La Ministerul de Externe vor fi disponibile 19 funcții noi. Vor completa Direcția integrare europeană

15 Sept. 2022, 11:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Sept. 2022, 11:05 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Guvernul a aprobat în ședința Executivului din 14 septembrie crearea în cadrul MAEIE a 19 posturi diplomatice. În acest context, viceprim-ministrul Nicu Popescu a explicat că majoritatea posturilor vor completa Direcția integrare europeană, care la moment este compusă din doar 15 funcționari. Astfel, la Ministerul de Externe vor fi disponibile funcții noi.

„Statutul de candidat la aderare la UE trebuie să însemne și o transformare calitativă a relației noastre cu Uniunea Europeană necesitând rezultate și eficiență maximă în cooperare cu partenerii noștri europeni. Astăzi, atât ministerul de externe cât și toate agențiile și practic toate ministerele sunt implicate în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru aderare la UE, toți lucrăm la capacități maxime, dar avem nevoie de capacități mai mari.” a declarat Nicu Popescu.

Potrivit oficialului, noile funcții vacante sunt o investiție în viitorul nostru european, întrucât  una din condițiile principale înaintate de către Comisia Europeană pentru ca Republica Moldova să continue și să accelereze chiar aderarea la UE ține și de fortificarea capacităților noastre administrative de a pregăti țara noastră pentru aderare la UE.

Astfel, în scurt timp, Ministerul va organiza un concurs public de angajare.

„Proiectul a fost avizat de către autoritățile competente pe domeniul de reglementare, inclusiv a fost supus expertizei juridice și anticorupție în conformitate cu prevederile legii.” a conchis ministrul Nicu Popescu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2022, 04:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 04:46 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, au anunţat luni că vor investi 70 de milioane de dolari în firmele din sectorul tehnoloc şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Într-un comunicat de presă, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a informat că va investi 30 de milioane de dolari într-un fond gestionat de firma de private equity Horizon Capital. Separat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a informat că va investi acum 40 de milioane de dolari în acelaşi fond gestionat de Horizon Capital, adăugând că ar putea să adauge alte 10 milioane de dolari la o dată ulterioară.

„Industria de IT din Ucraina rămâne un punct luminos într-o economie care a pierdut aproape cinci milioane de locuri de muncă începând din luna februarie 2022, din cauza războiului”, a informat Corporaţia Financiară Internaţională (IFC).

La rândul său, BERD a precizat că fondul Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), gestionat de Horizon Capital, intenţionează să strângă un total de 250 de milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a face investiţii de capital, variind între 10 şi 30 de milioane de dolari, concentrându-se pe IMM-urile din tehnologie şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Analiştii se aşteaptă ca economia Ucrainei să se contracteze cu 30-35% în acest an, în timp ce Banca Mondială a estimat la aproape 350 de miliarde de dolari costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească.

„Unele firme au încetat operaţiunile, iar altele au fost forţate să se adapteze la noua realitate a perturbărilor logistice, lipsă de carburant, mutarea facilităţilor de producţie şi a personalului, controale valutare mai stricte şi lipsă de finanţare”, a subliniat BERD.

IFC, parte din Grupul Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din pieţele emergente. Instituţia activează în peste 100 de ţări. În anul fiscal 2022, IFC a angajat o sumă-record de 32,8 miliarde dolari americani companiilor private şi instituţiilor financiare din ţări în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat de a pune capăt sărăciei extreme şi de a stimula prosperitatea comună în timp ce economiile se confrunta cu impactul crizelor globale.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău