Trump cedează în fața lui Putin! Ucraina în stare de șoc, Europa îngrijorată

17 Feb. 2025, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

Vladimir Putin se află într-o poziție favorabilă înaintea discuțiilor din Arabia Saudită, programate pentru marți, cu privire la încheierea războiului din Ucraina. Administrația lui Donald Trump a pus capăt izolării internaționale a președintelui rus, a distrus unitatea occidentală privind conflictul și a pus sub semnul întrebării cât de departe vor merge Statele Unite pentru a apăra Europa, semnalizând o schimbare dramatică în direcția Rusiei și o îndepărtare față de aliații tradiționali ai Americii, notează CNN.

Cu o serie de declarații contradictorii venite din partea colaboratorilor lui Trump, au fost alimentate temeri că președintele american ar putea accepta aproape orice acord cu Putin, chiar dacă acesta ar fi dezavantajos pentru Ucraina și pentru o Europă ale cărei granițe sunt din nou amenințate de expansionismul rus.

În ciuda cererii din partea Europei ca aceasta să participe activ la negocierile de pace, cu promisiuni de securitate și trupe ca parte din orice acord pentru a pune capăt războiului, Trump a semnalat că SUA ar putea exclude aliații europeni de la discuțiile pe tema Ucrainei. Franța a convocat luni o întâlnire de urgență cu liderii europeni pentru a discuta despre implicațiile acestui scenariu.

Președintele Trump a declarat duminică posibilitatea unei întâlniri „foarte curând” cu Putin și a subliniat eforturile pentru a ajunge la o pace între Rusia și Ucraina. De asemenea, a făcut o promisiune vagă că va fi implicat în discuțiile de pace, dar acest lucru a stârnit îngrijorări la Kiev, care a subliniat că nu va accepta niciun acord între SUA și Rusia fără a fi implicată direct în procesul de negociere.

Secretarul de stat Marco Rubio și alți oficiali americani au susținut că discuțiile din Arabia Saudită reprezintă doar un prim pas, iar în următoarele săptămâni se va stabili dacă negocierile sunt serioase. Însă, îngrijorările persistă, iar unele voci critice, precum ministrul polonez de externe Radek Sikorski, consideră că apelul telefonic al lui Trump cu Putin a „validat” liderul rus și a demoralizat Ucraina.

Strategia administrației Trump ar putea pune presiune pe liderii europeni pentru a crește cheltuielile pentru apărare și a juca un rol mai activ în cadrul NATO, un mesaj care a fost primit cu reticență de către unii. Totodată, Trump a atras atenția asupra unei posibile influențe crescute a Arabiei Saudite pe scena internațională, prin organizarea discuțiilor de pace, iar acest lucru ar putea schimba geopolitica Orientului Mijlociu.

În contextul acestor discuții, liderii europeni sunt îngrijorați de faptul că Trump ar putea încheia un acord cu Putin care să valideze invazia ilegală a Ucrainei și să impună acest acord Ucrainei. Dacă astfel de temeri se concretizează, ar putea avea consecințe serioase asupra credibilității Statelor Unite și asupra securității transatlantice pe termen lung.

Ministrul polonez Sikorski a subliniat că „credibilitatea Statelor Unite depinde de cum se va încheia acest război — nu doar administrația Trump, ci întreaga Americă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Feb. 2025, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Feb. 2025, 15:02 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a anunțat noi îmbunătățiri la mecanismul de compensare a prețului energiei electrice, menit să sprijine un număr mai mare de antreprenori afectați de creșterea tarifelor. Programul devine mai accesibil și echitabil, prin eliminarea criteriilor restrictive și extinderea perioadei de aplicare.

Printre modificările cheie:

  1. Eliminarea criteriului de 3% – Nu mai este necesar ca cheltuielile pentru energia electrică să reprezinte cel puțin 3% din veniturile întreprinderii în 2024.
  2. Extinderea termenului de aplicare – Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost prelungit de la 10 la 30 de zile de la emiterea facturii.
  3. Compensații pentru întreg anul 2025 – Sprijinul, anterior prevăzut doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie, va fi disponibil pentru toate cele 12 luni.

Cine este eligibil?
Producătorii și procesatorii agricoli, alături de întreprinderile din industria prelucrătoare, sunt invitați să aplice. Activitățile economice eligibile sunt definite conform codurilor CAEM-2, incluzând:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit: 01.11 – 01.64 (cu excepția 01.15);
  • Industria prelucrătoare: 10.11 – 23.20 (cu excepții specificate).

Cum se aplică?
Cererile se depun online prin aplicația EVO sau pe platforma MCabinet, utilizând noul modul „COMPENSAȚII.” Statutul cererii poate fi monitorizat direct pe platformă.

Pentru completarea cererii, sunt necesare:

  • Numărul facturii de la furnizor și NLC;
  • Seria, numărul și data facturii pentru consumurile refacturate;
  • Cantitatea de energie electrică consumată.

Ministerul își propune să sprijine antreprenorii afectați de criza energetică, asigurându-se că mecanismul de compensare este ușor de accesat și eficient pentru nevoile sectorului privat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală