Tarifele la electricitate au crescut cu 75%! Moldovenii vor plăti cu 3 miliarde lei mai mult pe an

04 Ian. 2025, 17:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Ian. 2025, 17:40 // Actual //  Ursu Victor

Urmare  majorării tarifelor la curent cu 75%, populația va plăti în plus 240 de lei, la o plată medie lunară de 320 de lei, constată economistul Veaceslav Ioniță.

„La vechiul tarif, factura medie lunară per familie era de 320 lei. Odată cu noul tarif, aceasta va crește cu 240 lei, ajungând la 560 lei. La nivel național, cheltuielile pentru energia electrică vor crește cu 3 miliarde lei anual, de la 4,5 miliarde lei la 7,5 miliarde lei”, a punctat economistul.

Ioniță estimează că majorarea tarifelor va contribui cu aproximativ 2 puncte procentuale la rata inflației, care ar putea ajunge aproape de 10% în 2025.

Categoriile vulnerabile, în special pensionarii, vor resimți cel mai mult povara creșterii tarifelor. „Deși Guvernul promite sprijin financiar suplimentar, indexarea pensiilor sub rata inflației va agrava situația acestora,” avertizează economistul.

Ioniță recomandă economisirea energiei electrice ca măsură de reducere a impactului financiar, subliniind necesitatea pregătirii pentru un an cu provocări economice.

 

 

Realitatea Live

07 Ian. 2025, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Ian. 2025, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a recomandat autorităților separatiste din regiunea Transnistria să accepte ofertele de sprijin venite din partea Chișinăului, în contextul unei crize energetice severe provocate de încetarea fluxului de gaze naturale de către Rusia. Începând cu 1 ianuarie, Gazprom a suspendat livrările de gaze către regiune, după expirarea acordului de tranzit prin Ucraina, lăsând sute de mii de locuitori fără apă caldă și căldură.

„Am înțeles că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie și, de asemenea, asistență umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe.

Potrivit publicației Politico, conducerea pro-Kremlin a Transnistriei a refuzat atât furnizarea de gaze de pe piața europeană, cât și ajutorul umanitar oferit de autoritățile moldovene. Hipper a subliniat importanța cooperării între Tiraspol și Chișinău: „Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale.”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acuzat Rusia de crearea intenționată a acestei crize energetice:
„Asta este o criză de securitate pe care Rusia, prin militarizarea energiei, încearcă să o inducă în regiune. Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin staționarea ilegală de trupe militare acolo, și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a declarat Recean.

Totodată, premierul a exprimat optimism cu privire la o soluție pe termen lung: „Obiectivul nostru este să reintegrăm țara. Iar acest lucru ar trebui să pornească de la retragerea trupelor ruse, pentru ca noi să putem administra regiunea în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică la acest conflict.”

Criza energetică din Transnistria amplifică tensiunile regionale și subliniază fragilitatea situației din teritoriu, unde sunt staționați peste o mie de soldați ruși, menținând regiunea într-o stare de izolare și dependență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală