Agenția de Investiții a organizat a treia ediție Moldova Real Estate Forum

19 Sept. 2023, 11:06
 // Categoria: Economie // Autor:  Trifan Stela
19 Sept. 2023, 11:06 // Economie //  Trifan Stela

Cea de-a treia ediție a Forumului dedicat sectorului imobiliar din R.Moldova, Real Estate Forum 2023 a reunit reprezentanți ai autorităților publice, ai companiilor din domeniul imobiliar, investitorilor străini și partenerilor de dezvoltare. Discuțiile s-au axat pe tendințele sectorului imobiliar nerezidențial, oportunitățile și provocările din domeniu.

Sectorul imobiliar nerezidențial este unul cu un înalt potențial de dezvoltare, cererea fiind în continuă creștere în ultimii ani. Spekearii locali și internaționali au explorat diverse subdomenii ale sectorului, precum spațiile industriale, infrastructurale, logistice și de birouri, evidențiind potențialul atractiv al Moldovei ca destinație investițională.
Totodată, Real Estate Forum 2023 a oferit o oportunitate pentru participanți să descopere detalii esențiale și opțiuni de relocare, precum și despre modul în care sectorul imobilar poate contribui la creșterea economică a țării. Forumul este platforma de interacțiune între comunitatea de afaceri, instituțiile de stat, autoritățile locale, investitori și finanțatori.

„Evenimentul este unic de acest fel din țară, abordând situația pe piața imobiliară și cel mai important rol al acestuia este să creeze conexiuni și să ofere posibilitatea de a stabili parteneriate. Am adus la o masă de discuții toate părțile relevante la nivel local și regional, așa încât forumul să poarte și o încărcătură practică, nu doar teoretică, ducând la stabilirea unor întâlniri ulterioare, agrearea unor tranzacții, semnarea unor contracte”, susține Ion Iordachi, Director general adjunct al Agenției de Investiții.

„Imobiliarele non-rezidențiale au un rol foarte important, căci pentru a implementa idei și inițiative, oamenii au nevoie de spațiu pentru a interacționa, a munci și a genera rezultat în beneficiul companiilor dar și al întregii economii. Deși imobilele non-rezidențiale constituie doar 25 % din piață, am putut urmări în ultimii ani o creștere substanțială, de 4 % anual, iar potențialul de creștere este și mai mare. Agenda noastră de reforme și eforturile de a crea spațiu și libertate care să permită afacerilor mici și mari să se dezvolte, contribuie și la creșterea cererii pentru „case pentru afaceri” așa cum îmi place să le numesc. Ceea ce înseamnă că în următorii ani, creșterea anuală a sectorului, ar putea să fie mare decât 4 %”, a declarat în discursul său din cadrul evenimentului Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Evenimentul a fost conceput și organizat al treilea an la rând de către Agenția de Investiții din Republica Moldova.

Puteți urmări evenimentul aici: https://fb.watch/n8VGW6ZA8a/.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău