El Salvador folosește energia generată de un vulcan pentru a mina bitcoin

01 Oct. 2021, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Oct. 2021, 17:43 // Actual //  MD Bani

El Salvador a minat deja 0,00599179 bitcoin, echivalentul a 269 de dolari, exploatând energia generată de un vulcan, scrie CNBC.

Preşedintele Nayib Bukele a fost cel care a propus adoptarea bitcoinului ca metodă oficială de plată, fapt ce a cauzat proteste stradale masive. El a publicat joi un videoclip care ilustra momentul în care tehnicienii pregăteau echipamentele pentru a începe minarea de bitcoin.

Conducerea statului a anunţat în luna iunie că discută cu o companie de stat care lucrează cu energie geotermală să pregătească un plan pentru viitoare facilităţi unde să poată fi instalate echipamente pentru minarea de bitcoin.

Bukele a transmis vineri că proiectul este încă în lucru şi că se află în procesul de „instalare şi testare” a echipamentelor de minare.

În ecosistemul criptomonedelor, monedele digitale funcţionează pe infrastructura blockchain, care este un registru digital ce stochează toate datele şi interacţiunile pe care utilizatorii le au cu reţeaua. Această reţea este guvernată de noduri şi de mineri, unde nodurile deţin câte o copie a registrului, iar minerii sunt un soi de contabili, care utilizează echipamente specifice pentru a verifica şi a înscrie datele de la utilizatori în blockchain. Minerii sunt recompensaţi de reţea pentru activitate.

Minarea utilizând energie de la un vulcan nu este o premieră globală, iar în Islanda energia geotermală de la vulcani este utilizată de mai mulţi ani deja.

În cazul El Salvador, ţara este cunoscută pentru numărul ridicat de vulcani pe care îl are în teritoriu. Pentru context, energia geotermală este a patra sursă în producţia de energie a statului.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău