Petrolul, prins între pene de curent și tensiuni geopolitice: prețurile rămân stabile după un salt spectaculos

19 Nov. 2024, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Nov. 2024, 10:28 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile petrolului s-au menținut stabile marți, după o creștere semnificativă înregistrată luni, determinată de oprirea producției la câmpul petrolier Johan Sverdrup din Norvegia și de îngrijorările investitorilor cu privire la o posibilă escaladare a războiului dintre Rusia și Ucraina, notează Reuters.

Futures-urile pentru țițeiul Brent, cu livrare în ianuarie, au scăzut cu 2 cenți, ajungând la 73,28 dolari pe baril până la ora 07:30 GMT. În același timp, futures-urile pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA, cu livrare în decembrie, au scăzut cu 3 cenți, fiind cotate la 69,13 dolari pe baril. Contractele WTI pentru ianuarie au scăzut cu 6 cenți, ajungând la 69,11 dolari pe baril.

Luni, ambele tipuri de țiței au înregistrat o creștere de peste 2 dolari pe baril, după ce compania norvegiană Equinor a anunțat oprirea producției la câmpul petrolier Johan Sverdrup, cel mai mare din Europa de Vest, din cauza unei pene de curent. Lucrările de reluare a producției sunt în desfășurare, însă nu este clar când aceasta va fi reluată, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

De asemenea, producția la cel mai mare câmp petrolier din Kazahstan, Tengiz, operat de compania americană Chevron, a fost redusă cu 28%-30% din cauza unor reparații. Ministerul Energiei din Kazahstan a precizat că lucrările de reparație ar urma să fie finalizate până sâmbătă.

„Oprirea producției la câmpul Johan Sverdrup, cu o capacitate de 755.000 de barili pe zi, și reducerea producției la câmpul Tengiz au contribuit la o înăsprire suplimentară a ofertei globale,” au precizat analiștii ING într-o notă.

Situația este agravată de tensiunile geopolitice dintre Rusia și Ucraina, mai ales după ce Statele Unite au permis Ucrainei să efectueze atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei. Această decizie marchează o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului, potrivit oficialilor americani.

Rusia a lansat duminică cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei din ultimele trei luni, provocând distrugeri majore asupra infrastructurii energetice. Kremlinul a avertizat că decizia SUA de a sprijini astfel de atacuri ar putea crește riscul unei confruntări directe cu NATO.

Investitorii rămân prudenți, analizând evoluțiile din conflictul Rusia-Ucraina, a declarat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities.

Între timp, comercianții au început să treacă de la contractele WTI pentru decembrie la cele pentru ianuarie, înainte de expirarea contractului pe 22 noiembrie. Luni, WTI a trecut pentru prima dată în contango din februarie, ceea ce înseamnă că livrările pentru ianuarie sunt tranzacționate la un preț mai mare decât cele pentru decembrie, un indiciu că oferta se relaxează ușor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 19:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 19:12 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Traficul suspendat pe la Văleni a provocat pierderi de 480 de milioane de lei în trei ani.

Suspendarea traficului feroviar pe tronsonul Cahul–Giurgiulești, din cauza surpării căii ferate în zona Văleni, a generat pierderi pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” – peste 480 de milioane de lei în ultimii trei ani. Segmentul de cale ferată, afectat grav în 2022 de alunecările  de teren cauzate de ploile de la acea vreme, a blocat circulația trenurilor spre portul Giurgiulești.

După mai bine de doi ani de stagnare, autoritățile anunță în sfârșit un progres: documentația de proiectare pentru reabilitarea sectorului feroviar din satul Văleni, raionul Cahul, a fost finalizată. Potrivit CFM, este vorba despre un segment de aproximativ 360 de metri, unde vor fi efectuate ample lucrări de stabilizare a terenului, consolidare a malurilor râului Prut și instalare a unei construcții de susținere pe zona deformată.

Lucrările urmează să fie executate în baza unui proiect elaborat de compania „Intexnauca”, care a propus soluții inginerești moderne pentru prevenirea alunecărilor de teren și eroziunii. În paralel, CFM lansează licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare propriu-zisă.

Reconstrucția acestui tronson este esențială pentru redeschiderea unei rute logistice strategice – linia directă spre portul Giurgiulești, fără a tranzita teritoriul statului vecin. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din cele 85 de milioane de lei alocate de Guvern pentru reabilitarea căii ferate în zonele Văleni și Fălciu.

Pierderile suferite de CFM – circa 10 milioane de lei pe lună din lipsa circulației pe acest segment – subliniază urgența și importanța redeschiderii rutei cât mai curând posibil.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO