Bank of China începe să blocheze transferurile în yuani din țările „prietenoase” Rusiei

15 Nov. 2024, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 11:12 // Actual //  Ursu Victor

Bank of China, al patrulea cel mai mare bancă din China, a început să blocheze tot mai des transferurile în yuani provenind din țările care sunt utilizate de Rusia pentru achiziționarea de bunuri. Potrivit unor surse din domeniu, recente tranzacții între o companie din Emiratele Arabe Unite și un bancă din Kazahstan au fost blocate de către Bank of China. Astfel, o companie din Emiratele Arabe Unite nu a reușit să efectueze un transfer de yuani din banca kazahă „ЦентрКредит” către Chouzhou Commercial Bank din China.

Banca a acționat ca bancă corespondență pentru instituția financiară din Kazahstan, iar tranzacția a fost stopată de Bank of China, care, conform lui Vladislav Doncenko, vicepreședintele comitetului juridic al Asociației Exportatorilor și Importatorilor, nu avea nicio legătură directă cu Rusia, nici compania, nici fondatorii acesteia.

De asemenea, probleme similare au fost raportate și pentru transferurile din băncile din Georgia și Armenia, notează Georgi Okromchedlishvili, analist senior la compania de consultanță ITSWM.

Maxim Spassky, secretarul Consiliului General al Uniunii Ruseno-Asia a Industriei și Antreprenoriatului, a declarat că Bank of China are cel mai riguros sistem de conformitate dintre băncile chinezești. „Chiar și cel mai mic indiciu de risc duce imediat la blocarea plății”, a adăugat el. Spassky a subliniat că, deși plățile pentru produse de mică valoare pot trece prin bănci regionale mai mici, tranzacțiile pentru echipamente complexe sau electronice sunt mult mai susceptibile de a fi blocate atunci când provin din țări precum Emiratele Arabe Unite, Kârgâzstan sau Kazahstan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO