Virgin Galactic ar putea vinde acțiuni de 500 de milioane de dolari după zborul în spațiu. Ce vrea să facă cu banii

13 Iul. 2021, 09:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 09:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Virgin Galactic a declarat că ar putea vinde acțiuni de până la 500 de milioane de dolari după finalizarea unei călătorii spațiale de succes duminică.

Într-un comunicat, compania spune că intenționează să utilizeze banii pentru a dezvolta flota și infrastructura navei spațiale.

Duminică, Richard Branson, fondatorul miliardar al Virgin Galactic, a ajuns la marginea spațiului pe unul dintre avioanele pe care le dezvoltă de 17 ani. El a numit călătoria „experiența unei vieți” după ce s-a întors pe Pământ la puțin peste o oră după ce a părăsit solul.

De asemenea, călătoria l-a făcut pe antreprenor să devină primul dintre noii pionieri în turismul spațial care își încearcă propriile navete, învingându-l pe Jeff Bezos de la Amazon și pe Elon Musk de la SpaceX.

Acțiunile Virgin Galactic au crescut cu aproximativ 8% înainte de deschiderea piețelor în SUA luni. Dar au scăzut cu 17% până la sfârșitul zilei, după ce a fost anunțată vânzarea acțiunilor sale.

Richard și grupul său Virgin dețin în prezent o participație de 24% la companie.

„Experimentați asta pentru voi înșivă”

El a calificat zborul ca un test crucial al experienței de turism spațial pe care se așteaptă să-l vândă clienților începând cu anul viitor.

„Am avut caietul cu mine și am scris 30 sau 40 de lucruri mici care vor face experiența pentru următoarea persoană care merge în spațiu cu noi mult mai bună”, a spus el. „Singura modalitate prin care poți găsi uneori aceste lucruri mici este să intri într-o navă spațială și să mergi în spațiu și să o experimentezi singur”.

Aproximativ 600 de persoane au plătit deja bani pentru bilete care le vor costa până la 250.000 de dolari – inclusiv Space X și Elon Musk al Tesla, potrivit rapoartelor din Wall Street Journal.

Branson și-a anunțat prima dată intenția de a face un avion spațial în 2004, cu credința că ar putea începe un serviciu comercial până în 2007.

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală