Petrolul rusesc, cu discount pentru China. Prețurile scad după sancțiuni

11 Feb. 2025, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 17:34 // Actual //  Ursu Victor

Rusia a fost nevoită să reducă prețul petrolului exportat către China după ce sancțiunile impuse de administrația Joe Biden în urmă cu o lună au început să aibă un impact semnificativ asupra veniturilor sale din exporturile de petrol. Companiile chineze de prelucrare a petrolului au redus achizițiile din cauza sancțiunilor și a problemelor logistice, iar tarifele de transport pentru navele care nu sunt incluse în listele negre au crescut de mai multe ori, forțând furnizorii ruși să scadă prețurile.

Livrările de petrol ESPO din portul de pe coasta de est Kozmino pe nave care nu se află sub sancțiuni, cu încărcătura în martie, sunt realizate cu o primă de 2-3 dolari pe baril față de Brent, potrivit informațiilor oferite de Bloomberg, care citează traderi. Spre comparație, în ianuarie, pentru aceleași condiții, prima era de 5 dolari și mai mult. (Spre deosebire de petrolul Urals, exportat din porturile vestice ale Rusiei, ESPO, mai puțin sulfurat, poate fi mai scump decât Brent).

De asemenea, cumpărătorilor li se oferă opțiunea de a accepta petrolul livrat pe o navă sancționată la un preț și mai scăzut, a mai raportat Bloomberg. Potrivit traderilor, companiile chineze de prelucrare a petrolului de stat refuză să semneze în februarie contracte pentru livrări de ESPO, analizând riscurile și posibilele consecințe. Pe de altă parte, rafinăriile independente, multe dintre ele situate în provincia Shandong, au redus procesarea cu mai mult de jumătate, ajungând la cel mai scăzut nivel de la martie 2020, în perioada pandemiei. Pentru ele, petrolul rusesc a devenit mult mai scump din cauza costurilor mari de transport.

În a doua jumătate a lunii ianuarie, tarifele de transport au crescut de cinci ori față de nivelurile dinainte de 10 ianuarie, când au fost impuse sancțiunile care au vizat majoritatea navelor care făceau livrări în China cu ESPO și alt sortiment din Extremul Orient, Sokol.

Traderii afirmă că, pentru a păstra comerțul cu ESPO, cumpărătorii și vânzătorii analizează posibilitatea de a descărca petrolul pe terminale de petrol mai puțin cunoscute sau în afacerea provinciei Shandong, precum și de a transfera încărcătura pe mare pe alte nave. Totuși, aceste măsuri vin cu creșterea cheltuielilor, iar majoritatea rafinăriilor nu își pot permite acum astfel de costuri suplimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA