VIDEO „Ziua Carierei la BNM” a reunit zeci de tineri dornici să activeze în sectorul bancar al Republicii Moldova

17 Feb. 2023, 17:51
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Feb. 2023, 17:51 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Aproape o sută de participanți au venit astăzi la Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru a o descoperi în calitate de angajator, în cadrul evenimentului „Ziua Carierei la BNM”. Ca să asigure și prezența altor doritori la manifestare, banca centrală a organizat, în același timp, evenimentul și în format online.

Astfel, participanții au aflat direct de la angajații Băncii Naționale cum ar putea să se alăture echipei de profesioniști din sectorul bancar al Republicii Moldova.

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, care a adresat celor prezenți un cuvânt de salut, s-a referit la specificul  funcționării unei bănci centrale, diversitatea domeniilor de intervenție ale acesteia, cât și la oportunitățile oferite de banca centrală angajaților săi.

„BNM este în căutare permanentă de specialiști tineri, cu pregătire academică în domeniul bănci și finanțe, economiști, matematicieni,  ingineri în tehnologii informaționale. BNM poate să le ofere acestor specialiști o pistă bună de lansare unde oamenii pot să își dezvolte mai departe cunoștințele… Cererea noastre de cadre noi este mare și așteptările sunt mari. Știți că BNM acum urmează să preia mai multe responsabilități de supraveghere. Mă refer la supravegherea sectorului de asigurări, a instituțiilor financiare nebancare, ni se lărgește mandatul de stabilitate financiară, respectiv vom avea nevoie de cadre noi. BNM vrea să dezvolte dimensiunea de FinTech,  cea a sistemelor de plăți, incluziunea și educația financiară. Astfel, avem nevoie de oameni care să vină să lucreze cu entuziasm și abnegație, pentru că așa muncim noi la Banca Națională”, a precizat Octavian Armașu.

Evenimentul a inclus un panel de discuții, în cadrul căruia participanții au primit răspunsuri la o serie de întrebări legate de domeniile de activitate ale BNM. Au urmat nouă ateliere de lucru tematice, în cadrul cărora au fost abordate subiecte ca supravegherea bancară, raportările statistice, sistemele de plăți, tehnologiile și securitatea informațională, relații externe și integrare europeană, piețe financiare, reglementare și autorizare, stabilitate financiară, contabilitate și raportare financiară. Un moment special a fost vizita la muzeul BNM, unde invitații au avut parte de o prezentare despre însemnele monedei naționale.  De asemenea, vizitatorii au luat cunoștință de posturile vacante de la BNM, cerințele față de potențialii viitori angajați și oportunitățile de dezvoltare profesională oferite de BNM.

Evenimentul „Ziua Carierei la Banca Națională a Moldovei” este la cea de-a doua ediție, fiind organizat în colaborare cu instituțiile de învățământ superior din țară.

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 07:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 07:19 // Actual //  Lupu Eduard

O flotă clandestină formată din vechi petroliere rusești prezintă un risc de dezastru ecologic, scrie Bloomberg.

Petrolierul Turba ar fi trebuit să fie topit de mult. Nava, care este în serviciu de 26 de ani, nu a mai fost supusă unei inspecții complete din 2017, potrivit unei baze de date dedicate promovării transportului în siguranță. De asemenea, nu are asigurare standard și arborează pavilionul unei țări cu o reputație slabă pentru supravegherea siguranței maritime.

Dar, în loc să fie oprită la țărm în Bangladesh, India sau Pakistan pentru dezmembrare, tancul petrolier dat la apă în 1997 încarcă combustibil în portul rusesc Sankt Petersburg.

Pe fondul sancțiunilor UE împotriva Rusiei, Turba a devenit parte dintr-o flotă uriașă de nave fantomă care transportă petrol rusesc în întreaga lume.

Cea mai mare îngrijorare este că unele petroliere mai vechi ar putea să nu fie inspectate și întreținute corespunzător, expunându-le unor accidente catastrofale pe mare.

„Acesta este un dezastru de mediu care așteaptă să se întâmple”, a spus directorul executiv al diviziei de management a Frontline Plc. (unul dintre cei mai mari proprietari de superpetroliere) Lars Barstad.
De regulă, proprietarii încep să ia în considerare posibilitatea demontării petrolierelor după 15 ani de folosință. După 20 de ani, soarta navelor este să ajungă să fie vândute pentru fier vechi.
Ads
Armatorii fac bani cu orice risc

Cu toate acestea, acum armatorii încearcă să mai le folosească câțiva ani, pentru că scoate bani buni de pe urma lor. Sancțiunile împotriva Federației Ruse, introduse pe 5 decembrie anul trecut, obligă navele la trasee mai lungi, crescând cererea și tarifele pentru marfă.

Cel puțin 40 de nave care transportau petrol rusesc în China și India între începutul lunii decembrie și începutul lunii februarie nu aveau asigurare de la membrii International Shipowners Insurers Club sau certificate regulate de management al siguranței, potrivit Equasis, o bază de date privind siguranța maritimă. Trei nave, inclusiv Turba, nu aveau o clasificare care să arate cât de apte să navigheze pe mare erau.

Turba aduce aminte de una dintre cele mai grave scurgeri de petrol din istoria Europei. Petrolierul Prestige s-a rupt în două și a vărsat mii de tone de păcură în largul coastei Spaniei în noiembrie 2002.

Păsările marine, pescuitul, plajele din Spania și Portugalia au fost distruse.

Turba are aceeași vârstă cu Prestige și a preluat recent același tip de marfă din același port rusesc, potrivit companiei de analiză a transportului maritim Kpler.

Există motive întemeiate pentru a renunța la tancurile petroliere care au deja 20 de ani. Adesea, acest lucru se datorează costurilor de menținere a acestora, deoarece cerințele de siguranță și întreținere devin din ce în ce mai împovărătoare.

Rusia a format în secret o flotă de peste o sută de petroliere vechi pentru a eluda restricțiile occidentale privind vânzarea petrolului rusesc după invazia Ucrainei, potrivit brokerilor și analiștilor maritimi.

Federația Rusă, care se bazează foarte mult pe petroliere străine pentru a-și transporta petrolul, a primit peste o sută de nave în acest an prin achiziții directe sau indirecte, potrivit brokerului de transport maritim Braemar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău