Lovitură grea pentru „regele uleiului”! amendă usturătoare pentru practici anticoncurențiale

20 Ian. 2025, 05:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Ian. 2025, 05:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a aplicat sancțiuni semnificative producătorului de ulei de floarea-soarelui „Floarea Soarelui” SA și distribuitorului său principal, „Lux Proba Grup” SRL, în urma unei investigații care a confirmat existența unui acord anticoncurențial între cele două întreprinderi.

Inițiată în 2022, investigația a vizat posibile încălcări ale Legii Concurenței, în special art. 5 (acorduri anticoncurențiale) și art. 11 (abuz de poziție dominantă), pentru perioada octombrie 2019 – iunie 2022. Consiliul a concluzionat că cele două companii au coordonat prețurile de vânzare, restrângând concurența pe piață. Totuși, suspiciunile privind practicarea unor prețuri excesive nu au fost confirmate.

Astfel, „Floarea Soarelui” SA a fost amendată de 123,1 milioane lei și „Lux Proba Grup” SRL cu 69,5 milioane lei.

Pe durata investigației, Consiliul Concurenței a constatat că întreprinderile și-au coordonat prețurile înainte de a le comunica clienților. Printre dovezile descoperite se numără:

„Lux Proba Grup” SRL solicita producătorului „Floarea Soarelui” SA să majoreze prețurile pentru rețelele comerciale înainte de a ajusta propriile prețuri.
Producătorul își alinia prețurile de livrare directă în funcție de informațiile primite de la distribuitor, pentru a evita oferirea unor avantaje comerciale clienților direcți. Prețurile produselor erau calculate ținând cont de adaosurile comerciale practicate de distribuitor.
Această practică a limitat concurența intra-marcă și inter-marcă, reducând oportunitățile comercianților de a oferi prețuri mai avantajoase consumatorilor.

Alexei Gherțescu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat: „Este esențial ca toți participanții de pe piață să respecte regulile concurenței loiale. Relațiile de cooperare strânsă dintre producători și distribuitori nu pot justifica practici care au ca obiect sau efect restrângerea concurenței pe piață, reducând astfel beneficiile concurenței pentru consumatori.”

Decizia poate fi contestată în instanță în termen de 30 de zile lucrătoare. În cazul în care aceasta va fi menținută, amenzile aplicate vor fi încasate la bugetul de stat.

Într-un comunivat de prsă, Floarea Soarelui SA susține va contesta decizia CCRM, considerând-o ilegală și caracterizată de grave încălcări ale legislației naționale și europene, îndreptată împotriva unuia dintre cei mai mari producători autohtoni.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii TransOil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală