Transnistria, legată ombilical de Rusia! Separatistul Krasnoselski mulțumește Moscovei pentru sprijin

10 Feb. 2025, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 13:30 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi este ultima zi a ajutorului umanitar de 10 zile destinat furnizării gazului european în regiunea transnistreană, a declarat liderul separatist Vadim Krasnoselski. Între 1 și 10 februarie, Transnistria a primit un total de 26,275 milioane de metri cubi de gaz, ca parte a unui ajutor european pentru susținerea alimentării cu energie a populației, precum și a micilor și mijlociilor afaceri. Krasnoselski a mulțumit oficialilor Uniunii Europene pentru sprijinul acordat, care a permis restabilirea sistemului energetic al regiunii.

„În continuare, Transnistria va fi aprovizionată cu gaz de o companie ungară, cu implicarea Moldovagaz. Nu pot să nu remarc decizia pozitivă a Comisiei pentru Situații Excepționale a Moldovei în această privință”, a spus liderul separatist.

El a adăugat că furnizarea gazului din Ungaria a devenit posibilă datorită sprijinului financiar și funcțional din partea Rusiei. „Mulțumim Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru ajutorul oferit”, a declarat Krasnoselski.

Liderul de la Tiraspol a liniștit populația regiunii, asigurându-i că Transnistria va fi continuu aprovizionată cu gaz și că sistemul energetic al republicii va fi stabilizat.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro propus de Uniunea Europeană pentru ieșirea din criza energetică. Tiraspolul a acceptat ajutorul din partea Federației Ruse în sumă de 50 de milioane de dolari pentru achizția de gaze. Chișinăul prin decizia CSE a acceptat ca MET compania maghiară să aducă metanul până la frontierea cu Republica Moldova, iar Moldovagaz să-l livreze în stânga Nistrului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009