Banca bogaților spune că Europa și-a rezolvat problema aprovizionării cu gaze pentru acest an. Prețuri mai mici cu 50%

15 Sept. 2022, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2022, 10:31 // Actual //  Lupu Eduard

Europa a rezolvat criza gazelor naturale pentru această iarnă, iar prețurile vor scădea semnificativ în viitorul apropiat, estimează o analiză realizată de Goldman Sachs, în pofida tuturor avertismentelor că următoarele luni vor fi foarte grele pentru Bătrânul Continent.

Prețul gazelor la nivel european ar putea scădea la jumătate în următoarele șase luni, deoarece consumul va fi redus, iar țările vor valorifica stocurile mari pe care le-au acumulat în depozite. Cu toate acestea, Goldman Sachs preconizează că prețurile la gaze naturale vor înregistra o nouă creștere până vara viitoare, revenind la niveluri apropiate de cele actuale atunci când țările europene vor încerca să-și refacă stocurile pentru următorul sezon de iarnă.

Compania de investiții consideră că eforturile Europei de a preveni lipsurile grave de gaze din această iarnă au fost încununate de succes. În acest context, preconizează că prețul angro al gazelor naturale în Europa va scădea de la aproximativ 215 euro pe megawatt-oră la sub 100 euro pe megawatt-oră până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, dacă temperaturile de pe timpul iernii nu se vor abate de la nivelurile obișnuite pentru acest anotimp. Anterior, previziunile Goldman Sachs plasau prețurile gazelor naturale la 213 euro/MWh pentru această perioadă.

„Reducerea la zero pe perioadă nedefinită a exporturilor prin conducta Nord Stream 1 va lăsa nord-vestul Europei fără gaz natural rusesc în perioada următoare. Dar, deși auzim adesea întrebarea cum va afecta această evoluție stocarea de gaze naturale, credem că o abordare mai bună este să ne întrebăm cum va afecta prețurile, astfel încât stocarea să continue așa cum ar trebui”, notează analiștii companiei. „Aceasta este o problemă complicată pe care Europa a rezolvat-o cu succes în ultimul an, deoarece scăderea cererii de gaze naturale pe continent și în rândul altor cumpărători de GNL a făcut ca stocurile să fie la niveluri mai ridicate decât media pentru această perioadă”, se mai arată în analiză.

Analiștii Goldman Sachs se așteaptă ca depozitele europene de gaz să fie umplute, în medie, în proporție de 90% până la sfârșitul lunii octombrie, depășind ținta oficială a UE de a fi pline până la 80% până la 1 noiembrie. Guvernele încearcă să construiască o „un stoc de siguranță” de gaze naturale în cazul în care Rusia închide complet robinetul, cerând, în același timp, companiilor și gospodăriilor să-și diminueze consumul de energie.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 17:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă companie aeriană va opera zboruri din Iași, începând cu luna martie 2023. Ryanair, companie irlandeză de tip low-cost, cea mai mare din Europa, va lansa patru rute directe ce vor lega Aeroportul Iași de destinații europene precum: Milano (Bergamo), Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Dublin (Irlanda), scrie stireadeiasi.ro.

Compania low-cost organizează frecvent promoții, astfel călătorii pot cumpăra bilete și cu 10 euro într-o direcție. Odată cu lansarea zborurilor din Iași, pentru moldoveni va fi mai accesibil să opteze pentru zborurile operate de Ryanair

Ryanair va opera aceste curse cu mai multe frecvențe săptămânale, după cum urmează:

IAȘI – BERGAMO, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică;

IAȘI – BEAUVAIS, din 26 martie 2023, în zilele de marți, joi, vineri și duminică;

IAȘI – CHARLEROI, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri și duminică;

IAȘI – DUBLIN, din 26 martie 2023, în zilele de marti, joi și duminică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Zborurile Ryanair spre Bergamo și Beauvais (și retur) vor fi efectate cu aeronave Boeing 737-8200, iar cele spre Dublin și Charleroi (și retur) cu Boeing-uri 737-800.

Biletele de avion au fost puse în vânzare pentru rezervare, începând de astăzi, în sistemul online al companiei aeriene: www.ryanair.com

Ryanair va fi a cincea companie aeriană ce va opera pe Aeroportul Internațional Iași.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău