Probleme pentru agricultori: Dacă nu contenesc ploile, vor încolți boabele în spic

06 Iul. 2021, 18:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 18:59 // Actual //  MD Bani

Mai mulți producători din țară se plâng de ploile care par să nu se mai oprească. Potrivit acestora, dacă ploile nu contenesc în următoarele zile, atunci va apărea o problemă destul de gravă – încolțirea boabelor în spic, scrie Agrobiznes.

În mare parte, fermierii au început recoltarea orzului și a rapiței, dar din cauza ploilor lucrările au fost oprite în așteptarea condițiilor favorabile pentru seceriș.

Andrei Ciobanu, producător din satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul a declarat pentru Agrobiznes că la data de 30 iunie au început secerișul la orz, dar timpul nefavorabil nu le-a permis să continue, astfel că au recoltat doar o singură zi.

„Suntem în așteptarea condițiilor meteo mai bune ca să putem recolta la timp cerealele. Din păcate, am putut lucra doar o singură zi. La moment, a fost afectată cantitatea recoltată de ploi și vântul puternic înregistrate pe parcursul lunii iunie. Dacă ploile contenesc avem speranța că vom avea o recoltă bună de grâu, deoarece acesta era la sfârșitul fazei „ceară” și riscul încolțirii boabelor în spic este minim. Dacă însă mai continuă precipitațiile, atunci nu mai suntem atât de optimiști și riscăm să pierdem din calitatea recoltei”.

Această problemă a fost menționată și de Mihail Bocancea din satul Taraclia, raionul Căușeni, care a spus că secerișul va începe în circa 5-10 zile.

„Starea semănăturilor variază de la sector la sector. În zona Căușeni- Cimișlia recoltarea, cel mai probabil, se va începe în decurs de 5-10 zile. Cerealele de prima grupă au avut de suferit din cauza vânturilor și precipitațiilor puternice. Se atestă pătulirea în masă, nu va fi atins potențialul de producție raportat la condițiile bune ale acestei primăveri. Dacă condițiile climatice vor reveni la norma multianuală, ne așteptăm la rezultate bune”.

Vitalie Burlacu, producătorul agricol din raionul Cahul a confirmat că au recoltat jumătate din suprafața însămânțată cu orz, dar condițiile meteo nefavorabile ar putea influența atât cantitatea, cât și calitatea recoltei.

„Deocamdată e bine, dar nu știu cum va fi evoluția după ploile de la începutul acestei săptămâni. Cum va fi la grâu este prematur de vorbit, mai avem 7 zile de lucru în orz și rapiță. Sunt șanse ca să înceapă a crește în spic. Nu ne rămâne decât să așteptăm evoluția după ce vor înceta ploile”.

Așadar, în acest an recoltarea cerealelor întârzie din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală