Licitație funciară. Câți bani a obținut Primăria Chișinăului

09 Oct. 2021, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Oct. 2021, 09:15 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul licitației funciare cu strigare privind vânzarea-cumpărarea terenurilor din intravilanul municipiului, desfășurate de autoritățile municipale, au fost vândute 12 loturi, în valoare totală de 26 milioane de lei .

Cel mai solicitat teren a fost vândut cu 5,7 milioane de lei, prețul inițial era de 3 milioane. Acesta are cca 20 de ari și este amplasat pe strada Petricani.

De asemenea, au fost vândute terenuri de 5,2 milioane lei, 2,3 milioane, 2,16 milioane, 1,8 milioane lei, precum și de 550 mii lei. Din totalul de17 loturi expuse, 10 au fost adjudecate la concurs, 2 au fost vândute prin negocieri directe, în contextul prezenței a câte un singur cumpărător, iar 5 terenuri au fost scoase de la licitație, din cauza lipsei de solicitanți.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că în prezent terenurile din Chișinău se vând doar în cadrul licitațiilor, iar procedurile respective sunt transparente. „Acum în Chișinău sunt mai puține terenuri de vânzare decât ceilalți ani și poate mai puțin atractive. Totuși, în urma licitațiilor, în bugetul municipal ajung zeci de milioane de lei”, a mai spus edilul.

La prima licitație funciară cu strigare în anul 2021 a avut loc în luna februarie, când au fost adjudecate 11 terenuri, în valoare totală de 34,5 milioane lei.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:45
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
02 Mai 2024, 15:45 // Slider //  Soroceanu Olga

Peste 200 de părinți, diriginți de clasă și psihologi școlari s-au reunit la conferința „Cum creștem adolescenți sănătoși: Parteneriat școală-familie” în cadrul Săptămânii Educației. Această inițiativă a oferit un cadru propice pentru discuții și învățare, abordând subiecte esențiale legate de colaborarea dintre școală și familie în sprijinul dezvoltării armonioase a tinerei generații.

„Este evident că fără o comunicare bună între acești actori cheie, nu vom crește acel adolescent cu valorile, cu competențele care să-l ajute să devină un adult fericit. Și atunci noi punem un accent mare și pe formarea cadrelor didactice, pe dotarea instituțiilor educaționale, cu materiale didactice interactive. pentru că, atunci când elevul pășește pragul școlii, el trebuie să se simtă în siguranță, prietenos, să vrea să meargă acolo. Știți, deseori auzim că adolescenții sunt viitorul sau copiii sunt viitorul. Noi aici la UNFPA susținem că ei sunt și prezentul și nu putem să ne gândim la ei doar ca ceva din viitor. Deci trebuie să ne unim eforturile astăzi pentru ei”, a declarat Ludmila Sîrbu, Analistă Programe Tineret, UNFPA Moldova. 

Ina Crasnojon, psihologă-psihoterapeută și cofondatoarea Academiei Părinților de Invidiat, a accentuat rolul crucial al comunicării deschise între părinți și adolescenți. 

„Este foarte bine ca fiecare părinte să fie informat, pentru că părinte devenim, dar nu ne naștem. Ca să fim informați avem nevoie de surse sigure, avem nevoie să aflăm lucruri importante de la specialiști. E bine atunci când un părinte știe exact cum formulează mesajele ca să ajungă la propriul lui copil, cum setează limite corecte și cum respectă regulile pe care el și le propune în educarea propriului copil”, a menționat Ina Crasnojon, psihologă-psihoterapeută, cofondatoarea Academiei Părinților de Invidiat. 

Colaborarea strânsă între școală și familie este cheia pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a elevilor, crede Iulii Țurcanu, părinte de adolescent și cadru didactic la o instituție de învățământ din capitală.

„Este un eveniment foarte important pentru că, la momentul actual, fără implicarea nemijlocită a părinților, instituțiilor de învățământ și în special a cadrul didactic, este foarte greu de a transmite sau de a presta serviciul acesta educațional, dat fiind faptul apariției noilor tehnologii informaționale și a unui volum mare de informații. Sprijinul părinților este primordial, pentru că cel mai important este să ai cei șapte ani de acasă și următoarea instruire care va urma pe tot parcursul vieții”, spune Iulii Țurcanu.

Natalia Madan, mamă a unui adolescent de 15 ani, împărtășește cu încredere că relația cu un adolescent este o călătorie complexă.

„E provocator, evident. Și de aceea asemenea evenimente sunt foarte binevenite, nu doar pentru mine, dar pentru orice părinte care se gândește la un viitor mai sigur pentru copil și vrea să se dezvolte împreună cu copilul său. Ce ține de eveniment? Un lucru pot să zic, mi-a confirmat că ceea ce știu eu legat de creșterea copilului e suficient și e bine, doar că ne-a încurajat să și aplicăm toate acestea. Ne-a motivat cum să ne reconectăm cu copiii”, afirmă Natalia Madan.

Conferința „Cum creștem adolescenți sănătoși: Parteneriat școală-familie” a fost organizată în cadrul Săptămânii Educației, de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație și platforma media Suntparinte.md. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău