15 afaceri lansate de femei vor fi susținute în cadrul primului Accelerator de Antreprenoriat Feminin

07 Sept. 2022, 16:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Sept. 2022, 16:41 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Marți, 6 septembrie, a fost dat startul ediției I a primului Accelerator de Antreprenoriat Feminin din Moldova. Timp de trei luni, 15 participante selectate din cele patru ediții ale Programului de Pre-accelerare: Antreprenoriat Feminin vor avea ocazia să-și îmbunătățească afacerile și să atragă primele investiții. Astfel, participantele, mentorii, partenerii și donatorii programului s-au întrunit în cadrul evenimentului de lansare oficială a Acceleratorului.

În cadrul evenimentului oficial de lansare a Acceleratorului de Antreprenoriat Feminin din Moldova (ediția I), fondatoarele celor 15 afaceri, mentorii/-ele și donatorii programului au avut ocazia să se cunoască, să discute despre formatul programului, dar și să împărtășească impresiile despre Programul de Antreprenoriat Feminin și așteptările de la următoarele trei luni de Accelerator.

Prezentă la eveniment, Pernilla Nordvall, Secretară Afaceri Politice,  Ambasada Suediei la Chișinău, a ținut să felicite participantele la program, menționând:

„Sper că „kitul de asistență” pe care îl obțineți aici vă va ajuta să vă dezvoltați inițiativele. Ceea ce fac participantele Programului Accelerator este important pentru multe niveluri. A avea resurse financiare proprii este esențial pentru egalitatea de gen și  contează pentru toată lumea, pentru că o societate egală este în beneficiul fiecărui și fiecăreia dintre noi. Mă bucur că Suedia colaborează cu UN Women și XY Partners în cadrul acestui proiect. Sprijinirea abilitării economice a femeilor din Moldova este un exemplu al modului în care noi (Suedia) punem în practică politica noastră feministă externă”.

Nighina Azizov, Coordonatoare Program Eliminarea violenței împotriva fetelor și a femeilor din cadrul UN Women Moldova a subliniat: „Datorită programului de antreprenoriat feminin 58 de activități economice generatoare de venit sunt active și se dezvoltă. Una dintre prioritățile UN Women este  abilitarea economică a fetelor și femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile. Totodată, sunt multe femei care se simt discriminate la locul de studii, la muncă, fiind implicate deja în activități generatoare de venit. Iar această stare de neliniște uneori le poate limita valorile și inițiativele care ar putea contribui la crearea unei societăți mai prospere și mai bune”.

La fel, în cadrul evenimentului, echipa de implementare a Acceleratorului de Antreprenoriat Feminin din Moldova (ediția I) a prezentat agenda programului, care vor fi activitățile preconizate și facilitățile de care se vor bucura cele 15 participante. Totodată, participantele și-au împărtășit impresiile în urma participării la Programul de Pre-accelerare: Antreprenoriat Feminin și au vorbit despre așteptările de la noua experiență. 

La finalul evenimentului, Olga Melniciuc, mentoră în cadrul programului, fondatoarea Investiții.md și co-fondatoarea Business Angels Moldova, le-a oferit câteva sfaturi de încurajare participantelor.

 „Femeile au atât de multe idei creative. Și singurul lucru care ne lipsește uneori e un pic de încredere în sine, în propria afacere și doar puțin suport. Acest lucru încercăm să-l realizăm în cadrul programelor de antreprenoriat feminin. Acum, la  această etapă noi credem că voi deja știți ce vreți, știți de ce aveți nevoie și cu ce vă putem ajuta, iar rolul nostru e să fim alături de voi. Pe parcursul acestor trei luni este important să arătați că femeile pot susține alte femei, că voi sunteți o comunitate de prietene, partenere, cliente unele pentru altele și vă ajutați reciproc să creșteți. Doar împreună putem să avansăm și să schimbăm țara noastră”.

Programul de Accelerare în afaceri pentru femei (ediția I) este un program intensiv de accelerare, cu durata de trei luni, orientat spre companiile fondate de femei. Scopul programului este de a ajuta antreprenoarele să-și îmbunătățească afacerile și să le lanseze pe piața internațională. Programul de accelerare oferă beneficii precum: întâlniri cu femei antreprenoare de succes din Moldova și ateliere săptămânale; abordare individuală; acces la instrumente digitale și la comunitatea de antreprenori/antreprenoare, experți/experte, dar și la oportunități de finanțare.

Acest program este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women  și cu susținerea financiară a Suediei.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău