Ungaria forțează mâna UE! Trei ruși scoși de pe lista sancțiunilor

14 Mart. 2025, 10:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
14 Mart. 2025, 10:01 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană este aproape de un acord privind prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, după ce, la cererea Ungariei, trei persoane au fost eliminate din lista restricțiilor, potrivit Bloomberg, care citează surse informate.

În prezent, UE a inițiat așa-numita procedură scrisă de aprobare, care se va încheia în dimineața zilei de vineri, 14 martie. După această etapă, sancțiunile vor fi extinse pentru încă șase luni. Numele persoanelor eliminate din listă nu au fost dezvăluite de agenție, notează Bloomberg.

Potrivit Bloomberg, Ungaria a încercat inițial să obțină ridicarea sancțiunilor pentru opt persoane, în schimbul sprijinului său pentru prelungirea măsurilor restrictive. În ultimul moment, și Luxemburgul a formulat cereri similare, solicitând eliminarea lui Mihail Fridman, fondatorul „Alfa-Group”, din lista de sancțiuni. Cu toate acestea, sursele citate afirmă că omul de afaceri rus va rămâne sub sancțiuni.

Decizia de prelungire a regimului sancționator în UE este reînnoită la fiecare șase luni și necesită aprobarea unanimă a tuturor statelor membre. Actualele sancțiuni expiră pe 15 martie. Ungaria a folosit în repetate rânduri amenințarea blocării sancțiunilor ca mijloc de presiune asupra Bruxelles-ului pentru a obține concesii în favoarea sa. În mod obișnuit, după negocieri și compromisuri, Budapesta acceptă, în final, extinderea restricțiilor.

Anterior, Financial Times a raportat că Ungaria a insistat pentru eliminarea lui Mihail Fridman din lista de sancțiuni, amenințând că altfel va bloca prelungirea măsurilor care vizează aproximativ 2.000 de cetățeni ruși.

Din lista celor opt persoane pentru care Budapesta a cerut ridicarea sancțiunilor, FT menționa și miliardarul Alișer Usmanov, precum și pe Piotr Aven, partener de afaceri al lui Fridman. Totuși, Ungaria a renunțat ulterior la o parte dintre solicitări, concentrându-se exclusiv pe excluderea lui Fridman.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO