VIDEO Putin îl dezlănţuie pe Prigojin: Wagner înrolează deţinuţi să lupte în Ucraina în schimbul amnistiei

15 Sept. 2022, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2022, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un video, Evgheni Prigojin vorbeşte, în numele companie sale de mercenari, Wagner, unui grup de deţinuţi ai unei închisori ruseşti, propunându-le recrutarea în aşa-numita „operaţiune militară specială” rusă din Ucraina în schimbul amnistiei.

Imaginile demonstrează nu numai legăturile lui Prigojin cu gruparea Wagner, pe care a negat-o întotdeauna, declanşând procese pentru defăimare şi cerând înlăturarea investigaţiilor care îl vizau, ci şi faptul că Rusia recrutează prizonierilor pentru a lupta în Ucraina.

Prizonierii ar urma să lupte în rândurile grupării Wagner, denumită şi „armata lui Putin”. După şase luni în Ucraina, primesc amnistia, pot pleca acasă sau pot rămâne în rândurile lui Wagner.

Cum s-a ridicat Progojin

„Bucătarul lui Putin”, Evgeny Prigojin, a început să facă o avere vânzând hot-dog-uri, după ce a ispăşit nouă ani de închisoare.

Ascensiunea sa a început în anii 1990, când a deschis diverse restaurante de lux, inclusiv „Insula Nouă”, unde liderul de la Kremlin a luat masa cu Jacques Chirac, în 2001.

Putin a fost atât de fascinat de un om care a creat un imperiu din nimic încât i-a încredinţat aprovizionarea cu alimente a Kremlinului. De aici i se trage şi porecla.

De asemenea, contractele guvernamentale de milioane de dolari l-au ajutat să conducă „fabrica de troli” a Moscovei şi compania care angajează mercenari Wagner.

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău