10 idei despre cum să economisești bani vara asta, dar să te și distrezi în același timp

12 Aug. 2021, 15:26
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Aug. 2021, 15:26 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Vara asta e prima din pandemie când multe restricții au fost ridicate, iar asta ne-a permis să putem să călătorim și să ne vedem cu prietenii. Dar după mai bine de un an de pandemie, lucrurile nu stau tocmai roz din punct de vedere financiar pentru toată lumea. Așa că am făcut o listă cu 36 de lucruri distractive pe care le poți face vara asta fără să cheltui prea mult, ca să reușești să economisești niște bani.

Dacă vrei să te distrezi vara asta, dar nu-ți permiți să pleci în vacanță sau nu vrei să aloci bani pentru asta, îți venim în ajutor cu câteva idei drăguțe de la apartmenttherapy.

1. Fă un tur al orașului în care locuiești

Alege câteva locuri interesante și monumente din zona ta și vizitează-le. Chiar și cele mai mici orașe au locuri unice mai puțin cunoscute. Ia-ți un prieten/prietenă și ieșiți la pas prin oraș. Veți descoperi locuri drăguțe pe care este posibil să le fi trecut cu vederea.

2. Ieși în natură 

Plimbările sunt gratuite, iar cele în natură eliberatoare. Fă cât mai multe astfel de plimbări ca să-ți încarci bateriile și să te bucuri de natură. Dacă nu stai în apropiere de o pădure, mergi în cel mai apropiat parc mare sau la grădina botanica de la tine din oraș. Nu uita să strângi gunoiul pe care îl faci.

3. Organizează o noapte de film

Fă un fel de petrecere în pijama cu prietenii și uitați-vă la un film. Votați filmul pe care-l veți urmări și asigurați-vă că aveți pregătite băuturi și gustări, și bucurați-vă de noapte de film împreună.

4. Provocare fotografică

Îți place să faci fotografii cu care să-ți decorezi pereții sau feed-ul de Instagram? În loc să ieși la o ședință foto aleatorie, setează-ți o provocare fotografică timp de o zi. Poți să vii tu cu o idee de concept sau caută online să vezi care sunt cele mai trendy idei de fotografii urbane.

5. Citește în hamac

Dacă ai un hamac, agață-l între copacii din grădină sau dintr-un parc, ia cu tine o carte bună și bucură-te de câteva ore de legănare și citit.

6. Planifică un picnic creativ

Nu trebuie să cheltui mulți bani ca să cumperi mâncare și lucruri speciale pentru picnic. Ia gustări din ce ai prin cămară și prin frigider, o pătură și ieși în parcul preferat cu prietenii.

7. Plimbă-te cu bicicleta

Dacă ai o bicicletă, ieși la plimbare cu ea prin oraș. Pentru un strop de aventură, pierde-te pe străzi și ia rute pe care nu le-ai mai explorat până acum. Fii totuși atentă la trafic și la regulile de circulație ca să fii în siguranță.

8. Găsește muzee cu intrare gratuită

Poți merge la muzee gratuit și în afara evenimentului Noaptea Muzeelor. Verifică care muzee au intrare gratuită și planifică o vizită. Dar sună totuși înainte la muzee, ca să te asiguri că ce ai găsit pe net este de actualitate.

9. Caută obiecte de reparat prin casă

Ai mobilă, opere de artă, rame sau alte piese decorative prin casă care pot fi reparate și reutilizate? Acum e momentul să încerci niște proiecte de upcycling și să dai un nou look unor lucruri vechi.

10. Fă sport

Când a fost ultima oară când te-ai bucurat de un joc de badminton, volei sau tenis? Vorbește cu prietenii și ieșiți într-un parc (sau în grădina unuia dintre voi) și jucați-vă.

 

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală