(VIDEO, FOTO) Hotelul Național din centrul Capitalei începe să fie demolat

20 Mai 2022, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Mai 2022, 13:28 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Hotelul Național din centrul Capitalei, privatizat în anul 2006 și care până în prezent a fost lăsat de izbeliște a început să fie demolat astăzi, 20 mai, scrie Realitatea.md.

Potrivit Primăriei Capitalei, autorizația de demolare a clădirii a fost emisă la 4 iunie 2021, cu termen de executare a lucrărilor de 12 luni și termen de începere a lucrărilor de șase luni.

„Termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii autorizației de demolare. Termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar. Termenul de autorizație nu a fost prelungit și alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului. Responsabilii merg la fața locului”, se arată într-un comentariu al Primăriei.

Istoria apariției și privatizării Hotelului Național

Hotelul „Național”, în trecut Интурист (Intourist) a fost ridicat în perioada sovietică. Edificiul cu 16 etaje, este una dintre cele mai simbolice clădiri din oraș. În prezent, după privatizarea din anul 2006 se află într-o stare avansată de degradare.

Construcția edificiului a fost finisată în anul 1978, iar darea în exploatare a avut loc în septembrie același an. A făcut parte din rețeaua hotelieră sovietică „Intourist” până în 1992 și a fost proprietate de stat între anii 1992 și 2006.

În perioada sovietică la primul etaj al unei anexe conectate la hotel printr-un coridor, exista o sală de restaurant cu 160 de locuri. La etajul doi era un hol pentru 200 de locuri, precum și o sală de banchet pentru 100 de locuri. Hotelul mai avea baruri la etajul trei, iar mai sus, restaurantul Седьмое небо („Al șaptelea cer”). La etajul paisprezece se afla singurul bar valutar din întregul Chișinău, unde erau acceptate 14 tipuri de valută.

A fost privatizat pentru prima dată în anul 1999, firma câștigătoare, „Avi Awaks” din Israel urma să achite 1,55 milioane dolari. Din motivul neachitării prețului pachetului de acțiuni, contractul a fost reziliat pe cale judiciară.

A fost privatizat pentru a doua oară în anul 2006, firma câștigătoare a concursului investițional a fost întreprinderea cu capital străin „Alfa-Engineering”, director de atunci Nicolae Curtoglo, membru al Consiliului municipal din partea Partidului Comuniștilor, care s-a obligat să facă investiții în valoare de 33 milioane de dolari pentru reconstrucția hotelului și să-l transforme într-un hotel de cinci stele. Reconstrucția urma să fie finisată doi ani mai târziu, însă nu a mai fost realizată.

Pe parcursul anilor 2010, edificiul a fost subiect de dispută judiciară între autoritățile locale și proprietarul care nu și-a executat obligațiile. La ultima ședință, cea din 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chișinău, a respins cererea de apel a Agenției Proprietății Publice și a menținut hotărârea primei instanțe, care a lăsat hotelul în proprietate privată.

În august 2020, proprietarul clădirii a primit autorizația de demolare a edificiului. În martie 2021 a fost propusă demolarea edificiului în detrimentul construcției unui complexul multifuncțional.

Disputa autorizării demolării acestui edificiu l-a lăsat pe Victor Chironda fără mandatul de viceprimar al Capitalei.

Realitatea.md amintește că, viceprimarul restabilit în funcție de prima instanță judecătorească, Victor Chironda, s-a pomenit într-un scandal de proporții după ce în lipsa motivată a acestuia de la locul de muncă, a fost autorizată demolarea Hotelului Național din Capitală.

De partea cealaltă, Chironda se opune demolării din considerentul că nu au fost efectuate studii pentru a măsura impactul care urmează să-l aibă construcția asupra  zonei.

În iunie 2021, Victor Chironda a menționat că va contesta autorizația de demolare a Hotelului Național. Totodată, urma să trimită un demers repetat către Centrul Național Anticorupție, lucru pe care l-a și făcut și chiar a fost audiat pe acest subiect. 

 

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 12:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 12:55 // Actual //  Lupu Eduard

Oficialii UE s-au pus de acord cu crearea unui ansamblu de legi care să aducă sub control lumea criptomonedelor, aceasta fiind prima iniţiativă majoră luată în acest sens pentru domeniul cripto, scrie CNBC.

Măsura vine la trei zile după ce Comisia Europeană şi Parlamentul European împreună cu ţările membre au implementat o serie de măsuri menite să oprească spălarea banilor prin intermediul monedelor digitale.

Noile legi şi reguli vin într-un moment sensibil pentru lumea activelor digitale, în care criptomonedel se confruntă cu o prăbuşire dramatică, în special Bitcoin care a înregistrat cea mai abruptă scădere din ultimul deceniu.

Legea este concepută pentru a da bătăi de cap marilor jucători de pe piaţa cripto, exchange-urilor şi emitenţilor de aşa numite stablecoins (criptomonede legate de active reale – n.r. ).

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare  şi Pieţe va putea bloca platformele cripto în cazul în care se ajunge la concluzia că acestea nu-şi protejează investitorii sau ameninţă integritatea pieţei şi stabilitatea financiară.

„Astăzi facem ordine în acest Vest Sălbatic al criptoactivelor, creând reguli clare care vor asigura siguranţa furnizorilor şi standarde înalte pentru investitori”, a declarat Stefan Berger, parlamentarul care a condus negocierile în Parlamentul European.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău