1 mai Muncitoresc! Moldova a pierdut peste o treime din populația țării

01 Mai 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul populației active din Republica Moldova a fost de aproape 930 de mii de oameni, în anul 2023. Dintre aceștia, doar 887 de mii erau angajați sau studenți în licee și universități, arată datele Biroului Național de Statistică.

În ceea ce privește distribuția forței de muncă, aproximativ 200 de mii de persoane sunt angajate în sectorul public, în timp ce restul de 600 de mii lucrează în sectorul privat.

La capitolul șomaj, în 2023, rata a fost de 4,6%, cu 1,5 puncte procentuale mai mare față de 2022, totalizând 42,6 mii de persoane șomere. Datele arată că bărbații întâmpină cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă, în timp ce peste patru la sută dintre femei sunt neangajate. În plus, majoritatea șomerilor locuiesc în orașe, cu o rată a șomajului de puțin peste patru la sută în sate.

De asemenea, practica angajării fără contracte individuale de muncă este mai frecventă în rândul bărbaților, cu peste 9%, comparativ cu femeile, unde cota este de aproximativ 5%. Această practică este întâlnită mai ales în sectoarele agriculturii, construcțiilor, industriei și comerțului.

În trimestrul patru al anului 2023, salariul mediu a fost de 13 400 de lei, în sectorul bugetar, salariații au primit în medie 11 618 lei, iar în sectorul real 14 023 lei.

În ceea ce privește emigrarea în scop de muncă, numărul moldovenilor care pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă a scăzut, înregistrându-se o reducere de aproximativ 10 mii de persoane în comparație cu anul precedent. La sfârșitul anului trecut, aproape 83 de mii de moldoveni lucrau în străinătate, în timp ce în 2022, acest număr a fost de 93 de mii de persoane.

Statisticile oficiale arată că Republica Moldova are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare trei persoane care locuiesc în țară, există un moldovean în străinătate.

Astfel, conform datelor oficiale, în străinătate sunt 972 958 de moldoveni, ceea ce reprezintă peste o treime din populația țării. Cei mai mulți sunt în Federația Rusă – 294 mii, Romania – 285,3 mii, Italia – 194,4 mii, Ucraina – 152,2 mii și SUA – 45,7 mii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău