Semne bune din principala economie a lumii: Fed, banca centrală a SUA, ar putea limita stimulente monetare din acest an

12 Aug. 2021, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Aug. 2021, 15:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Un oficial de top din cadrul Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană) șpune că, instituția ar putea să reducă nivelul de suport monetar adresat economiei Statelor Unite încă de la sfârşitul actualului an, având în vedere ritmul de recuperare al principalei economii la nivel mondial, scrie Ziarul Financiar.

Mary Daly, preşedintele diviziei din San Francisco a Fed, şi-a exprimat încrederea cu privire la revenirea economică a ţării. Potrivit acesteia activitatea businessurilor va continua să-și revină pe măsură de tot mai mulţi oameni se întorc în câmpul muncii şi puterea de consum rămâne la niveluri ridicate.

„Sunt extrem de optimistă în ceea ce priveşte perioada toamnei şi următoarele îmbunătăţiri din zonele cheie. Acest lucru înseamnă că a sosit momentul să discutăm despre reducerea nivelului de acomodare pe care l-am oferit în mod constant economiei, iar bineînţeles că punctul de plecare constă în achiziţia de active”, a declarat Mary Daly, adăugând că reducerea stimulentelor ar putea intra în efect la sfârşitul lui 2021 sau la începutul anului viitor.

Daly a fost unul dintre cei mai vocali membri ai Fed în ceea ce priveşte retragerea temperată a ajutoarelor monetare.

Fed a anunţat că va continua să cumpere 120 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie şi valori mobiliare garantate prin ipoteci în fiecare lună până va obţine „un progres substanţial” cu privire la principalele obiective ale băncii, reprezentate de rata inflaţiei, setată la 2%, şi ocuparea forţei de muncă din Statele Unite.

Comentariile lui Daly vin în urma unui raport privind inflaţia al Fed, care a arătat că preţurile s-au majorat cu 5,4% de la an la an, deşi creşterea a fost mai moderată de-a lungul ultimei luni. De asemenea, piaţa muncii a adăugat 943.000 de joburi în iulie, iar rata şomajului a ajuns la 5,4%, de la 5,9% în iunie.

Totodată, Daly a adăugat că varianta Delta a coronavirusului va avea un efect limitat asupra activităţilor economice, după ce declarase luna trecută că tulpina descoperită iniţial în India reprezintă o ameninţare pentru recuperarea economiei globale.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău