(VIDEO) Rogozin îl invită pe Musk la el acasă: „Am pus ceaiul la încălzit”

08 Sept. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
08 Sept. 2021, 16:41 // Au Bani //  MD Bani

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale a Rusiei, s-a declarat invidios pe industria spațială privată a Statelor Unite, dându-i ca exemplu pe miliardarii Jeff Bezos și Richard Branson. El a spus într-un interviu pentru CNN că ar vrea ca și oligarhii ruși să-și cheltuiască banii pe nave spațiale, în loc de iahturi, și l-a invitat pe Elon Musk la el acasă, pentru a discuta despre explorarea universului.

„Milionarii noștri preferă să investească în iahturi, în loc de nave spațiale. Dar poate copiii lor vor fi mai înțelepți decât ei”, a declarat Dmitri Rogozin pentru CNN.

El este impresionat de înfloritoarea industrie a turismului spațial din SUA, referindu-se la inițiativele Virgin Galactic a lui Richard Branson și Blue Origin a lui Jeff Bezos. „Îmi place ce fac oamenii voștri,oameni care își cheltuie propriii bani pe lucruri folositoare pentru întreaga societate.”

Cel mai mare respect îl are pentru fondatorul SpaceX, Elon Musk, și dă vina pentru stagnarea din țara sa pe instabilitatea care a urmat căderii Uniunii Sovietice. „Domnul Elon Musk realizează multe dintre ideile pe care am vrut și noi să le realizăm, dar nu am putut, pentru că, după destrămarea Uniunii Sovietice, programul nostru spațial a fost oprit pentru o perioadă. Îl respectăm ca organizator al industriei spațiale și ca inventator, căruia nu-i este frică să-șă asume riscuri.”

Dmitri Rogozin chiar îl invită pe Elon Musk la el acasă, „să fie oaspetele familiei mele” și să discute despre „explorarea universului, viața extraterestră și cum putem folosi spațiul pentru a conversa viața viața pe Pământ”.

„Am pus ceaiul la încălzit”, a mai spus Rogozin.

Relația dintre ei nu a fost însă mereu atât de prietenoasă. În decembrie anul trecut, Rogozin punea pe rețelele sociale poze cu ingineri Roscosmos înconjurați de zăpadă, recuperând o bucată dintr-o rachetă Soyuz, în îndepărtata regiune Iacuția. „Asta nu e Boca Chica”, a scris Rogozin, cu referire la micul oraș din Texas unde SpaceX construiește cea mai mare și puternică rachetă din lume, Starship. „Asta e iarna în Iacuția. Mă întreb dacă fragila SpaceX ar putea funcționa în astfel de condiții”. Cu toate acestea, Rogozin îi invită pe Branson, Bezos și Musk în octombrie la lansarea unei nave Soyuz de la cosmodromul Baikonur din Kazakhstan.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău