INTERVIU VIDEO/ Ilinca Avram: Banii se fac din orice, dacă știi să apreciezi banii, să-i ceri și să-ți prețuiești munca

09 Oct. 2021, 09:14
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
09 Oct. 2021, 09:14 // Interviu //  MD Bani

Ilinca Avram este fostă prezentatoare radio și TV, iar de ceva timp este și antreprenoare. De aproape un an de zile, Ilinca a lansat cursuri de dicție și arta vorbirii în public, iar oamenii din mediul de afaceri reprezintă majoritatea clienților ei. Într-un interviu pentru Bani.md, antreprenoarea a vorbit despre concurența din domeniul în care s-a lansat, cât de importantă este arta comunicării în business și cât de mult contează feedbackul pentru dezvoltarea unei afaceri. De asemenea, Ilinca a oferit multe sfaturi pentru cei ce își doresc o dicție mai corectă și mai frumoasă.

Primii pași…

Din dorința de a face o schimbare în viața ei, Ilinca a decis să renunțe la televiziune și să lanseze propria afacere – cursuri de dicție și arta vorbirii în public. A început prin a posta exerciții de dicție pe rețelele de socializare și primea feedback pozitiv.

„Am avut nevoie și am simțit nevoia de o schimbare. Așa că, am avut parte de acea schimbare, care, până la urmă, uite că mi-a adus acest studio. Zic că nimic nu se întâmplă întâmplător și mă bucur foarte mult că am avut curaj să accept provocarea care mi-a fost oferită de soartă, viață.”, a declarat Ilinca Avram.

Antreprenoarea spune că este real să obții bani din educație, ba mai mult bani se fac „din orice”, dacă știi să-i ceri și să-ți apreciezi munca la justa valoare.

În viziunea antrenoarei de dicție, arta comunicării este importantă mereu și oriunde, în special în mediul de afaceri, iar pentru a vorbi frumos trebuie să ținem cont de mai multe aspecte, printre care și limbajul corpului. Ilinca mai spune că cuvintele reprezintă „un foarte mic procentaj, comparativ cu limbajul paraverbal și nonverbal”.

„Comunicarea nu începe în momentul în care am deschis gura, ci în momentul în care am deschis ușa. este despre cum intrăm, despre postură, despre mers, despre privire, e despre respirație, e despre haine, despre absolut tot. Și atunci este extrem de important să știm să comunicăm frumos.”

Despre începutul afacerii, antreprenoare spune că, a fost „puțin dificil” și a reușit datorită oamenilor care o înconjoară. Potrivit ei, foarte mult contează să ai alături oameni care te susțin, te încurajează, te motivează și te ajută.

„Contează foarte mult oamenii cu care te înconjori.”

Cererea de pe piață și concurența din domeniu

Din spusele Ilincăi, principalii clienți ai cursurilor de dicție și arta vorbirii în public sunt antreprenori și oameni din mediul de business. În principal, lucrează cu adulți. Unii clienți vin de pe rețelele de socilizare, inclusiv TikTok. De asemenea, ea lucrează cu diaspora, online.

Faptul că moldovenii sunt gata să ofere bani pentru asemenea servicii o bucură pe Ilinca, iar concurența care există în acest domeniu nu o sperie, din contra, o bucură.

„Mă bucură că există concurență, important să fie una sănătoasă și să învățăm de la profesioniști. Dacă există oameni pe piață care predau astfel de cursuri, înseamnă că există și cerere, iar eu confirm din punctul meu de vedere că există cerere și oamenii sunt dornici să facă o schimbare, să vorbească mai clar, să-și accepte propria voce.”

Ilinca primește o plăcere nespusă de la ceea ce face, iar rezultatele pe care le obțin cursanții săi o bucură nespus de mult. De asemenea, ea mai spune că, feedbackul are o importanță deosebită pentru dezvoltarea unei afaceri. Datorită feedbackului pe care îl primește, pe viitor, antreprenoarea planifică să rămână în acest domeniu, deși nu are, încă, un plan exact.

De asemenea, în cadrul interviului pentru Bani.md, Ilinca Avram a oferit câteva sfaturi pentru cei ce își doresc o dicție mai bună:

  • să articulăm clar cuvintele, să nu le mâncăm;
  • să deschidem gura atunci când vorbim;
  • să verificăm cum se citesc corect cuvintele.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău