VIDEO Ora de Live cu Traian: +/- un milion. Câți moldoveni sunt în Republica Moldova

08 Iul. 2022, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iul. 2022, 10:13 // Actual //  Dumitrita Culiuc

V-ați întrebat vreodată care este numărul exact al populației Republicii Moldova, câți dintre cetățeni au dreptul la vot sau cât de des se adresează la medic?  Dacă nu, colegul nostru Traian Stoianov, în cadrul „Orei de Live cu Traian” de la RLIVE a încercat să afle și a întrebat mai mulți trecători.

Oamenii nu cunosc cu exactitate care este numărul de cetățeni pe care îl are țara noastră la moment, iar părerile au fost împărțite.

Mai mult, unii declară că începând cu anul trecut a început să scadă.

„Au fost vreo trei milioane și jumătate, dar mi se pare că acum a rămas vreun milion și jumătate”, „Cândva erau vreo patru milioane, dar acum mi se pare că vreo două milioane”, „Eu mă gândesc că sunt în jur de două milioane”.

Totodată, fiind întrebați și despre persoanele care au dreptul de a-și exercita votul ca cetățeni ai Republicii Moldova, răspunsurile la fel au fost diverse.

„Eu cred că au dreptul la vot persoanele de la 18 ani”, „Cred că toți ar trebui și au dreptul să voteze, însă nu toți o fac”, „Eu cred că vreo 70% din cetățeni merg la vot”.

Din cele expuse, se pare totuși că unii moldoveni nu pun accent pe sănătatea proprie și, din motive întemeiate sau mai puțin, ezită să se prezinte la medic la un control de rutină.

Oamenii spun că calcă în cabinetele medicilor de două ori pe an sau cel mai des, doar atunci când îi deranjează ceva.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană are dreptul de a sancţiona eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei, pentru a garanta punerea în aplicare a acestora, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE. Nu

Guvernele europene au adoptat „în unanimitate” decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene, se arată într-un comunicat al preşedinţiei UE, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Concret, decizia va face posibilă sancţionarea ţărilor terţe şi a cetăţenilor acestora sau a entităţilor lor vinovate de eludarea sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei.
„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancţiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune”, a declarat ministrul ceh al Justiţiei, Pavel Blazek.

„Pentru a avea succes, punerea lor în aplicare necesită un efort comun, iar decizia de astăzi este un instrument esenţial pentru a garanta că orice încercare de eludare a acestor măsuri va fi oprită”, a adăugat el.

Europenii au adoptat opt serii de sancţiuni, în special oprirea achiziţiilor lor de petrol şi cărbune, pentru a priva Moscova de sursele sale de finanţare pentru războiul din Ucraina.
Turcia este acuzată în mod constant că a eludat sancţiunile europene şi că a creat o rută ocolitoare pentru a transporta petrolul rusesc către ţările UE, în pofida embargoului european.

„Includerea încălcării măsurilor restrictive în lista «infracţiunilor» este primul dintre cei doi paşi care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancţiunilor în întreaga UE şi descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE”, a subliniat comunicatul preşedinţiei cehe.

Al doilea pas este adoptarea unei legislaţii care să definească infracţiunile şi sancţiunile care trebuie aplicate în cazul încălcării sancţiunilor europene, întrucât statele membre au în prezent definiţii diferite cu privire la ceea ce constituie o încălcare a măsurilor restrictive.

Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere la sfârşitul săptămânii, cu obiectivul de a „acţiona rapid” pentru a contracara eludarea sancţiunilor, a indicat o sursă europeană.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău