VIDEO, FOTO Cum se cultivă tutunul pe unica plantație din Republica Moldova

27 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Mai 2024, 09:46 // Actual //  bani.md

Cândva ramura producerii tutunului era una dintre cele mai importante. Astăzi, în Republica Moldova, a rămas o singură întreprindere care mai ţine în viaţă respectiva ramură – AGOS Green SRL, cunoscută anterior sub denumirea de Pasinfo-Grup.

În 1999, când a fost creată, compania prelucra de sine stătător o suprafață de doar 20 ha teren şi avea contracte cu gospodării terţe care creşteau la comandă tutun pe o suprafaţă de aproximativ 380 ha. În 2023 de către întreprindere au fost prelucrate 1200 ha, inclusiv 250 ha cu cultura de tutun. În anul curent se preconizează prelucrarea a circa 1300 ha dintre care 500 ha cu tutun, relatează tribuna.md.

AGOS Green SRL asigură cu locuri de muncă 135 persoane, iar volumul total al taxelor și impozitelor achitate de companie în ultimii 4 ani a constituit circa 6 milioane de lei, dintre care 4,8 milioane de lei reprezintă impozitele din salarii.

Produsele finite (frunza uscată şi stripsată) sunt comercializate atât pe piața internă, cât și exportate preponderent către piețele din UE.

O echipă e redacţiei Oficial.md a decis să viziteze plantaţiile AGOS Green SRL, iar imaginile realizate la faţa locului (video şi foto), precum și cele din arhivă, sunt de-a dreptul impresionante. Aceşti oameni luptă pentru a ţine în viaţă o ramură economică importantă şi speră că într-o bună zi efortul lor va da rezultate, iar Moldova va redeveni unul din liderii, dacă nu mondiali, atunci regionali, la capitolul producerea tutunului. Iar aceasta va însemna noi locuri de muncă, noi impozite şi taxe achitate statului şi o impresionantă creştere a Produsului Intern Brut.

Realitatea Live

24 Iun. 2024, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2024, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Casa familiei prinţesei Diana a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în 22 de ani, la preţul de 10,95 milioane de lire sterline, adică aproape 13 milioane de euro, pe site-urile Whetherell şi Chestertons.

Casa, construită la începutul anilor 1980, a aparţinut contesei Raine Spencer, soacra lui Lady Di. Înaltă de patru etaje, aceasta este situată în Mayfair, Londra.

„Cu legăturile sale cu aristocraţia şi regalitatea, ne aşteptăm ca această casă să atragă un interes puternic din partea cumpărătorilor exigenţi din întreaga lume. Aceasta este o casă trofeu cu o istorie ilustră”, a declarat Danish Arif, şeful vânzărilor Mayfair la Chestertons, potrivit Cityam.

Casa de 430 de metri pătraţi are mai multe camere, inclusiv un hol de primire, o sală de recepţie, mai multe bucătării, un lounge, o bibliotecă, două dormitoare cu dressing-uri şi băi proprii, un apartament separat cu un lounge care se deschide pe o terasă orientată spre sud, un dormitor pentru oaspeţi şi locuinţe pentru personal. O scară duce la fiecare dintre cele patru etaje.

Potrivit agenţiei imobiliare Wetherell, casa are un DPE (diagnostic de performanţă energetică) de clasa E.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău