Pentru cine costul poliției de asigurare crește până la cer și pentru cine rămâne neschimbat

02 Dec. 2022, 12:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Dec. 2022, 12:59 // Actual //  bani.md

Costul poliței de asigurare urmează să crească la 12 636 de lei pentru cei care nu se asigură la timp, însă prețul rămâne neschimbat pentru cei care se asigură până la 31 martie – 4056 de lei.

„Mărimea sumei fixe de asigurare va rămâne intactă de 9%. Rămân asigurate mai multe categorii de persoane. Este vorba de cele cu dizabilități, pensionari, copii, elevii studenții cu frecvență la zi, șomerii, personale cu ajutor social și gravidele. Pentru aceste persoane primele vor fi achitate de către Guvern. Este vorba de 1,6 mil. persoane pentru care au fost alocate 6,8 miliarde de lei”, a explicat Dodon.

Ion Dodon, președintele CNAM a enumerat categoriile care vor beneficia de facilități:

1014 de lei – proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori.

1622 lei – persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor.

2028 lei – fondatorii de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendaşiiarendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

4056 lei – mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreştiexperţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţiineangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie.

Șeful CNAM a spus că persoanele care nu vor achizțona polița de asigurare medicală până la 31 martie vor achita prețul de 12 636 de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 10:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 10:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Autoritățile de control din Rusia vor începe să utilizeze imagini din satelit pentru a identifica producătorii de alcool contrafăcut. Această inițiativă rezultă dintr-un ordin al Ministerului Finanțelor, care a intrat în vigoare pe 3 decembrie, potrivit publicației „Parlamentskaia Gazeta”.

Conform documentului, monitorizarea se va realiza prin teledetecția Pământului din spațiu, urmărind fluctuațiile emisiilor de radiații termice ale clădirilor, prezența fumului și mișcările vehiculelor feroviare sau de transport marfă în proximitatea unităților de producție. Vor fi vizate terenurile pe care sunt înregistrate echipamente de producție a alcoolului, inclusiv cele ale fabricilor cu licențe suspendate.

Dacă activitatea de producție este detectată timp de cel puțin două zile consecutive, autoritățile vor interveni pentru a investiga situația și a lua măsuri corespunzătoare. Până acum, identificarea producătorilor ilegali era posibilă doar prin raiduri efectuate de Ministerul Afacerilor Interne.

Deputatul Serghei Riabuhin a subliniat că bugetul federal pierde anual între 70 și 80 de miliarde de ruble din cauza vânzărilor de alcool contrafăcut. În plus, un studiu realizat de experții de la Școala de Management „Skolkovo” arăta că, înainte de războiul din Ucraina, consumul de alcool ilegal în Rusia era la un nivel „periculos de ridicat”, reprezentând între 26% și 35% din consumul total.

După invazia Ucrainei și sancțiunile internaționale, vânzările de alcool puternic raportate în statisticile oficiale au scăzut semnificativ. Totodată, Duma de Stat a semnalat o creștere a pieței negre, iar experții au avertizat asupra unei orientări a populației către alternative mai ieftine și adesea periculoase.

Pentru a compensa pierderile bugetare, Ministerul Finanțelor a continuat să majoreze prețurile minime pentru alcool. Din 2025, prețul minim pentru o sticlă de 0,5 litri de vodcă va crește de la 299 la 349 de ruble, pentru coniac de la 556 la 651 de ruble, iar pentru brandy de la 403 la 472 de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!