Molecula fără steag și spectacolul gazului – Mariana Durleșteanu, mesaj tăios

19 Feb. 2025, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:49 // Actual //  Ursu Victor

Fosta consilieră financiară a gigantului petrolier KazMunayGas, Mariana Durleșteanu, a lansat critici acide la adresa autorităților, într-o postare pe Facebook, referindu-se la declarațiile recente ale ministrului Energiei al României despre originea gazului importat.

Ministrul a afirmat că „molecula de gaz nu are steag”, referindu-se la importurile de gaze, fără a confirma sau infirma dacă acestea provin din Rusia. Durleșteanu a reacționat ironic, subliniind implicațiile financiare și geopolitice ale acestor declarații.

„Sigur, sigur… Și banii plătiți pentru acest gaz „fără steag” nu au destinație, nu? Se evaporă pur și simplu în aer!”

Durleșteanu a pus sub semnul întrebării și politica energetică legată de regiunea separatistă Transnistria, acuzând o lipsă de transparență și coerență. „Deci, în Transnistria chiar nu contează de unde vine și cum ajunge produsul, important e să vină? Minunată „strategie energetică!”

În același mesaj, Mariana Durleșteanu a cerut explicații mai clare din partea autorităților: „Marele Vodă, poate clarificați cu conducerea cine și de ce face acest spectacol? Sau e prea complicat?”

Ea a încheiat postarea cu o observație directă la adresa autorităților: „Spălarea creierilor e pentru voi, noi înțelegem perfect ce se întâmplă – inclusiv partea „tehnică”.

Regiunea stângă a Nistrului a rămas fără gaze de la începutul acestui an urmare a suspendării livărilor de către Gazprom. În rezultat, locutorii au rămas fără căldură și apă caldă, iar energia electrică era livrată pe ore. Transnistria, primea de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina. UE a acordat Chișinăului un ajutor de financiar de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice din regiune, însă Tiraspolul l-a refuzat.

Compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG, cu sediul central în Elveția, a reluat livrarea gazelor naturale în Transnistria începând de vineri, 14 februarie. Livrările au loc în cadrul unui acord pe termen scurt, care vizează consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Metanul este achiziționat din 50 de milioane de dolari oferit de Moscova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Feb. 2025, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Feb. 2025, 15:02 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a anunțat noi îmbunătățiri la mecanismul de compensare a prețului energiei electrice, menit să sprijine un număr mai mare de antreprenori afectați de creșterea tarifelor. Programul devine mai accesibil și echitabil, prin eliminarea criteriilor restrictive și extinderea perioadei de aplicare.

Printre modificările cheie:

  1. Eliminarea criteriului de 3% – Nu mai este necesar ca cheltuielile pentru energia electrică să reprezinte cel puțin 3% din veniturile întreprinderii în 2024.
  2. Extinderea termenului de aplicare – Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost prelungit de la 10 la 30 de zile de la emiterea facturii.
  3. Compensații pentru întreg anul 2025 – Sprijinul, anterior prevăzut doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie, va fi disponibil pentru toate cele 12 luni.

Cine este eligibil?
Producătorii și procesatorii agricoli, alături de întreprinderile din industria prelucrătoare, sunt invitați să aplice. Activitățile economice eligibile sunt definite conform codurilor CAEM-2, incluzând:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit: 01.11 – 01.64 (cu excepția 01.15);
  • Industria prelucrătoare: 10.11 – 23.20 (cu excepții specificate).

Cum se aplică?
Cererile se depun online prin aplicația EVO sau pe platforma MCabinet, utilizând noul modul „COMPENSAȚII.” Statutul cererii poate fi monitorizat direct pe platformă.

Pentru completarea cererii, sunt necesare:

  • Numărul facturii de la furnizor și NLC;
  • Seria, numărul și data facturii pentru consumurile refacturate;
  • Cantitatea de energie electrică consumată.

Ministerul își propune să sprijine antreprenorii afectați de criza energetică, asigurându-se că mecanismul de compensare este ușor de accesat și eficient pentru nevoile sectorului privat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală