(FOTO) S-a îmbogățit ilicit! Primul judecător din Moldova, la pușcărie. Nu va avea voie nici să activeze timp de 15 ani

03 Sept. 2021, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Sept. 2021, 13:27 // Actual //  MD Bani

Oleg Melniciuc, cunoscut ca primul judecător acuzat pentru îmbogățire ilicită cu un dosar pe numele său trimis în instanță de procurori, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. În plus, 15 ani nu are voie să dețină funcții în domeniul jurisprudenței. Sentinţa a fost pronunţată vineri, 3 septembrie curent, de judecătoarea Aurelia Pleșca din Judecătoria Anenii Noi, scrie Realitatea.md.

Procurorii au solicitat 10 ani de închisoare pentru Oleg Melniciuc, însă prima instanță a decis șapte, menționând că procesul a încetat pe un articol de învinuire din cauza expirării termenului de prescripție. Totodată, pedeapsa va fi pusă în aplicare doar după o decizie definitivă asupra dosarului, ceea ce ar putea însemna că va ajunge și la Curtea de Apel, în a doua instanță ierarhic superioară.

Până atunci, a fost menținut sechestru pe anumite bunuri ale familiei sale, cum ar fi o cotă parte dintr-un imobil, dar și pe un automobil de marca Mercedes înregistrat pe numele soției sale, Diana Melniciuc. Valoarea totală ar fi de 1 milion de lei.

Oleg Melniciuc nu și-ar fi recunoscut vina în dosar. Acesta a fost finalizat și trimis pe masa magistraților în 2018. Procurorii au stabilit că, între 2013 și 2017, a completat eronat declarațiile de avere, în timp ce era judecător și președinte interimar la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. La fel, între 2014 și 2016, a obținut venituri de circa 1,5 milioane de lei, însă a avut cheltuieli de peste 2 milioane de lei. Diferența de sumă ar fi fost declarată ca donație de la părinți, însă procurorii au calificat-o „din surse suspecte”. A fost acuzat de îmbogățire ilicită, prin deţinerea, personală sau prin intermediul terților, a bunurilor, a căror valoare depăşeşte substanţial mijloacele dobândite.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău