Japonia a învins Franța și a câștigat Cupa Mondială de Patiserie, competiția celor mai delicioase și arătoase deserturi

28 Ian. 2025, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 07:55 // Actual //  Ursu Victor

Japonia a învins Franța și a câștigat Cupa Mondială de Patiserie, competiția celor mai delicioase și arătoase deserturi

Atât ingredientele cât și designul trebuie să scoată în evidență ce au mai gustos de oferit țările participante. Foto: Profimedia

Cupa Mondială de Patiserie a devenit o competiție al cărui titlu aduce mândrie națională, o cursă contracronometru de finețe pentru care echipa, alese atent, se antrenează ani la rând. Iar anul acesta, titlul mult râvnit, a revenit Japoniei, campioana en-titre, care a învins Franța pentru a deveni țara cu cele mai bune deserturi, relatează CNN.

La evenimentul, care are loc la doi ani, participă bucătari din toate colțurile lumii. Participanții la competiția dulce trebuie să creeze cele mai bune deserturi, reprezentative pentru țările din care provin.

Fiecare echipă e formată din trei membri: specialistul în ciocolată, specialistul în gheață și specialistul în zahăr. Fiecare trio a trebuit să gătească, la competiția care a avut loc între 20-21 ianuarie, câte trei deserturi care să le reprezinte țara: un desert înghețat, un desert pentru restaurant, și un spectacol de …ciocolată. Totul, în cinci ore.

Atât ingredientele cât și designul trebuie să scoată în evidență ce au mai gustos de oferit țările participante. Echipa din China, de pildă, a creat un dragon din zahăr, în timp ce competitorii din Mexic au incorporat ciocolata, porumbul și alte delicii native în deserturile lor.

Pe lângă faptul că și-au reprezentat țările cu farfuriile lor, competitorii au purtat și haine și accesorii tematice. Echipa franceză și-a pus berete pe cap și a purtat cămăși în dungi, în timp ce bucătarii mexicani și-au pus măști imprimate cu schelete, iar echipa de Marea Britanie și-a pus papioane la gât.

Deși evenimentul din 2025 a avut loc la Lyon, echipa franceză nu a câștigat medalia de aur, ci pe cea de argint.

Locul întâi a revenit Japoniei, a cărei echipă a gătit un desert cremos de ciocolată, cu lămâie, pară și gălbenele sub forma unui trifoi cu patru foi pentru proba de restaurant. Pentru desertul înghețat, echipa a creat un desert de caise sub forma unui titirez.

„Am inclus istoria și cultura Japoniei în design. Am reușit să îmbinăm gustul cu modele tradiționale delicate pentru a ne arăta tehnica. Nu îmi amintesc momentul în care am câștigat. Am fost atât de surprins că nu mi-a venit să cred. Japonia a fost recunoscută două campionate la rând. Sunt mândru și fericit”, a spus bucătarul Masanori Hata, expertul în ciocolată pentru CNN.

Spectacol a făcut și echipa franceză, care a pregătit o serie de ouă de ciocolată, umplute cu un mouse de ciocolată și alune, presărat cu fulgi de ciocolată, și vărsat apoi în unt clarificat infuzat cu citrice și vanilie, servit alături de o înghețată de vanilie prăjită și confit de clementine.

Bronzul a fost adjudecat de Malaezia, cel mai bun rezultat obținut de această țară la Cupa Mondială de Patiseria. Echipa a obținut note bune pentru desertul înghețat, care a fost descris drept „un amestec armonios de citrice, caise dulce și condimente subtile”, un omagiu adus moștenirii multiculturale a țării.

Topul câștigătorilor:

  1. Japonia
  2. Franța
  3. Malaezia
  4. China
  5. Belgia
  6. Italia
  7. Coreea de Sud
  8. Singapore
  9. Regatul Unit
  10. Argentina

Realitatea Live

25 Iul. 2025, 16:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Iul. 2025, 16:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Federației Ruse (CBR) a decis vineri, 25 iulie, să reducă rata cheie de politică monetară de la 20% la 18%, atingând astfel cel mai scăzut nivel din ultimul an. Decizia vine după o perioadă de presiuni intense din partea mediului de afaceri și a elitelor economice, pe fondul încetinirii semnificative a economiei.

Instituția justifică măsura prin scăderea mai rapidă decât era anticipată a presiunilor inflaționiste, inclusiv a celor persistente, dar și prin semnele clare că economia rusă începe să se răcească. Ca urmare, prognoza oficială de inflație pentru 2025 a fost ajustată în jos, de la 7–8% la 6–7%.

Totuși, Banca Centrală avertizează că nu este momentul pentru relaxare. În comunicatul său, instituția precizează că următoarele decizii privind rata dobânzii vor depinde de evoluția inflației și de stabilitatea așteptărilor inflaționiste. Politica monetară va rămâne restrictivă până când inflația va reveni la ținta fixată pentru 2026.

Reducerea era larg anticipată, singura necunoscută fiind amploarea scăderii – estimările experților variind între 1 și 3 puncte procentuale. CBR a ales varianta de mijloc, considerată un compromis între cerințele pieței și riscurile macroeconomice.

Potrivit datelor oficiale, inflația anualizată a scăzut la 9,2% în iulie, iar inflația de bază a coborât la 4,5%, față de 8,8% în primul trimestru. În același timp, inflația sezonier ajustată a scăzut semnificativ în trimestrul al doilea – un semn că măsurile restrictive ale Băncii Centrale încep să dea roade. Cu toate acestea, așteptările inflaționiste în rândul populației și companiilor rămân ridicate, ceea ce îngrijorează instituția.

CBR remarcă o atenuare a supraîncălzirii economice, dar consideră că scăderea activității în sectoarele civile nu este un semn de criză, ci reflectă o încetinire a cererii interne, în timp ce economia generală continuă să crească moderat.

Piața muncii începe, de asemenea, să se echilibreze. Proporția companiilor care acuză lipsa forței de muncă este în scădere, cererea pentru angajați scade în anumite sectoare, iar salariile cresc într-un ritm mai lent decât în 2024 – deși încă mai rapid decât productivitatea, ceea ce continuă să alimenteze presiunile inflaționiste.

Printre riscurile identificate de Banca Centrală se numără: supraîncălzirea economiei, inflația ridicată, scăderea prețurilor la petrol, tensiunile geopolitice și eventualele devieri de la parametrii bugetari anunțați. Instituția avertizează că va reacționa dacă autoritățile fiscale vor crește cheltuielile peste nivelul planificat.

Singurul risc de natură dezinflaționistă recunoscut de CBR este acela ca politica monetară dură să „răcească” excesiv economia. Cu toate acestea, prognoza de creștere economică a fost menținută neschimbată, estimându-se un avans al PIB-ului între 1% și 2% în 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA