5 idei pentru a reduce costurile personale și a monitoriza situația ta financiară

01 Iun. 2021, 14:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iun. 2021, 14:25 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Atunci când se vorbește despre bani, inevitabil discuția ajunge la cheltuielile prea mari și care de cele mai multe ori nu ne permit să facem economii. Pe lângă cheltuielile personale, mai pot apărea și cheltuieli neprevăzute ca o vizită la un medic, repararea electrocasnicelor, reparația automobilului, acestea pot destabiliza bugetul, mai ales dacă nu avem o sumă de bani “pusă deoparte” pentru astfel de situații. Ieșire din situație oricum se găsește, spre exemplu un credit rapid te poate scoate din impas, în unele momente un împrumut poate fi exact ceea de ce ai nevoie.

Dar cum să faci cheltuirea banilor eficientă și să devii o persoană independentă? Principala recomandare este să înveți să faci economii, iată câteva idei pentru a reduce cheltuielile personale:

  1. Fă-ți o listă de cumpărături, verifică frigiderul, planifică meniul și stabilește mesele viitoare și vezi de ce ingrediente ai nevoie. Cumpără doar atât cât ai nevoie pentru a evita să arunci mâncare.
  2. Mănâncă mai mult acasă. Este mai comod să comanzi mâncare, să procuri mâncare gătită din magazine sau să ieși la o pizza, însă dacă bugetul tău are nevoie de restructurări, se merită să reduci cheltuielile cu mesele în oraș. Un lunch box pregătit de acasă, pentru prânzul la birou, e mai sănătos și mai ieftin.
  3. Cumpără haine în perioada de reduceri sau în magazinele de tip outlet. Dacă vei avea răbdare să vină perioada reducerilor, vei vedea că poți economisi considerabil cumpărând haine la preț redus.
  4. Nu irosi energia electrică. Folosește becuri LED, care au consum redus de energie, acestea sunt mai sănătoase pentru ochi și au o durată de viață mult mai lungă decât becurile obișnuite.
  5. Fă cumpărături din supermarketurile cu prețuri mai mici. Dacă vei fi atent, vei observa că faci economii semnificative dacă mergi la cumpărături în supermarket sau în piață, unde produsele alimentare sunt mai ieftine.

Pentru a putea monitoriza situația financiară, începe să planifici bugetul pentru o lună înainte. Aici intră facturile, întreținerea locuinței, produsele alimentare pentru 30 de zile înainte. Calculează exact cât îți va rămâne din salariu. Dacă ești în minus, regândește prețurile pentru toate acestea și economisește cât mai mult acolo unde este posibil să o faci. Pentru a reduce tentația de a cheltui banii, începe să utilizezi mai multe plicuri, de exemplu: „pentru mașină”, „pentru cadouri”, „pentru garderobă”, „pentru cheltuieli neprevăzute” (din acest plic se cheltuie mai des decât din celelalte), „pentru taxe și plăți lunare”. Vei vedea că această divizare va juca rolul său în economisirea surselor financiare ale familiei tale. Dacă nu îți va reuși, mereu poți aplica la un credit nebancar.

Un astfel de împrumut te ajută să păstrezi bugetul lunar pentru sarcinile pe care ți le-ai plănuit în perioada respectivă. Pentru a beneficia de asemenea serviciu trebuie să treci printr-o procedură pe cât de simplă, pe atât de rapidă. Solicitarea este analizată în cel mult 15 minute după aplicare, apoi ești contactat de reprezentanții companiei la care ai trimis formularul. Site-urile companiilor de creditare îți pun uneori la dispoziție și un calculator de credit pentru ca tu să îți poți calcula plata lunară și costul integral al creditului ales, acest lucru te va ajuta să știi exact cum să îți planifici bugetul.

Așadar reducerea cheltuielilor personale și monitorizarea situației financiare nu este un lucru foarte complicat, trebuie doar să vrei și să fii disciplinat în acest proces.

P.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Elon Musk a redobândit titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Potrivit Bloomberg, directorul executiv al Tesla Inc. l-a depăşit miercuri pe magnatul industriei produselor de luxul, Bernard Arnault, după ce acţiunile companiei LVMH au scăzut cu 2,6% în tranzacţiile de la Paris.

Musk şi francezul în vârstă de 74 de ani au fost la egalitate pentru primul loc în acest an în Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogate 500 de persoane din lume.
Arnault l-a depăşit pentru prima dată pe Musk în decembrie, în condiţiile în care industria produselor de lux a comportat o rezistenţă semnificativă în faţa inflaţiei. LVMH, conglomeratul fondat de Arnault, este deţinătorul unor mărci precum Louis Vuitton, Fendi şi Hennessy.

Credinţa în vigoarea industriei produselor de lux începe să se estompeze pe fondul unei potenţiale încetiniri a creşterii economice, în special pe piaţa chineză. Acţiunile LVMH s-au prăbuşit cu aproximativ 10% din aprilie, ştergând, în cadrul acestui proces, 11 miliarde de dolari din averea netă a lui Arnault într-o singură zi.

Între timp, Musk a câştigat peste 55,3 miliarde de dolari în 2023, în mare parte datorită Tesla. Constructorul auto cu sediul în Austin – care reprezintă 71% din averea miliardarului – a crescut cu 66% de la începutul anului până în prezent. Averea lui Musk este evaluată acum la aproximativ 192,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, în timp ce Arnault a coborât la 186,6 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău