Virgin Galactic ar putea vinde acțiuni de 500 de milioane de dolari după zborul în spațiu. Ce vrea să facă cu banii

13 Iul. 2021, 09:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
13 Iul. 2021, 09:27 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Virgin Galactic a declarat că ar putea vinde acțiuni de până la 500 de milioane de dolari după finalizarea unei călătorii spațiale de succes duminică.

Într-un comunicat, compania spune că intenționează să utilizeze banii pentru a dezvolta flota și infrastructura navei spațiale.

Duminică, Richard Branson, fondatorul miliardar al Virgin Galactic, a ajuns la marginea spațiului pe unul dintre avioanele pe care le dezvoltă de 17 ani. El a numit călătoria „experiența unei vieți” după ce s-a întors pe Pământ la puțin peste o oră după ce a părăsit solul.

De asemenea, călătoria l-a făcut pe antreprenor să devină primul dintre noii pionieri în turismul spațial care își încearcă propriile navete, învingându-l pe Jeff Bezos de la Amazon și pe Elon Musk de la SpaceX.

Acțiunile Virgin Galactic au crescut cu aproximativ 8% înainte de deschiderea piețelor în SUA luni. Dar au scăzut cu 17% până la sfârșitul zilei, după ce a fost anunțată vânzarea acțiunilor sale.

Richard și grupul său Virgin dețin în prezent o participație de 24% la companie.

„Experimentați asta pentru voi înșivă”

El a calificat zborul ca un test crucial al experienței de turism spațial pe care se așteaptă să-l vândă clienților începând cu anul viitor.

„Am avut caietul cu mine și am scris 30 sau 40 de lucruri mici care vor face experiența pentru următoarea persoană care merge în spațiu cu noi mult mai bună”, a spus el. „Singura modalitate prin care poți găsi uneori aceste lucruri mici este să intri într-o navă spațială și să mergi în spațiu și să o experimentezi singur”.

Aproximativ 600 de persoane au plătit deja bani pentru bilete care le vor costa până la 250.000 de dolari – inclusiv Space X și Elon Musk al Tesla, potrivit rapoartelor din Wall Street Journal.

Branson și-a anunțat prima dată intenția de a face un avion spațial în 2004, cu credința că ar putea începe un serviciu comercial până în 2007.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO