Scumpirile se țin lanț! Carnea de pui și de vită nu se va ieftini în curând

20 Mai 2022, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Mai 2022, 13:55 // Actual //  MD Bani

Producerea cărnii pentru consum s-a scumpit mai mult ca niciodată. În prezent, fermierii din întreaga lume se luptă cu preţuri record la nutreţuri şi creşterea facturilor la electricitate, transmite Bloomberg.

Creşterea costurilor cu nutreţul şi energia, în urma războiului din Ucraina, a agravat problemele pentru fermierii din întreaga lume care se luptau deja cu secetele care reduc suprafeţele de teren destinate păşunatului sau cu focarele de gripă aviară din America de Nord şi până în Europa care au impus sacrificarea a milioane de păsări.

Întrucât se confruntă cu atâtea probleme, mulţi fermieri decid să îşi vândă efectivele sau să crească mai puţine animale, ceea ce înseamnă că producţia de carne va fi plafonată pe termen lung. Numărul de vaci sacrificate în SUA a atins cel mai ridicat nivel din istorie, iar asta înseamnă mai puţini viţei şi efective de bovine mai mici. În consecinţă, preţul cărnii, care este deja la un nivel record, nu se va reduce prea curând, ceea ce va afecta bugetele gospodăriilor.

Preţul global al cărnii, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a crescut cu 10% de la începutul anului atingând un nivel record în luna aprilie. De asemenea, în SUA, preţurile la şuncă, carnea de pui şi de vită nu au fost niciodată atât de mari.

Potrivit prognozelor realizate de guvernul american, producţia mondială de carne de pui, porc şi vită va înregistra un avans de doar 1,4% în 2022, comparativ cu o creştere de 5,4% anul trecut.

Invazia rusească a încetinit exporturile de cereale ale Ucrainei, ceea ce a limitat livrările de grâu către marii producători de carne de porc, precum Spania şi China. Costurile cu nutreţurile reprezintă o mare parte din costurile necesare pentru creşterea animalelor, şi chiar şi în ţările care îşi produc singure nutreţul de care au nevoie, preţurile au atins valori record. De exemplu, la bursa de la Chicago, cotaţiile futures la porumb au crescut cu 31% în acest an, în timp ce la bura de la Paris cotaţiile futures la porumb au crescut cu 55%.

Analiștii estimează că probleme vor exista și în Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial, unde producția de carne de porc vascădea cu 3% în acest an.  Creşterea preţurilor nu acoperă costurile, ceea ce ar putea să determine fermierii să sacrifice animalele mai devreme decât de obicei.

Anul trecut, efectivele de porci din Germania au coborât la cel mai redus nivel de după 1996.  Focarele de pestă porcină africană au adus cu ele restricţii la exportul de carne de porc din Germania şi la scăderea preţurilor. În prezent preţurile sunt sub 2 euro pe kilogram.

Evoluţiile meteo nefavorabile creează o nouă problemă. În Canada, seceta a afectat păşunile şi culturile agricole în ultimul an, astfel că fermierii şi crescătorii de animale au recurs la stocurile de nutreţ şi rezervele de numerar, susţine Reg Schellenberg, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de vite din Canada.

Toate aceste scumpiri se vor resimţi şi la rafturile supermarketurilor.

„Producătorii nu pot suporta toate costurile. Este foarte probabil că vom vedea cum consumatorii vor plăti mai mult, cel puţin în viitorul apropiat”, spune Upali Galketi Aratchilage, de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Realitatea Live

09 Mai 2024, 20:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
09 Mai 2024, 20:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Rușii bogați care au intrat sub sancțiuni occidentale după izbucnirea războiului din Ucraina au început să-și transfere treptat activele înapoi acasă, temându-se de o posibilă naționalizare a afacerilor lor, au declarat doi miliardari ruși pentru Bloomberg, sub protecția anonimatului. Potrivit unuia dintre ei, sunt forțați să-și desfășoare afacerile numai în Rusia și încearcă să nu se gândească la posibilele riscuri ale confiscării bunurilor.

Un alt antreprenor care a fost sancționat și și-a returnat bunurile în patria sa a remarcat că acum el și familia sa își vor construi o nouă viață în Rusia.

Agenția clarifică faptul că Cipru și Elveția, după declanșarea invaziei ruse, au introdus o interdicție privind furnizarea de servicii pentru administrarea trusturilor de familie, ai căror fondatori sau beneficiari sunt cetățeni ruși. Alți ruși bogați caută să-și mute averea în „țări prietene” precum Emiratele Arabe Unite, dar cei mai mulți miliardari sancționați au optat să-și mute bunurile acasă.

Averea combinată a celor 26 de ruși de pe lista de miliardari Bloomberg este estimată la aproximativ 350 de miliarde de dolari. Vârsta medie a acestor oameni este de 63 de ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău