Transnistria, legată ombilical de Rusia! Separatistul Krasnoselski mulțumește Moscovei pentru sprijin

10 Feb. 2025, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 13:30 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi este ultima zi a ajutorului umanitar de 10 zile destinat furnizării gazului european în regiunea transnistreană, a declarat liderul separatist Vadim Krasnoselski. Între 1 și 10 februarie, Transnistria a primit un total de 26,275 milioane de metri cubi de gaz, ca parte a unui ajutor european pentru susținerea alimentării cu energie a populației, precum și a micilor și mijlociilor afaceri. Krasnoselski a mulțumit oficialilor Uniunii Europene pentru sprijinul acordat, care a permis restabilirea sistemului energetic al regiunii.

„În continuare, Transnistria va fi aprovizionată cu gaz de o companie ungară, cu implicarea Moldovagaz. Nu pot să nu remarc decizia pozitivă a Comisiei pentru Situații Excepționale a Moldovei în această privință”, a spus liderul separatist.

El a adăugat că furnizarea gazului din Ungaria a devenit posibilă datorită sprijinului financiar și funcțional din partea Rusiei. „Mulțumim Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru ajutorul oferit”, a declarat Krasnoselski.

Liderul de la Tiraspol a liniștit populația regiunii, asigurându-i că Transnistria va fi continuu aprovizionată cu gaz și că sistemul energetic al republicii va fi stabilizat.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro propus de Uniunea Europeană pentru ieșirea din criza energetică. Tiraspolul a acceptat ajutorul din partea Federației Ruse în sumă de 50 de milioane de dolari pentru achizția de gaze. Chișinăul prin decizia CSE a acceptat ca MET compania maghiară să aducă metanul până la frontierea cu Republica Moldova, iar Moldovagaz să-l livreze în stânga Nistrului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Feb. 2025, 09:58
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 09:58 // Uncategorized //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump a semnat un decret prin care impune taxe de 25% pentru toate tipurile de oțel și aluminiu importate în Statele Unite. „Este important pentru țara noastră să avem oțel și aluminiu produse pe teritoriul nostru. Vorbim de taxe de 25%, fără excepții, indiferent de țara de proveniență. […] Este un lucru mare. Înseamnă că vom fi din nou bogați”, a declarat Trump.

În plus, președintele american a semnat un decret privind introducerea „standardului nord-american”, conform căruia tot oțelul importat trebuie să fie „topit și turnat”, iar aluminiul „topit și turnat” în această regiune. Astfel, se limitează importul de oțel minim prelucrat din China în SUA. Trump a mai adăugat că ar putea introduce taxe suplimentare pentru importurile de medicamente și cipuri pentru computere în perioada următoare. El a subliniat că „nu este împotriva” măsurilor de răspuns din partea altor țări.

Consilierul comercial al președintelui, Peter Navarro, a afirmat că taxele pe oțel și aluminiu „vor pune capăt dumpingului străin, vor crește producția internă și vor face industria noastră de oțel și aluminiu un pilon al securității economice și naționale a Americii”. El a mai spus că SUA nu vor mai fi nevoite să se bazeze pe state străine „în industrii atât de importante, cum ar fi cele de oțel și aluminiu”.

Canadă este cel mai mare furnizor de oțel al SUA, urmată de Brazilia, Mexic, Coreea de Sud și Vietnam. În primul său mandat, Trump a impus și alte taxe pentru importul de metale. În 2018, a stabilit taxe de 25% pentru importul de oțel și de 10% pentru aluminiu din toate țările, cu excepția Canadei și Mexicului. Ulterior, taxele au fost aplicate și pentru aceste țări, dar în 2019 au fost anulate.

Televiziunea NBC a remarcat că atunci Trump a explicat impunerea taxelor „din motive de securitate națională”, iar acum subliniază necesitatea creării de locuri de muncă și reducerea deficitului comercial al SUA.

La începutul lunii februarie, președintele american a impus taxe de 10% pe produsele din China și de 25% pe cele din Mexic și Canada, explicând aceste măsuri prin lupta împotriva migrației ilegale și a comerțului cu fentanyl. Ottawa și Mexicul au ajuns să negocieze o amânare a intrării în vigoare a taxelor, convenind să adopte măsuri suplimentare pentru combaterea acestor probleme. China, la rândul său, a dat în judecată Statele Unite la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și a introdus taxe de 10-15% pe importurile din SUA, inclusiv pe petrol, cărbune și GNL.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală