Japonia a învins Franța și a câștigat Cupa Mondială de Patiserie, competiția celor mai delicioase și arătoase deserturi

28 Ian. 2025, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 07:55 // Actual //  Ursu Victor

Japonia a învins Franța și a câștigat Cupa Mondială de Patiserie, competiția celor mai delicioase și arătoase deserturi

Atât ingredientele cât și designul trebuie să scoată în evidență ce au mai gustos de oferit țările participante. Foto: Profimedia

Cupa Mondială de Patiserie a devenit o competiție al cărui titlu aduce mândrie națională, o cursă contracronometru de finețe pentru care echipa, alese atent, se antrenează ani la rând. Iar anul acesta, titlul mult râvnit, a revenit Japoniei, campioana en-titre, care a învins Franța pentru a deveni țara cu cele mai bune deserturi, relatează CNN.

La evenimentul, care are loc la doi ani, participă bucătari din toate colțurile lumii. Participanții la competiția dulce trebuie să creeze cele mai bune deserturi, reprezentative pentru țările din care provin.

Fiecare echipă e formată din trei membri: specialistul în ciocolată, specialistul în gheață și specialistul în zahăr. Fiecare trio a trebuit să gătească, la competiția care a avut loc între 20-21 ianuarie, câte trei deserturi care să le reprezinte țara: un desert înghețat, un desert pentru restaurant, și un spectacol de …ciocolată. Totul, în cinci ore.

Atât ingredientele cât și designul trebuie să scoată în evidență ce au mai gustos de oferit țările participante. Echipa din China, de pildă, a creat un dragon din zahăr, în timp ce competitorii din Mexic au incorporat ciocolata, porumbul și alte delicii native în deserturile lor.

Pe lângă faptul că și-au reprezentat țările cu farfuriile lor, competitorii au purtat și haine și accesorii tematice. Echipa franceză și-a pus berete pe cap și a purtat cămăși în dungi, în timp ce bucătarii mexicani și-au pus măști imprimate cu schelete, iar echipa de Marea Britanie și-a pus papioane la gât.

Deși evenimentul din 2025 a avut loc la Lyon, echipa franceză nu a câștigat medalia de aur, ci pe cea de argint.

Locul întâi a revenit Japoniei, a cărei echipă a gătit un desert cremos de ciocolată, cu lămâie, pară și gălbenele sub forma unui trifoi cu patru foi pentru proba de restaurant. Pentru desertul înghețat, echipa a creat un desert de caise sub forma unui titirez.

„Am inclus istoria și cultura Japoniei în design. Am reușit să îmbinăm gustul cu modele tradiționale delicate pentru a ne arăta tehnica. Nu îmi amintesc momentul în care am câștigat. Am fost atât de surprins că nu mi-a venit să cred. Japonia a fost recunoscută două campionate la rând. Sunt mândru și fericit”, a spus bucătarul Masanori Hata, expertul în ciocolată pentru CNN.

Spectacol a făcut și echipa franceză, care a pregătit o serie de ouă de ciocolată, umplute cu un mouse de ciocolată și alune, presărat cu fulgi de ciocolată, și vărsat apoi în unt clarificat infuzat cu citrice și vanilie, servit alături de o înghețată de vanilie prăjită și confit de clementine.

Bronzul a fost adjudecat de Malaezia, cel mai bun rezultat obținut de această țară la Cupa Mondială de Patiseria. Echipa a obținut note bune pentru desertul înghețat, care a fost descris drept „un amestec armonios de citrice, caise dulce și condimente subtile”, un omagiu adus moștenirii multiculturale a țării.

Topul câștigătorilor:

  1. Japonia
  2. Franța
  3. Malaezia
  4. China
  5. Belgia
  6. Italia
  7. Coreea de Sud
  8. Singapore
  9. Regatul Unit
  10. Argentina

Realitatea Live

30 Ian. 2025, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Ian. 2025, 16:15 // Actual //  Ursu Victor

Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa din punct de vedere energetic, importând aproape integral cărbunele, gazele naturale și produsele petroliere, potrivit unui recent Raport de Țară privind Clima și Dezvoltarea, publicat de Banca Mondială. În plus, economia țării este intens poluantă, cu emisii de gaze cu efect de seră (GES) la 1.000 de dolari din PIB de șase ori mai mari decât media Uniunii Europene. Această realitate expune Moldova la riscuri economice semnificative, inclusiv la viitoarele tarife comerciale legate de carbon ale UE, care vor intra în vigoare în 2026.

Economia Moldovei, puternic dependentă de agricultură, este afectată de secetă și alte șocuri naturale, contribuind la creșterea economică slabă, volatilă și la sărăcia rurală accentuată. Schimbările climatice au amplificat frecvența și severitatea secetelor și inundațiilor, în timp ce poluarea aerului provoacă până la 3.000 de decese premature anual. Costurile economice ale acestor probleme sunt estimate la 164 de milioane de dolari pe an, echivalentul a 1,3% din PIB-ul țării în 2021.

Potrivit raportului, tranziția către o economie verde ar putea revitaliza și moderniza Moldova. Printre beneficiile enumerate se numără: crearea de locuri de muncă mai bine plătite, reducerea poluării aerului și a deceselor premature și îmbunătățirea securității energetice și a sănătății populației.

Raportul subliniază necesitatea unor politici centrate pe oameni, care să protejeze populația vulnerabilă, să consolideze protecția socială și să îmbunătățească accesul la infrastructură și servicii publice rezistente la schimbările climatice. În plus, este esențială pregătirea forței de muncă pentru tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

În contextul provocărilor actuale și al riscurilor viitoare, raportul Băncii Mondiale se arată că în următorii 30 de ani, Moldova va avea nevoie de aproximativ 31 de miliarde de dolari pentru a îndeplini obiectivele planului de acțiune guvernamental și de 8 miliarde de dolari suplimentari pentru a atinge emisiile nete zero. Aproximativ două treimi din nevoile de investiții vor trebui să provină din sectorul privat, în special în sectoarele energiei, industriei și agriculturii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală