Trump cedează în fața lui Putin! Ucraina în stare de șoc, Europa îngrijorată

17 Feb. 2025, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

Vladimir Putin se află într-o poziție favorabilă înaintea discuțiilor din Arabia Saudită, programate pentru marți, cu privire la încheierea războiului din Ucraina. Administrația lui Donald Trump a pus capăt izolării internaționale a președintelui rus, a distrus unitatea occidentală privind conflictul și a pus sub semnul întrebării cât de departe vor merge Statele Unite pentru a apăra Europa, semnalizând o schimbare dramatică în direcția Rusiei și o îndepărtare față de aliații tradiționali ai Americii, notează CNN.

Cu o serie de declarații contradictorii venite din partea colaboratorilor lui Trump, au fost alimentate temeri că președintele american ar putea accepta aproape orice acord cu Putin, chiar dacă acesta ar fi dezavantajos pentru Ucraina și pentru o Europă ale cărei granițe sunt din nou amenințate de expansionismul rus.

În ciuda cererii din partea Europei ca aceasta să participe activ la negocierile de pace, cu promisiuni de securitate și trupe ca parte din orice acord pentru a pune capăt războiului, Trump a semnalat că SUA ar putea exclude aliații europeni de la discuțiile pe tema Ucrainei. Franța a convocat luni o întâlnire de urgență cu liderii europeni pentru a discuta despre implicațiile acestui scenariu.

Președintele Trump a declarat duminică posibilitatea unei întâlniri „foarte curând” cu Putin și a subliniat eforturile pentru a ajunge la o pace între Rusia și Ucraina. De asemenea, a făcut o promisiune vagă că va fi implicat în discuțiile de pace, dar acest lucru a stârnit îngrijorări la Kiev, care a subliniat că nu va accepta niciun acord între SUA și Rusia fără a fi implicată direct în procesul de negociere.

Secretarul de stat Marco Rubio și alți oficiali americani au susținut că discuțiile din Arabia Saudită reprezintă doar un prim pas, iar în următoarele săptămâni se va stabili dacă negocierile sunt serioase. Însă, îngrijorările persistă, iar unele voci critice, precum ministrul polonez de externe Radek Sikorski, consideră că apelul telefonic al lui Trump cu Putin a „validat” liderul rus și a demoralizat Ucraina.

Strategia administrației Trump ar putea pune presiune pe liderii europeni pentru a crește cheltuielile pentru apărare și a juca un rol mai activ în cadrul NATO, un mesaj care a fost primit cu reticență de către unii. Totodată, Trump a atras atenția asupra unei posibile influențe crescute a Arabiei Saudite pe scena internațională, prin organizarea discuțiilor de pace, iar acest lucru ar putea schimba geopolitica Orientului Mijlociu.

În contextul acestor discuții, liderii europeni sunt îngrijorați de faptul că Trump ar putea încheia un acord cu Putin care să valideze invazia ilegală a Ucrainei și să impună acest acord Ucrainei. Dacă astfel de temeri se concretizează, ar putea avea consecințe serioase asupra credibilității Statelor Unite și asupra securității transatlantice pe termen lung.

Ministrul polonez Sikorski a subliniat că „credibilitatea Statelor Unite depinde de cum se va încheia acest război — nu doar administrația Trump, ci întreaga Americă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

lucrăm la alternativele tehnice ca acest scenariu să nu se întâmple, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, solicitat să comenteze posibila revenire la achiziția curentului de la Cuciurgan, în condițiile în care autoritățile nu au întreprins nimic pentru suplinirea instalarea capacităților suplimentare la Chișinău.

Într-o intervenție la Rlive, Parlicov a declarat că, în lipsa instalării surselor suplimentare de generare electrică, singura variantă viabilă pe termen scurt este reînnoirea contractului cu Cuciurgan, centrală aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

„Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 ianuarie prevedea clar instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, totalizând 100 MW. Tehnic, este posibil. Finanțarea putea veni din partea Uniunii Europene. Dar nu s-a făcut absolut nimic”, a declarat Parlicov. Potrivit acestuia, inacțiunea autorităților pune în pericol independența energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European