Un tablou ce imprimă elemente din cultura Republicii Moldova, printre cadourile anului 2020 primite de Klaus Iohannis

09 Ian. 2021, 20:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
09 Ian. 2021, 20:58 // Actual //  Realitatea.md

Agenția Agerpres precizează că tabloul valorează 115 euro.

Cele mai scumpe cadouri primite anul trecut de preşedintele României sunt: o replică după sabia voievodului Ştefan cel Mare din metal de culoare aurie, cu lungimea de 120 cm şi mâner stilizat, şi o corabie de argint, în casetă de lemn, stilizată, în valoare de câte 300 de euro fiecare.

Valoarea totală a cadourilor primite de şeful statului român anul trecut este de peste 1800 de euro. Obiectele primite au rămas în patrimoniul Administraţiei Prezidenţiale.

Amintim că, în cadrul ultimei vizite la Chişinău, Maia Sandu i-a oferit lui Klaus Iohannis o monedă comemorativă dedicată medicilor: „Medicul meu-eroul meu”, confecționată din argint.

Cele mai scumpe cadouri primite de preşedintele Iohannis sunt o replică după sabia voievodului Ştefan cel Mare din metal de culoare aurie cu lungimea de 120 cm şi mâner stilizat şi o corabie de argint, în casetă de lemn, stilizată, în valoare de câte 300 de euro fiecare (1.460,82 de lei).

Realitatea Live

Ședința CC: privind examinarea sesizării nr. 127a din 5 iunie 2024 privind controlul constituționalității prevederilor articolului 91 alin. (3) din Legea nr. 140 din 10 mai 2001 privind Inspectoratul de Stat al Muncii
Ceremonia de inaugurare a Trainingul Regional privind combaterea traficului ilicit de bunuri culturale ucrainene
01 Apr. 2025, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 10:51 // Actual //  Ursu Victor

OpenAI, compania din spatele revoluționarului ChatGPT, a anunțat că a strâns 40 de miliarde de dolari într-o rundă de finanțare de proporții istorice, în parteneriat cu gigantul japonez SoftBank, potrivit The Guardian. Noua investiție ridică evaluarea companiei la 300 de miliarde de dolari, marcând cea mai mare sesiune de strângere de capital organizată vreodată pentru un start-up.

„Această finanțare ne permite să împingem și mai departe frontierele cercetării în domeniul inteligenței artificiale și să deschidem calea către AGI – inteligența generală artificială –, pentru care puterea de calcul masivă este esențială”, a transmis OpenAI într-un comunicat.

Parteneriatul strategic prevede că SoftBank va investi inițial 10 miliarde de dolari, urmând ca restul de 30 de miliarde să fie alocați până la finalul anului 2025, condiționat de îndeplinirea unor obiective tehnologice și comerciale.

SoftBank a subliniat că intenționează să contribuie la crearea unei „superinteligențe artificiale” (ASI), capabilă să depășească inteligența umană, iar OpenAI este, în opinia grupului japonez, „cel mai apropiat partener de atingerea acestui obiectiv ambițios”.

În același timp, OpenAI a anunțat luni că dezvoltă un model AI generativ mai deschis, într-o mișcare strategică ce răspunde presiunii tot mai mari din partea concurenței open-source, reprezentată de companii precum DeepSeek și Meta.
„Ne gândim la acest lucru de mult timp, dar alte priorități au avut întâietate. Acum pare important să o facem”, a declarat CEO-ul OpenAI, Sam Altman.

Această investiție monumentală vine într-un moment cheie pentru industria AI, în care controlul asupra infrastructurii de calcul și deschiderea către inovație devin factori decisivi în cursa globală pentru inteligența artificială a viitorului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!