USM – cea mai bună universitate din Moldova, potrivit raportului Webometrics (ediția de vară)

28 Iul. 2021, 09:44
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2021, 09:44 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Ranking Web of Universities (Webometrics) a publicat topul universităților din întreaga lume, ediția de vară 2021. În acest top, sunt analizate peste 24 000 de universități din întreaga lume, inclusiv 24 de instituții din Republica Moldova. Astfel, potrivit acestui raport, cea mai bună universitate din Republica Moldova este Universitatea de Stat din Moldova.

Pentru a realiza topul, Web of Universities (Webometrics) a luat în calcul indicatorii: vizibilitatea, transparența și excelența.

Indicatorii luaţi în calcul de ratingul Web of Universities (Webometrics):
50 % – vizibilitatea – numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al universităţii le primeşte de la terţe părţi;
10 % – transparența – numărul total de citări (vezi mai multe detalii aici);
40 % – excelenţa – calitatea articolelor ştiinţifice publicate în reviste internaţionale cu impact ridicat, aflate în primele 10 % cele mai citate într-un anumit domeniu.

Paginile web ale instituţiilor au fost incluse în top grație realizării planului de acţiuni privind informatizarea sferei educaţionale din Republica Moldova, care include conectarea tuturor subdiviziunilor universitare la Internet, la bazele de date educaţionale şi ştiinţifice internaţionale, elaborarea şi menţinerea site-urilor web, precum şi dezvoltarea serviciilor informaţionale.

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului şi rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an.

 

 

Realitatea Live

22 Mai 2025, 09:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 09:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Grupul polonez Maspex, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară din Europa Centrală și de Est, pregătește o nouă mișcare de amploare în România – preluarea poziției de control în cadrul Purcari Wineries, unul dintre cei mai mari producători de vin din regiune, cu origini în Republica Moldova. Tranzacția, estimată la peste 420 milioane de lei, este condiționată de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Maspex deținea deja un pachet minoritar sub 5% în cadrul companiei listate la Bursa de Valori București, însă acordul recent vizează obținerea unei participații majoritare, într-un deal care nu este considerat ostil. Vânzătorii ar fi mai mulți investitori instituționali, în frunte cu fondatorul și CEO-ul Purcari, Victor Bostan, scrie Ziarul Financiar.

După anunțul oficial de miercuri, 21 mai, acțiunile Purcari au fost suspendate temporar de la tranzacționare. La revenirea pe bursă, prețul titlurilor a crescut cu 25%, investitorii anticipând o aliniere la prețul oferit de Maspex – 21 de lei per acțiune, comparativ cu prețul anterior de 14,28 lei. La acest nivel, capitalizarea companiei ajungea la aproximativ 570 milioane de lei.

Purcari operează peste 2.000 de hectare de viță-de-vie în România, Republica Moldova și Bulgaria, și a încheiat anul 2024 cu venituri de 382 milioane de lei (75 milioane de euro), în creștere cu 3%. Compania este recunoscută pentru extinderea prin achiziții, strategie împărtășită și de Maspex.

Pentru Maspex, achiziția ar marca a cincea tranzacție majoră în România, după preluarea unor branduri precum Rio Bucovina, Tymbark, Salatini și altele. Grupul, cu o prezență globală în 80 de țări și afaceri anuale de 3,7 miliarde de euro, vizează astfel diversificarea portofoliului și pătrunderea pe o piață a vinului competitivă, dar fragmentată.

În prezent, circa 60% din acțiunile Purcari sunt deținute de entități juridice, dintre care 20% aparțin firmei cipriote Amboselt. Restul acțiunilor sunt în mâinile investitorilor de retail.

Tranzacția, care ar deveni cea mai mare din istoria industriei vinului din România și Republica Moldova, vine într-un moment dificil pentru sector, marcat de scăderea consumului și de un număr tot mai mare de producători mici aflați în căutarea unor cumpărători.

Dacă tranzacția va fi aprobată de autorități, Maspex ar deveni unul dintre cei mai importanți actori de pe piața vinului din regiune, cu potențial de consolidare și internaționalizare accelerată a brandului Purcari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO