SUA lovește Rusia din plin! Putin refuză armistițiul, băncile și petrolul rămân fără acces la dolari

14 Mart. 2025, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Mart. 2025, 10:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au decis să nu prelungească licența generală care permitea efectuarea unor tranzacții prin băncile rusești aflate sub sancțiuni, potrivit Fox News, care citează surse din administrația lui Donald Trump.

Această măsură face parte din strategia de negociere a președintelui Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina, susține sursa citată.

De acum înainte, sancțiunile vor fi aplicate fără excepții pentru nouă bănci rusești: VEB, Sberbank, FC Otkritie, VTB, Sovcombank, Alfa-Bank, Rosbank, Banca Zenit și Banca Sankt Petersburg. Restricțiile se extind și asupra Băncii Centrale a Rusiei și Centrului Național de Compensare, element-cheie în infrastructura de plăți a Bursei de la Moscova.

Până pe 12 martie, acestor bănci le era permis să efectueze tranzacții în dolari legate de plata resurselor energetice rusești. Prin refuzul de a prelungi această licență, administrația Trump pune în pericol capacitatea Europei de a cumpăra petrol din Rusia fără riscul de a fi vizată de sancțiuni, afirmă sursa Fox News.

Un reprezentant oficial al Trezoreriei SUA a confirmat pentru Reuters că licența emisă pe 10 ianuarie a expirat. Potrivit Fox News, Casa Albă intenționează să mențină presiunea sancțiunilor până când Moscova acceptă încetarea focului în Ucraina.

Putin respinge armistițiul imediat, cere garanții pentru Rusia
Decizia Washingtonului vine după ce președintele rus Vladimir Putin a refuzat de facto un armistițiu imediat de 30 de zile, propus de Kiev și susținut de SUA.

Deși liderul de la Kremlin a declarat că Rusia este „de acord, în principiu”, cu oprirea focului, el a ridicat o serie de întrebări legate de implementarea acestuia.

„Cum vor fi folosite aceste 30 de zile? Pentru ca Ucraina să continue mobilizarea forțată? Pentru a primi arme suplimentare? Pentru a antrena noile unități? Sau nu se va întâmpla nimic din toate acestea? Atunci, cum va fi asigurat controlul și verificarea?”, a declarat Putin.

Surse citate de Reuters afirmă că Kremlinul a transmis deja Statelor Unite o listă de cereri pentru acceptarea armistițiului, care includ: renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO, angajamentul de a nu permite desfășurarea trupelor străine pe teritoriul său și eecunoașterea internațională a anexării Crimeei și a celor patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia

Prin măsurile economice anunțate, SUA își arată determinarea de a continua presiunea asupra Moscovei, blocând accesul acesteia la piețele financiare și la fluxurile de valută occidentală. Rămâne de văzut cum vor reacționa statele europene, care depind încă de resursele energetice rusești și riscă să fie afectate de noile sancțiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi