentru implicarea personală în rezolvarea celor mai acute probleme ale țării noastre. Suntem obligați să dezvoltăm sistemul de sănătate ca să oprim procesul de emigrare și să avem un nivel bun de natalitate”, a declarat bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

Spitalul din raionul Ceadîr-Lunga este unul din cele 9 instituții medicale ce sunt dotate cu echipament medical în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Astfel, pe parcursul lunilor Octombrie-Noiembrie sunt dotate cu echipament de salvare performant -mese de operație și mese de naștere, lămpi de operație, echipament de anestezie, mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă a nou-născutului și secțiile de ginecologie din întreaga țară. La fel, instituțiile medicale sunt dotate cu mobilier medical și mobilier pentru saloanele pacienților. Valoarea totală a echipamentului livrat de către UNFPA către instituțiile medicale este de 2.4 milioane dolari SUA.

Astfel, vor fi complet utilate 22 de săli de naștere, ceea ce va face ca peste 15 mii de nașteri anual să aibă loc în condiții mai sigure, iar nou-născuții în situații grave vor fi salvați datorită celor 8 unități dotate cu aparate moderne de reanimare și terapie intensivă.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău