Nota de plată pentru reintegrarea Transnistriei – un miliard de euro

09 Dec. 2024, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Dec. 2024, 13:16 // Actual //  bani.md

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a vorbit în cadrul emisiunii „Novaia nedelea” de la TV8 despre posibilele cheltuieli legate de reintegrarea regiunii transnistrene. Potrivit acestuia, au fost luate în considerare mai multe scenarii, inclusiv cu implicarea experților internaționali, iar costurile ar putea ajunge la câteva sute de milioane sau chiar peste un miliard de euro.

Serebrian a subliniat că scopul principal al reintegrării va fi asigurarea sprijinului social pentru cetățenii din Transnistria. „Majoritatea cheltuielilor vor fi direcționate către sectorul social: asigurările de sănătate, pensiile”, a declarat vicepremierul. El a adăugat că beneficiile reunificării celor două maluri ale Nistrului vor fi semnificative, având în vedere potențialul industrial al regiunii, menționând că doar Fabrica de metalurgie din Moldova valorează mai mult de un miliard de euro.

În ceea ce privește cetățenii transnistreni, Serebrian a subliniat că nu există motive de temere privind integrarea acestora. „Nu trebuie să ne temem de cetățenii noștri din Transnistria. Este greșit să gândim astfel. Am fost plăcut surprins de activitatea lor la ultimele alegeri. 80% din exportul Transnistriei se îndreaptă către Uniunea Europeană. Nu trebuie să ne temem de așa-numita ‘transnistrizare’ a Moldovei”, a explicat vicepremierul.

Serebrian a adăugat că, anual, 80% dintre locuitorii regiunii transnistrene vizitează malul drept al Nistrului, utilizând aeroporturile și serviciile din magazine și spitale, în timp ce doar 11% dintre moldoveni ajung în Transnistria.

Vicepremierul a asigurat că procesul de reintegrare va fi unul gradual și precaut. „Mai bine lent și cu succes decât rapid și eșuat, așa cum au încercat alte țări în trecutul recent. Populația Moldovei susține această cale. Criticii nu iau în calcul consecințele abordării forțate — atât politice, cât și de imagine. În Zona de securitate, de câte ori am întâlnit oameni, nimeni nu a spus că trebuie să rezolvăm această problemă cu forța”, a conchis Serebrian.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 11:07 // Actual //  Ursu Victor

Bulgaria a anunțat că va opri livrările de gaz rusesc prin „Turkish Stream” dacă Gazprom nu găsește o modalitate de a plăti pentru tranzit. După impunerea sancțiunilor americane asupra Gazprombank, compania rusă a pierdut posibilitatea nu doar de a primi plăți pentru gazul său, dar și de a achita taxele de transport.

În trecut, Gazprom efectua plățile către Bulgartransgaz, compania care transportă gazul în Serbia și Ungaria, prin intermediul Gazprombank, însă această opțiune a dispărut după sancțiunile impuse băncii pe 21 noiembrie. Deși președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru a actualiza procedurile de plată, adăugând un mecanism pentru compensarea cerințelor reciproce, acest mecanism se adresează în principal clienților care plătesc pentru gaz, nu celor care furnizează serviciul de transport, notează Bloomberg.

Ministerul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că Bulgartransgaz va respecta cu strictețe obligațiile sale contractuale și va opri tranzitul gazului rusesc dacă serviciile nu sunt plătite. „Este responsabilitatea companiei care a rezervat capacitățile și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a afirmat Malinov.

Plățile pentru livrările anterioare au fost deja primite, iar Rusia are termen până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a mai spus ministrul.

Bulgaria asigură aproape 18 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Serbia și Ungaria, iar o parte din acest gaz ajunge și în alte țări din Balcanii de Vest. De la începutul anului 2022, Bulgaria a primit deja plăți de tranzit în valoare de peste 750 milioane de dolari.

În același timp, Ungaria și-a exprimat îngrijorarea, subliniind că situația amenință securitatea energetică a Europei. Această problemă se complică și mai mult în contextul în care Ucraina a anunțat că va încheia acordul de tranzit de gaz la sfârșitul acestui an, ceea ce va afecta și rutele către Ungaria și Slovacia.

În prezent, rezervoarele de gaz din Europa sunt umplute în proporție de 82%, față de 95% la începutul sezonului, iar ritmul de extragere a gazului a fost mai rapid în noiembrie și decembrie decât în anii anteriori. Prețul gazului pe piață variază între 44 și 48 euro/MWh, ajungând la 45,5 euro marți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală