Țările care învață să transforme industriile cu AI și Big Data vor domina secolul XXI: China, prima în cursa 5G

29 Iun. 2021, 17:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 17:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Rețelele 5G care gestionează fabrici, depozite, porturi și transport urban pot crește productivitatea de zece ori sau mai mult, cred experții din industrie.

Liderii industriei chineze susțin că mii de aplicații din industria 5G sunt acum instalate, mai ales în etapa pilot, comparativ cu sute în restul lumii. Cursa către a patra revoluție industrială este încă la început, dar China pare să aibă un avans impresionant.

Singurul gigant al telecomunicațiilor, Huawei, construiește aplicații 5G pentru aproape 2.000 de firme de producție chineze și 5.300 de mineri chinezi, potrivit unui director executiv al companiei. Furnizorii de soluții pentru întreprinderi și consultanții din industrie promit câștiguri de productivitate de un ordin de mărime și mai mult cu aplicarea tehnologiei Big Data / Inteligență artificială la producție, asistență medicală, logistică și chiar agricultură.

Ceea ce promotorii săi numesc „Industria 4.0” promite să rezolve marea problemă de politică economică din ultimele trei decenii, și anume productivitatea stagnantă. Țara sau țările care învață să transforme alte industrii cu AI și Big Data vor domina secolul XXI.

Scepticii din industrie, totuși, indică câteva obstacole ridicate înainte ca astfel de câștiguri să poată fi realizate, inclusiv costuri mari de investiții inițiale, războaie între companiile de telecomunicații și companiile de soluții tehnologice, standarde tehnologice fragmentate și incertitudine de reglementare.
Concurenții occidentali ai Huawei au pariat, de asemenea, puternic pe „Industria 4.0”. Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații Nokia, acum numărul trei în vânzările globale după Huawei și Ericsson, a scris pe site-ul său web:

„Soluțiile critice de comunicații bazate pe wireless privat de calitate industrială oferă posibilități inimaginabile de a alimenta cazurile de utilizare din industria 4.0, de la telecomanda mașinii până la robotică în cloud, automatizarea proceselor, întreținerea predictivă a activelor, vehicule asistate / autonome, monitorizare CCTV și misiune critică push-to-talk și push-to-video – toate pe o singură infrastructură de rețea. ”

Gigantul industrial german Siemens a anunțat pe site-ul său web:

„Compania a stabilit o altă etapă importantă pe calea către Industrial 5G la propriul centru de testare și expoziții auto din Nürnberg, Germania: o rețea privată 5G independentă într-un mediu industrial care se bazează exclusiv pe Prototipuri Siemens. Așteptările sunt ridicate pentru potențialul comunicației wireless 5G pentru aplicații industriale. ”

Alte companii occidentale, inclusiv IBM și Cisco, comercializează soluțiile pentru întreprinderi 5G. Dar concurența occidentală rămâne pe teritoriul dovezii conceptului, în timp ce China implementează în profunzime aplicații de productivitate 5G. Problemele de reglementare, inclusiv alocarea spectrului radio pentru aplicațiile 5G, reprezintă o preocupare majoră pentru potențialii investitori în rețelele 5G.

Estimările investițiilor în sistemele 5G la nivel de întreprindere variază foarte mult, în parte, deoarece multe rețele utilizează acum tehnologie LTE mai veche. Anul trecut, firma globală de consultanță a prezis „că peste 100 de companii din întreaga lume vor începe să testeze implementări private 5G până la sfârșitul anului 2020, investind în mod colectiv câteva sute de milioane de dolari în forță de muncă și echipamente”.

Însă un raport din ianuarie 2019 al firmei de consultanță din Massachusetts, International Data Corporation, a prezis că „veniturile mondiale atribuite vânzărilor de infrastructură privată LTE / 5G vor crește de la 945 milioane dolari în 2019 la 5,7 miliarde dolari în 2024, cu o creștere anuală compusă de 5 ani (CAGR) de 43,4%. Aceasta include cheltuielile agregate pentru RAN [rețele de acces radio], core și tran

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău