VIDEO Mister dezvăluit. Află de ce au ieşit muzicienii în negru să cânte pe străzile din Chişinău

28 Aug. 2023, 10:07
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
28 Aug. 2023, 10:07 // Comercial //  MD Bani

Filmuleţele apărute săptămâna trecută în spaţiul virtual, în care câţiva instrumentişt interpretau muzică clasică în centrul capitalei, sunt parte a unui flashmob, organizat pentru da valoare acestui gen de muzică şi a invita astfel melomanii la seara de gală a Festivalului Internaţional VinOpera. Despre asta anunţă Castel Mimi pe pagina sa de Facebook.

„Ne-am bucurat să vedem că interpretarea muzicii clasice în stradă a oprit trecătorii din agitaţie. Oamenii au imortalizat momentul şi şi-au exprimat aprecierea prin aplauze”, se arată în textul publicat pe pagina Castel Mimi.

Prim-Dirijorul Orchestrei Filarmonicii Naţionale, Mihai Agafiţa, împreună cu colegii săi, au interpretat „Fantezia Carmen” în patru locaţii – trei în Chişinău şi una la Castel Mimi, gazda evenimentului, unde pe 1 septembrie va fi apogeul festivalului VinOpera.

În prima zi de toamnă sunteţi aşteptaţi la un grandios concert susţinut de peste 60 de artişti şi muzicieni din Republica Moldova şi România. Două orchestre, conduse de dirijorul român Daniel Jinga, vor fi sincronizate cu vocile soliştilor de operă de la Bucureşti şi Chişinău – Iordache Basalic, Mădălina Barbu, Lilia Istratii şi Dumitru Mîţu.

Dacă încă nu aţi rezervat bilete, trebuie să vă grăbiţi, pentru că numărul de locuri este limitat.

https://iticket.md/en/event/festivalul-international-de-muzica-clasica-vinopera-la-castel-mimi-2023

Reamintim că Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera se va desfăşura în perioada 30 august – 1 septembrie, iar Realitatea este partenerul media general al evenimetului. Urmăriţi-ne pentru a fi la curent cu toate detaliile organizatorice.

 

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 16:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 16:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Ungaria a împrumutat în luna aprilie un miliard de euro de la mai multe bănci chineze, a dezvăluit joi portalul financiar portfolio.hu care citează datele publicate de Agenţia pentru administrarea datoriei statului (AKK), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, împrumutul a fost luat de statul maghiar de la băncile chineze China Development Bank, China Eximbank şi filiala maghiară a Bank of China. Împrumutul trebuie rambursat până la data 19 aprilie 2027 şi ar urma să finanţeze investiţii în infrastructura de transport, energie şi high-tech.

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, care analizează modalităţile prin care să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii.

În luna mai, preşedintele Chinei, Xi Jinping s-a întâlnit cu Viktor Orban, cu prilejul primului său turneu european din ultimii cinci ani, şi cu această ocazie Xi Jinping a spus că Ungaria şi China vor demara o “epocă de aur” în relaţiile bilaterale.

Portfolio.hu subliniază că detaliile referitoare la costul creditului şi termenii de rambursare a creditului chinez nu au fost dezvăluite, dar a adăugat că acest credit a dus ponderea împrumuturilor în valută în datoria naţională a Ungariei până la 29,8%.

În luna aprilie, autorităţile de la Budapesta au anunţat că vor amâna investiţii în valoare de aproape două miliarde de dolari, în cadrul măsurilor care vizează reducerea deficitului bugetar, care recent a urcat până la 4,5% din PIB, pe fondul unei reveniri economice modeste.

Chiar dacă Ungaria a făcut unele progrese în deblocarea fondurilor europene necesare pentru modernizarea economiei sale, finanţări în valoare de miliarde de euro rămân în continuare suspendate pe fondul îngrijorărilor Bruxelles-ului cu privire la statul de drept.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău