Natalia Gavrilița: La momentul de față sunt multe probleme în sectorul energetic

14 Sept. 2021, 15:49
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2021, 15:49 // Slider //  MD Bani

Astăzi, 14 septembrie 2021, Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu echipa Băncii Mondiale, condusă de managerul în domeniul energeticii pentru Europa și Asia Centrală, Sudeshna Banerjee. Subiectul abordat în cadrul întâlnirii a fost eficientizarea și modernizarea sistemului energetic național. În timpul discuțiilor, prim-ministrul a declarat că sectorul energetic se confruntă cu o mulțime de probleme. 

Scopul vizitei a fost de a discuta programul energetic al Băncii Mondiale și viitoarele programe pentru eficientizarea și modernizarea sistemului energetic național.

În acest sens, echipa Băncii Mondiale a prezentat proiectele energetice implementate în prezent în Republica Moldova. Este vorba despre proiectul de dezvoltare a sistemului energetic (PDSE), care are drept obiective sporirea capacității și fiabilitatea sistemului de transport al energiei electrice în Moldova, prin construcția liniei electrice aeriene de 400 kV cu un singur circuit pe direcția Vulcănești-Chișinău.

De asemenea, în cadrul întrevederii, oficialii au mai discutat și despre pregătirea etapei a 2-a a proiectului de îmbunătățire a eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET II) în municipiul Chișinău. Acest sistem vine să eficientizeze aspecte operaționale și financiare ale companiei Termoelectrica S.A., precum și să îmbunătățească calitatea și siguranța serviciilor de termoficare livrate locuitorilor din Chișinău.

„La momentul de față sunt multe probleme în sectorul energetic, vom prioritiza proiectele de modernizare a infrastructurii și îmbunătățire a eficienței energetice, la fel ca și cele de conectivitate la piața energetică europeană”, a declarat Prim-ministrul Gavrilița.

Echipa Băncii Mondiale a exprimat aprecierea pentru agenda complexă de priorități stabilită în domeniul energetic de către noul Guvern.

 

Realitatea Live

07 Mai 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 13:50 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligența Artificială este noul domeniu tehnologic pentru stăpânirea căruia luptă giganții tehnologici. Microsoft și Google concurează pentru a-și dezvolta propriile modele de limbaj IA mai performante.

Microsoft pregăteşte un nou model de limbaj bazat pe IA care să concureze cu produsul dezvoltat de Google, OpenAI. Scopul cercetărilor nu a fost stabilit, momentan, acesta urmând să fie determinat în funcție de cât de bine funcţionează sistemul.

Inteligența Artificială atrage giganții tehnologici

Microsoft pregăteşte, la nivel intern, un nou model de limbaj bazat pe tehnologia IA. Proiectul este suficient de mare pentru a concura cu cele dezvoltate de Google, prin grupul Alphabet şi OpenAI, a relatat The Information, citată de Reuters.

Noul model de Inteligență Artificială este denumit intern MAI-1. Proiectul este coordonat de Mustafa Suleyman, co-fondatorul Google DeepMind şi fostul CEO al startupului AI Inflection. Acesta a fost angajat de curând de Microsoft pentru a dezvolta noul limbaj IA, arată articolul. Jurnaliștii citează doi angajați ai Microsoft care cunosc date despre acest program.

Scopul exact al modelului de limbaj bazat pe Inteligența Artificială nu a fost, încă, determinat. Utilitatea sa urmează să fie stabilită în funcție de cât de bine își va îndeplini roulul.

Microsoft ar putea previzualiza noul model bazat pe Inteligența Artificială imediat după conferinţa pentru dezvoltatori Build. Evenimentul este programat să aibă loc la finalul acestei luni. Reprezentanții gigantului tehnologic au refuzat să comenteze despre noul proiect, la solicitarea Reuters.

MAI-1 va fi „mult mai mare” decât modelele anterioare, mai mici, open source, pe care Microsoft le-a antrenat. Iar acest lucru va implica costuri mai mari și, totodată, un preț mai scump pentru utilizatori.

Microsoft a lansat luna trecută un model mai mic de inteligenţă artificială numit Phi-3-mini. Acesta urmăreşte să atragă o bază mai largă de clienţi cu opţiuni rentabile.

Compania fondată de Bill Gates a investit miliarde de dolari în OpenAI. De asemenea, Microsoft a implementat tehnologia producătorului ChatGPT în pachetul său de software de productivitate. Toate aceste investiții i-au permis să preia conducerea în cursa pentru dezvoltarea tehnologiilor bazate pe Inteligența Artificială generativă.

Microsoft a pregătit un grup mare de servere echipate cu unităţi de procesare grafică Nvidia, împreună cu cantităţi mari de date, pentru a-și îmbunătăţi modelul. MAI-1 va avea aproximativ 500 de miliarde de parametri. Pe de altă parte, GPT-4 OpenAI are 1.000 de miliarde de parametri, iar Phi-3 mini măsoară 3,8 miliarde de parametri.

Microsoft l-a numit pe Suleyman, în luna martie, ca şef al unităţii Inteligența Artificială pentru consumatori. Departamentul a fost înființat de curând și are câțiva angajați din cadrul Inflection.

De menționat că noul model nu este preluat de la Inflection, deşi se poate baza pe datele de antrenament de la pornire, a adăugat articolul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău