La Ministerul de Externe vor fi disponibile 19 funcții noi. Vor completa Direcția integrare europeană

15 Sept. 2022, 11:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Sept. 2022, 11:05 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Guvernul a aprobat în ședința Executivului din 14 septembrie crearea în cadrul MAEIE a 19 posturi diplomatice. În acest context, viceprim-ministrul Nicu Popescu a explicat că majoritatea posturilor vor completa Direcția integrare europeană, care la moment este compusă din doar 15 funcționari. Astfel, la Ministerul de Externe vor fi disponibile funcții noi.

„Statutul de candidat la aderare la UE trebuie să însemne și o transformare calitativă a relației noastre cu Uniunea Europeană necesitând rezultate și eficiență maximă în cooperare cu partenerii noștri europeni. Astăzi, atât ministerul de externe cât și toate agențiile și practic toate ministerele sunt implicate în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru aderare la UE, toți lucrăm la capacități maxime, dar avem nevoie de capacități mai mari.” a declarat Nicu Popescu.

Potrivit oficialului, noile funcții vacante sunt o investiție în viitorul nostru european, întrucât  una din condițiile principale înaintate de către Comisia Europeană pentru ca Republica Moldova să continue și să accelereze chiar aderarea la UE ține și de fortificarea capacităților noastre administrative de a pregăti țara noastră pentru aderare la UE.

Astfel, în scurt timp, Ministerul va organiza un concurs public de angajare.

„Proiectul a fost avizat de către autoritățile competente pe domeniul de reglementare, inclusiv a fost supus expertizei juridice și anticorupție în conformitate cu prevederile legii.” a conchis ministrul Nicu Popescu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău